Hlavní obsah

Princ Harry slaví 37: Co se mu v poslední době (ne)povedlo?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblíbenec královny, pověstný šprýmař a vtipálek, který se nebál veřejně přiznat i trápení. Princ Harry patřil k nejoblíbenějším členům královské rodiny. To už je ale pryč a jeho popularita klesá. Dnes slaví 37. narozeniny.

Článek

Jakoby poslední dobou na sebe jen strhával pozornost a čeřil vody. Vyrovnává se s minulostí tak, že ubližuje blízkým, má potřebu říkat „konečně pravdu“. Přitom před více než rokem opustil se svou ženou Meghan (40) a synem Archiem (2) Velkou Británii, aby měli klid a jeho rodina nebyla vystavena stresu.

Dnes slaví mladší syn prince Charlese (72) 37. narozeniny. Co se princi Harrymu za poslední dobu (ne)povedlo?

Oznámil, že vydá paměti

On říká, že je vydává ne jako princ, kterým se narodil, ale jako muž, kterým se stal. Někteří ovšem tvrdí, že jsou to Harryho paměti psané jeho ženou. On chce říct „konečně“ pravdu, mnozí ale dodávají, že to bude pravda jednostranná a může velmi ublížit. Zdá se však, že se historie opakuje, Harryho chování čím dál víc připomíná chování Eduarda VIII. (†77). Ten se kvůli lásce vzdal trůnu a ve svých 50 letech vydal memoáry, které způsobily skandál. I to se teď čeká.

Foto: Profimedia.cz

Zatímco v dubnu se ještě princ Harry těšil podpoře 43 procent dotazovaných Britů, v srpnu už to bylo pouhých 34Foto: Profimedia.cz

Rozhovor u Oprah

Asi žádný rozhovor nejznámější americké moderátorky se nezmiňuje ještě měsíce po odvysílání jako ten, kdy si povídala s Harrym a jeho ženou.

Rodina napjatě čekala, co Harry s Meghan své kamarádce na kameru řeknou. Ale že je nařknou z rasismu, to si asi nedovedli představit. Meghan totiž zmínila, že v rodině panovaly obavy, jakou barvu pleti bude mít jejich synek, až se narodí. Oprah Winfrey (67) to patřičně rozmázla a skandál byl na světě.

Ač se královští k soukromým věcem nevyjadřují, princ William (39) na přímý dotaz odpověděl, že jeho rodina rozhodně rasistická není. A teď se očekává, zda Harry v pamětech prozradí, kdo z rodiny řešil barvu kůže.

Foto: CBS, Profimedia.cz

Rozhovor u Oprah Winfrey byl plný sebelítosti a vytahování starých křivdFoto: CBS, Profimedia.cz

Stal se dvojnásobným otcem

Možná si ještě pamatujete, jaké tajnosti a kontroverze provázely narození jeho syna Archieho. Ohledně výchovy, porodu, křtin apod.

Letos v červnu se narodila dcerka Lilibet Diana, která své první jméno dostala po královně Alžbětě (95). Přesněji řečeno, přezdívkou Lilibeth nazývali Alžbětu její nejbližší, především manžel princ Phillip (†99). Pojmenovat potomka po někom z rodiny je sice mezi královskými obvyklé, nezvyklé je ale použít rodinnou přezdívku a bez optání...

A jsou to již čtyři měsíce a královna svou pravnučku neviděla. Což prý nyní Sussexští chtěli napravit a vyžádali si soukromé setkání s Alžbětou a křtiny ve Windsoru. Palác ovšem radostí nekřepčí a s přijetím otálí. Stejně tak se prý teprve rozhodne, zda budou Harry s rodinu pozváni na rodinné Vánoce.

Foto: Profimedia.cz

Královna má prý Harryho pořád velmi ráda, ale její pohár trpělivosti není bezedný ani v případě milovaného vnukaFoto: Profimedia.cz

Mnohé vztahy ochladly

Kromě toho, že zcela jistě ochladly Harryho vztahy s rodinou a britskými přáteli, není to idylické ani za oceánem.

Zdá se, že Harry s Meghan již nejsou takoví kamarádi s Barackem (60) a Michelle (57) Obamovými. S těmi Harry navázal přátelství přes svou charitativní akci Invictus Games, která pomáhá zraněným a hendikepovaným vojákům, stejně jako oni podepsal s Netflixem smlouvu na dokumentární filmy a své paměti vydává ve stejném nakladatelství jako oni.

Ale spekuluje se, že Obamovým se nelíbí, jak jde Harry proti své rodině. Chtějí vyjádřit podporu královně, proto nebyl pár mezi pozvanými hosty na oslavě šedesátin bývalého amerického prezidenta.

Foto: Profimedia.cz

Obamovi vždy měli rodinu na prvním místě, otevřená kritika příbuzných na veřejnosti jim jde prý velmi proti srstiFoto: Profimedia.cz

Odhalil památník své matky

Harry spolu s bratrem odhalil v červenci sochu své matky, princezny Diany (†36), a to v den jejích nedožitých 60. narozenin. Památník vzdává hold její statečnosti a sebejistotě, kterou nalezla v posledních letech svého života. Oba synové ve společném prohlášení uvedli, že si každý den přejí, aby tu s nimi jejich matka byla a aby byl památník symbolem jejího života a jejím odkazem.

Ale ač se bratři usmívali a přátelsky hovořili s rodinou, k sobě se příliš neměli. A nestrávili spolu žádný čas ani před, ani po slavnostní akci.

Foto: Profimedia.cz

Zachovali profesionalitu, pohovořili, vydali společné prohlášení a zase odjeli každý po svémFoto: Profimedia.cz

Aktivně se věnuje charitě

Jestli byl pro něco Harry vždy oceňován, tak to bylo aktivní zapojení do charitativní činnosti. Nikdy nebyl lhostejný. Děti v Africe, lidé s psychickými problémy, ženy vracející se na trh práce, lidé po úrazech... Skupin, kterým Sussexovic pomáhají, je mnoho. Kromě jiného hodlá svůj plat za již zmíněnou knihu pamětí věnovat na charitativní účely. A ví se, že se bude jednat o částku 20 miliónů.

Oblíbenost páru mezi britskou veřejností klesá, na žebříčku popularity nicméně ještě nejsou na poslední příčce. Tu už delší dobu opanuje Harryho strýc princ Andrew. Uvidíme, zda s tím zamýšlená biografie něco udělá.

Foto: Profimedia.cz

Nakladatelství uvedlo, že paměti budou definitivním popisem zkušeností, dobrodružství, ztrát a životních lekcí, které prince pomáhaly utvářetFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám