Hlavní obsah

O zdraví Alžběty II., úplatcích prince Charlese a dalších nepříjemnostech královské rodiny

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V 95 letech už člověk čeká od života trochu klidu. U královny Alžběty to ovšem nehrozí. Místo toho, aby si užívala důchod a pravnoučata a slavila úctyhodných 70 let vlády, bojuje s nemocí a musí svým dětem pomáhat žehlit jejich skandály.

Článek

Na trůn usedla před 70 lety a rok 2022 měl být ve znamení oslav jejího panování. Namísto toho řeší královna Alžběta II. (95) průšvihy svých dětí, vyšetřování mejdanů v sídle předsedy vlády a onemocněla covid-19.

Královna Alžběta má covid

Dva roky se svět potýká s koronavirovou pandemií a po celou dobu se dařilo britskou panovnici před nákazou ochránit. Ale před pár dny palác oznámil, že královna měla pozitivní test na covid a má mírné příznaky. O tom, že je pro ni práce vždy na prvním místě, přesvědčila i tentokrát. Rozhodně neulehla do postele, naopak dál pracuje.

Foto: Profimedia.cz

Anglie žije oslavami výročí a ještě dlouho budeFoto: Profimedia.cz

Její zdraví je pod odborným drobnohledem, královna má mimo jiné v poslední době problémy s pohybem, během pracovních setkání se opírá o hůlku a působí čím dál drobněji.

Foto: Profimedia.cz

Královna se nedávno setkala s nastupujícím ministrem obrany Eldonem Millarem a odcházejícím ministrem obrany Jamesem Macleodem a působila opravdu drobněFoto: Profimedia.cz

Princ Charles a úplatky?

Následník trůnu před pár dny prodělal covid-19, ale obavy o jeho zdraví nakonec zastínil skandál, do kterého má být namočený. Scotland Yard začal prověřovat obvinění z přijetí podezřelého daru od jistého saudského podnikatele. Ten si měl takto „koupit“ vyznamenání a podporu při získávání státního občanství. Princ Charles tvrdí, že o ničem nevěděl a hlavním podezřelým je jeho bývalý komorník Michael Fawcett (59), který byl výkonným ředitelem Nadace prince z Walesu (a v roce 2021 v důsledku skandálu skončil).

Foto: Profimedia.cz

Pokud se prokáže, že Charlesova nadace prapodivné finanční dary převzala, bude to pro následníka trůnu pěkný průšvihFoto: Profimedia.cz

Zaplatí královna za nezbedného syna? 

Žádné matce není příjemné číst denně o tom, že její syn je obviněný ze znásilnění. Kvůli sexuálnímu skandálu a propojení s Jeffrey Epsteinem (†66) byl princ Andrew (62) již dávno královnou stažen z veřejného života, nedávno mu matka odebrala i vojenské tituly a královské záštity.

A nyní mělo dojít k soudnímu procesu v USA, kde měl kvůli obvinění Virginie Giuffre stanout před porotou. To zřejmě nechtěl princ dopustit a s Virginií se dohodl na mimosoudním vyrovnání. Vysokou sumu vyplatí jí i její charitě. I když vlastně to zaplatí královna. Ta již chce klid a ráda by, aby se její syn v březnu zúčastnil vzpomínkové mše za prince Philipa (†99). A britská média i veřejnost řeší, odkud peníze pochází.

Foto: Profimedia.cz

Princ Andrew už navždy bude ten skandálník, ale královna chce mít klidFoto: Profimedia.cz

Princ Harry se bojí o rodinu

Že už na sebe vévoda ze Sussexu dlouho nestrhnul pozornost? Nebojte, zase plní titulní strany. Soudí se totiž s britskou vládou.

Princ Harry (37) plánoval s rodinou přijet po Anglie, čekalo se, že s babičkou oslaví její významné jubileum a představí jí malou pravnučku Lilibet. Ale potom, co se s Meghan (40) vzdali pozic v královské rodině, nemají nárok na policejní ochranu placenou z daní. Chtěl si ji zaplatit sám a to bylo zamítnuto s doporučením, ať využije vlastní ochranku. Ta ale podle Harryho nemá dostatečný přístup k informacím, a tak se rozhodl vládní rozhodnutí soudně napadnout. A cestu do rodné vlasti odložil na neurčito.

Foto: Profimedia.cz

Princ Harry tvrdil, že rodinu určitě do Anglie přiveze. Jeho žena po tom příliš netouží a po královské rodině se jí nestýskáFoto: Profimedia.cz

Camilla královnou manželkou

Manželka prince Charlese si na tituly nepotrpí a již v minulosti odmítla užívat titul princezna z Walesu. Chápala, že ten bude navždy náležet princezně Dianě (†36) a nechtěla proti sobě veřejnost popouzet ještě víc.

Spekulovalo se o tom, jaký titul jí bude náležet, až se její manžel stane králem. Ona tvrdila, že se spokojí s titulem princezna choť. To ovšem odborníci označili za nesmysl. A královna nedávno sdělila, že Camille bude náležet titul královna manželka a měla by být korunována spolu s Charlesem. Kdy se tak stane, málokdo ví. Jisté je, že následník trůnu si přeje skromný ceremoniál.

Foto: Profimedia.cz

Dělala drahoty, že o tituly nestojí. Ale ono to není volitelné a protokol mluví jasně, názor veřejnosti je vedlejšíFoto: Profimedia.cz

Večírky v sídle předsedy vlády

Když se kvůli omezením mohla pohřbu prince Philipa vloni v dubnu zúčastnit jen hrstka nejbližších, mnozí ocenili gesto předsedy vlády Borise Johnsona (57), který se rozhodl pozvání odmítnout, aby mohl jít některý z členů rodiny.

Jenže zas takový poctivec a čestný muž to opravdu není. Ukázalo se, že se v průběhu roku v jeho sídle na Downing Street konaly bujaré večírky, a jeden dokonce v předvečer pohřbu, během státního smutku. To veřejnost i politická scéna zpozorněly. A rozjelo se dokonce vyšetřování, které prokázalo opakované porušení pravidel. Předseda vlády se omluvil jak královně, tak občanům, ale rezignovat odmítl.

Foto: Profimedia.cz

Mnozí čekali, že se k pochybením svého úřadu postaví jako chlap. On se po nějaké době omluvil, ale funkce se vzdát nehodláFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám