Hlavní obsah

Glosa: Jak jsem změnila názor na členy královské rodiny

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Modrá krev a evropské královské rodiny mě vždy fascinovaly. Otevřeně přiznávám, že ač jsem odmaturovala za čtyři, trávila jsem čtením společenských rubrik lifestylových magazínů hodně času. Guilty pleasure jako hrom.

Článek

Když jsem na jaře 2011 v Londýně sháněla svoje svatební lodičky, žila britská metropole svatbou století. A reportér místní televize mě na ulici oslovil na rozhovor. Kdo jsem, abych odmítla životní příležitost? Jeho první otázka byla, zda si myslím, že je Kate panna… Angličany evidentně zajímala královská rodina ještě o trochu víc než mě.

V poslední době to kolem královských zase pěkně vře. Nejen můj zájem o ně podpořil seriál Koruna (20162022), který dává nahlédnout do historie a ukazuje i život za zdmi paláce. Začala jsem si dohledávat historické souvislosti a další informace o jednotlivých členech a událostech. K tomu bylo odvysíláno tell-all interview Harryho a Meghan a zemřel milovaný princ Philip.

A já jsem postupně názor na mnohé členy královské rodiny přehodnotila. Patříte mezi milovníky královské rodiny? Kdo je váš favorit?

Královna Alžběta II. (95)

Když se začala psát moje záliba v královské rodině, bylo královně Alžbětě asi 65 let. A tehdy mi panovnice nikterak zajímavá nepřišla. Mnohem atraktivnější byly její děti a jejich bulvární peripetie. Když teď vidím, jak se mnozí členové královské rodiny, nehledě na věk, umí chovat nedospěle a až trapně, velmi oceňuji, že si po desetiletí zachovala úroveň.

Královskou korunu nosí na hlavě opravdu silná žena. Žena, která na trůnu rostla, která byla zpočátku často odkázaná na názory a doporučení svých poradců, matky a dalších, po letech se stala silnou rozvážnou osobností a uvědomovala si, v čem je její síla. A pro svůj lid je oporou. Ať se děje, co se děje, královna je tu.

Foto: Profimedia.cz

Neměla čas na své lásky, koně či děti, ale to s sebou holt kralování neseFoto: Profimedia.cz

Princ Philip (†99)

Nedílnou součástí královny byl i princ Philip. Přiznávám, že jsem jej nevnímala jako výraznou postavu. On byl totiž pravou šedou eminencí, mužem, který po desetiletí kryl záda své životní lásce. Nebral si ji jako budoucí královnu, ale jako svou Lilibeth. A kromě toho, že ji vždy dokázal rozesmát, uklidnit i podpořit, královna brala jeho názor jako zásadní.

Byl ale mnohem víc, než opora. Četla jsem o jejich vztahu, o jeho životě a smekám všechny tři klobouky, co doma mám. Princ Philip neměl rozhodně harmonické dětství, ale snažil se je v rámci množností vytvářet svým dětem. Byl respektovanou hlavou rodiny, skvělým pilotem, ambasadorem spousty charitativních organizací, nadaným malířem a autorem mnoha knih.

Foto: Profimedia.cz

Rozhodně nebyl jen urýpaný vtipálek, ale vzdělaný muž, který se nebál zkoušet nové věciFoto: Profimedia.cz

Princezna Margaret (†71)

Pro mě tragická postava. Co se o ní často píše? Že uměla pařit, byla krásná a nespoutaná. Víc nic? Když jsem zjistila, jak nešťastná žena to musela být, mám pro její životní styl daleko víc pochopení.

Margaret měla tu smůlu, že se zamilovala do nesprávného muže. Srdce jí ale nezlomil on, nýbrž protokol. Nesměla si ho vzít, pokud by si to prosadila, přišla by o všechno. Následné manželství s Antonym Armstrong–Jonesem zkrachovalo, milence měla spíš pro radost než jako partnery. A žila vždy ve stínu starší sestry, kterou milovala. Její průbojnost a chytrá hlava by se možná na trůn hodily i víc, a ona to věděla.

Foto: Shutterstock.com

Její otec říkával, že Lilibeth je jeho pýcha a Margaret radostFoto: Shutterstock.com

Princ Charles (72)

Nesmělý Charles v mládí a na začátku dospělosti bojoval sám se sebou i s rodinou a snažil se přijít na to, v jaké roli bude trávit čas během čekání na trůn. Nikterak oslnivý nebyl, co si budeme povídat. Navíc to byl nevěrník, co vztahem s Camillou (73) trápil Dianu (†36)... Tak jsem ho dlouho vnímala i já. Jenže nic není černobílé, ani jeho vztah s Dianou. Nebylo to „světice versus uličník“. A navíc rozhodně není nudný, naopak.

Dokument k jeho 70. narozeninám mi ho ukázal v jiném světle. Jako pracovitého, chytrého a laskavého člověka. Následníka trůnu, který se desítky let zabývá ochranou životního prostředí, uchováním historického dědictví a poskytováním příležitostí mladým lidem.

Foto: Profimedia.cz

Procházky v přírodě na svém panství milujeFoto: Profimedia.cz

Vévodkyně Kate (39)

Když se začala objevovat po boku prince Williama, působila mile. Jinak mě moc nezaujala. Jejich svatba byla nádherná, ale jak jsem psala v úvodu, měsíc po nich jsem se vdávala já a žila jsem jiným „ano“.

Až nyní, v době, kdy její švagrová čeří vody, vnímám, jaká je Kate osobnost. Našla si svou elegantní cestu, je vřelá, pokorná, dává najevo zájem, vtipkuje a manžela podporuje. Zároveň je skvělá máma, která s dětmi tráví čas. A nedává najevo, jak je život v královské rodině jedno velké utrpení.

Foto: Profimedia.cz

Jednou bude manželkou krále a bude skvěláFoto: Profimedia.cz

Vévodkyně Meghan (39)

Znala jsem ji jako Rachel Zane z Kravaťáků (2011–2019), a když se do ní zamiloval můj oblíbený princ, těšila jsem se na love story. Meghan působila lidsky, královna ji přijala s otevřenou náručí. Když si ale začali s Harrym (36) ohýbat protokol a neustále se vymezovat, začala jsem tušit, že to nebude princezna mého gusta.

Harry má ve zvyku přirovnávat Meghan a její trápení ke své matce. Dianě bylo 20 let, když se přivdala do královské rodiny. Neměla po boku milovaného a podporujícího muže a její pocity nikoho nezajímaly. Ale Meghan? Herečka a blogerka z Ameriky, která měla v době svatby věk i dost zkušeností s bulvárem? Jejíž muž měl navíc jako jednu z hlavních oblastí svého zájmu právě duševní zdraví? Neměl on jí pomoct? Neměl on ji naučit to pukrle, které se před královnou očekává?

Koruna nemá ve zvyku prát špinavé prádlo v médiích. Královna je nechala jít, ač jí to muselo lámat srdce. A oni po roce v zapomnění jdou k Oprah Winfrey (67) vytahovat staré křivdy. Takhle si touhu po soukromí a klidném životě nepředstavuji.

Foto: Profimedia.cz

Meghan buď milujete, nebo... Foto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám