Hlavní obsah

Nejkrásnější truhlíky v ulici? No přece ty vaše!

Foto: Ami Parikh, Shutterstock.com

Foto: Ami Parikh, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také jste obdivovali bohatě kvetoucí truhlíky v zahraničí nebo u sousedů ve vedlejší ulici? Můžete mít stejně bohaté květiny a možná i hezčí! Prozradíme vám, jak toho dosáhnete. A nejsou v tom žádné složitosti.

Článek

Kdo by nechtěl, aby jeho truhlíky na oknech a na balkoně byly krásné a bohaté na květy! Jak to ale udělat? Toto jsou tři základní body úspěchu: zálivka, hnojení a údržba.

1. Jak zalévat květiny v truhlíku

Květiny v truhlíku je zapotřebí pravidelně a vydatně zalévat. I když máte samozavlažovací truhlíky, měli byste rostliny v nich zalévat přes zeminu, alespoň první měsíc po vysazení. Vodu si totiž umějí brát samy ze zásobníku, až když jsou dostatečně prokořeněné. Vždy je ale lepší dolévat vodu přímo.

Vydatná zálivka ovšem neznamená nechat rostliny stát ve vodě! To by mohly kořeny uhnít a měli byste po parádě, květiny by uhynuly. Truhlík bez samozavlažování by měl mít přepad, tedy drenážní otvor, kterým odtéká přebytečná voda. Pokud ho nenajdete, vyvrtejte ho sami: měl by být v jedné čtvrtině až jedné třetině výšky květináče. Do této výše můžete nasypat také drenážní vrstvu, tedy například kamínky nebo keramzit.

Zalévejte ráno nebo večer, rozhodně ne během parného dne – kapky na listech fungují jako zvětšovací sklíčka a listy se mohou spálit, také zemina se může zapařit, což podpoří vznik houbových chorob kořenů. I když se rostlinám snažíte dodat dostatek vody, většina z nich snese spíš nějaký den bez závlahy než přelití, platí to například o muškátech, ale i o million bells.

Foto: encierro, Shutterstock.com

Rostliny v truhlíku pravidelně kontrolujte, sestříhávejte a odstraňujte odkvetlé nebo neduživé částiFoto: encierro, Shutterstock.com

2. Hnojení a výživa květin v truhlíku

Pokud jste letničky sázeli do kupovaného substrátu, pak je pravděpodobné, že již obsahoval hnojivo, které se pár týdnů vyplavuje při zálivce a vyživuje rostliny. I tak si ale pořiďte hnojivo určené na letničky nebo přímo na druh, který máte za okny, a jednou za týden přihnojte. Balkonové květiny potřebují vyšší podíl fosforu a draslíku, což zajistí bohatství květů.

Jak udělat domácí přírodní hnojivo

Hnojivo si můžete vyrobit i doma a budete překvapeni, jak úžasných výsledků s ním dosáhnete.

1. Hnojivo na muškáty, ale neurazí ani ostatní balkonovky: Z kostky droždí a lžičky cukru umíchejte hladkou kašičku a rozmíchejte ji ve třech litrech vlažné vody. Ideální je koupit kbelík s víkem, abyste vše mohli uskladnit na teplém místě a občas promíchat. Do každé konve s vodou na zalévání pak přidejte asi hrnek této směsi a uvidíte, jak bude rostlinám svědčit.

2. Hnojivo z banánové slupky: Banánové slupky louhujte ve vodě a tou pak zalévejte. Slupky také můžete usušit, rozmixovat na prášek a vpravit ho do zeminy kolem květin.

3. Hnojivo z jodu na muškáty: Budou krásně kvést, když jednou týdně kápnete do konve s vodou na zalévání pár kapek jodu, stačí jedna kapka na litr. Rozhodně nedávejte víc!

Foto: encierro, Shutterstock.com

Při sázení myslete na drenážní vrstvu, která kořeny ochrání před přemokřením a zahnívánímFoto: encierro, Shutterstock.com

3. Údržba balkonových květin v truhlíku

Bez práce nejsou koláče a bez starosti a péče zas nejsou bohatě kvetoucí truhlíky. Pravidelně odštipujte nebo odstříhávejte odkvetlé květy a zažloutlé listy a odstraňujte semeníky, aby se rostliny nevysilovaly tvorbou semen. Pokud je chcete přimět k opakovanému kvetení, měli byste je po prvním odkvětu hlouběji seříznout – nejen třeba žluté listy nebo konce, ale klidně až do poloviny délky –  platí to třeba na lobelky a petúnie.

Pravidelná prohlídka rostlin odhalí včas i škůdce. Nejčastěji to bývají savé mšice, molice, svilušky nebo třásněnky. Po ruce byste měli mít postřik proti savému hmyzu, nebo si poradit i bez chemie. Příliš vlhkosti může způsobit výskyt houbových chorob na listech – vypadají jako bílý povlak. Ošetřete květiny vhodnými přípravky a dohlédněte, aby zálivka nešla přes listy, ale jen ke kořenům. Skvělé bude, když na listy nebude ani pršet. Když už se to stane, tak by měly mít šanci proschnout: třeba i díky tomu, že je prostříháte.

Reklama

Související témata:

Načítám