Hlavní obsah

Nenechejte ptáčky žíznit, vyrobte jim pítko!

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

V parných letních dnech jsou ptáčci, ale i hmyz, vděčni za nádobku, kde se mohou napít a vykoupat. Jestli takovou na zahradě nebo balkoně ještě nemáte, vyrobte si ji!

Článek

V zimě umísťujeme na zahrady, do parků a někdy i na okenní parapety krmítka pro ptáky, aby v mrazech netrpěli hladem. V létě je zase třeba jim pomoci, aby je ve vedrech netrápila žízeň. Právě proto potřebujete takzvané pítko pro ptáky. Můžete si ho koupit, ale také vyrobit! S tím druhým vám teď poradíme.

Kam pítko umístit?

Pítko by mělo být ve stínu, aby se v něm voda rychle nekazila a nepřehřívala se. Pokud ho umístíte na vyvýšené místo, nemusíte se o víc starat, ale jestli ho budete dávat na zem, mělo by být ve volném prostoru, aby na ptáky nemohla ze zálohy, třeba zpoza keře, zaútočit kočka. Také ho nedávejte moc blízko skleněné plochy, třeba zasklené terasy, aby do skla ptáci nenarazili.

V pítku je samozřejmě zapotřebí vodu pravidelně doplňovat, hlavně v době déletrvajícího sucha.

Jak by mělo pítko vypadat?

Pítko můžete koupit v různých variantách – závěsné, jako zápich nebo stojací. Vždy by mělo být hluboké maximálně 8 cm, aby se v něm opeřenec neutopil, a široké tak, aby se mohl i vykoupat. Je lepší, když do něj dáte kameny, aby bylo na co stoupnout a aby se v něm netopil hmyz.

Pítko můžete vyrobit

Nejjednodušším pítkem je volně položená mělká miska, ale pokud chcete přece jen něco trochu originálnějšího, můžete se inspirovat několika tipy, které jsme pro vás připravili. Pamatovali jsme na ty, kteří budou chtít pítko zavěsit na balkon, i na ty, kteří ho mají kam postavit do zahrady.

Závěsná miska

Misku vhodnou jako pítko můžete udělat z hmoty typu modurit, která se vytvrzuje teplem a potom v pohodě snese přítomnost vody. Pozor tedy v případě samotvrdnoucích hmot, ty většinou voda rozpouští. Tvar misky můžete vytvarovat ručně, nebo použít jako „kopyto“ vhodnou misku otočenou dnem vzhůru. Před nanesením moduritu ji obalte potravinářskou fólií. Až hmota trochu zaschne a zatvrdne, sundejte ji z misky a zapečte ji v troubě podle návodu. Do misky udělejte ještě za měkka otvory pro protažení provázku.

Zatvrdlou hmotu lze barvit, ale raději decentními odstíny, aby to ptáky neodrazovalo, a také raději jen po vnější straně, aby barva nepřicházela do kontaktu s vodou.

Foto: Eva Malúšová

Misku můžete nechat čistě bílou, pokud ji chcete barvit, pak jen po vnějším okraji, aby barva nebyla v místě, kde bude vodaFoto: Eva Malúšová

Pítko z květináče

Velmi jednoduchým a praktickým řešením je výroba pítka z květináče a podmisky. Stačí ho otočit dnem vzhůru a podmisku k němi přilepit dvousložkovým lepidlem. Jestliže ji ale dostatečně zatížíte, můžete ji nechat i jen tak položenou volně na květináči.

Pítko můžete nechat přírodní, ale lze ho nabarvit dle libosti barvami, které vydrží déšť. Budete-li natírat i misku, pak raději jen z vnější strany.

Foto: Eva Malúšová

Naprosto jednoduché řešení – pítko z květináče a podmisky, která k němu patříFoto: Eva Malúšová

Betonové pítko

Opravdu bytelné pítko můžete vyrobit z betonu. Potřebujete na to dvě misky. Jednu větší a druhou asi o 10 centimetrů v průměru menší. Větší vyložíte igelitem nebo vymažete olejem a naplníte řidším betonem (v hobby marketech koupíte již namíchanou směs, kterou jen naředíte vodou). Pak do betonu vmáčknete menší misku omotanou potravinovou fólií nebo potřenou olejem po vnější straně. Menší misku je zapotřebí naplnit kameny a zatížit, aby zůstala ponořená. Naplněné misky nechejte na místě, kde na ně přímo nesvítí slunce, tak dlouho, dokud nebude beton suchý. Počítejte s tím, že to může trvat i týden. Pak odstraňte kamení, vyndejte menší misku a vyklopte betonové pítko z větší misky. Nalijte do něj vodu, vyložte ho kamínky a máte hotovo.

Foto: Eva Malúšová

Tohle pítko jen tak něco nepřevrhne, je z betonu. Na zahradě vydrží léta bez ohledu na počasíFoto: Eva Malúšová

Závěsné pítko s mechem

Závěsné pítko můžete vyrobit z plastové podmisky. Vyvrtejte do ní dírky na zavěšení a nechte jen tak, ale lze ji oblepit dřívky a mechem, aby víc zapadla do zahrady. Na lepení použijte ideálně odolné dvousložkové lepidlo, tavnou pistolí by to nedrželo a dřívka by postupně opadala. Do pítka dejte kamínek, který poslouží ptáčkům jako ostrůvek a zachrání případně i hmyz, který by do vody spadl.

Foto: Eva Malúšová

Plastová miska pod květináč je na výrobu závěsného pítka ideální, protože je lehkáFoto: Eva Malúšová

Pítko z bábovky

Pokud by se vám nechtělo nic vyrábět, můžete v pítko proměnit formu na bábovku. Vzhledem k tomu, že je hodně vysoká, je vyloženě nutné ji vyplnit kamínky, aby byla i bezpečná. Pro jistotu do ní můžete dát i větvičky, po kterých by z vody mohl vylézat hmyz.

Foto: Eva Malúšová

V zajímavé pítko se může proměnit i obyčejná forma na bábovkuFoto: Eva Malúšová

Reklama