Hlavní obsah

Levné a dostupné: 5 babských rad pro silnější imunitu

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Reklama

Posílit tělo a jeho schopnost bránit se náporu virů a bakterií můžete docela jednoduchými způsoby. Tak jak to kdysi dělávali naši předkové. Postačí vám k tomu úplně obyčejné a dostupné suroviny. Přečtěte si, co podle babských rad platí na imunitu.

Článek

Posilovat imunitu pomáhá pohyb, kvalitní spánek, adekvátní odpočinek, pobyt v přírodě a co je nejdůležitější – správná výživa. Určitě není špatné se v těchto dnech zásobit některými doplňky stravy, například takový vitamin D v zimě našincům hodně schází. Krom návštěvy lékárny ale také vybavte svoji spižírnu potravinami, se kterými dokázali dělat naši předkové zázraky. Které to jsou?

1. Silné vývary zahřejí a posílí tělo

Pocitivé vývary z opravdu kvalitních surovin, nikoli z barevné kostičky, jsou pro vaše tělo doslova blahodárné. Pokud si připravíte několik hodin vařený vývar z kostí a zeleniny, posílení imunity bude jen jeden z mnoha benefitů. Vývar má antioxidační a protizánětlivé účinky, prospívá kloubům, kůži a vlasům, podporuje správnou funkci trávicího traktu a pomáhá i při hubnutí. To, že vás horký vývar zahřeje a pohladí po duši, snad ani netřeba zmiňovat.

Foto: Anna_Pustynnikova, Shutterstock.com

Na bujónovou kostku zapomeňte a udělejte si poctivý vývar pěkně postaruFoto: Anna_Pustynnikova, Shutterstock.com

2. Cibule s medem i jako čaj

Když vás při krájení cibule oči pálí jako čert, její štiplavé aroma vám v tu chvíli nejspíš není moc po chuti. Ovšem právě díky němu cibule tak prospívá zdraví. Typickou vůni jí dodává silně éterický olej, který tvoří více než stovka prospěšných látek. Nejvíce je zde alicinu, který pomáhá čistit krev a působí antibakteriálně a protiplísňově. Nahrubo nakrájená cibule s medem uleví při nachlazení a kašli. Jako prevenci proti virům a bakteriím můžete zkusit i cibulový čaj. Jednu menší pokrájenou cibuli necháte v hrnku (250 ml) horké vody asi 15 minut vylouhovat, hrnek překryjte podšálkem. Pak sceďte a pomalu upíjejte. Doporučujeme si ale chuť trochu vylepšit medem.

3. Všemocný česnek

S cibulí si nic nezadá ani starý přítel česnek. Podobně jako ona má pálivé aroma a obsahuje účinné přírodní antibiotikum – alicin. Babičky doporučovaly jíst dva nebo tři stroužky syrového česneku každý den. Pokud ho samotný nezvládnete, můžete si ho jednoduše rozmačkat a namazat na plátek chleba či smíchat se salátem. Pozor však na tepelné úpravy, které jeho účinky výrazně snižují. Pokud vás obtěžuje pachuť po česneku, babičky by vám poradily vypít po jeho konzumaci sklenici mléka.

Lidem, kteří mají problémy se žlučníkem, ale doporučujeme syrový česnek raději nejíst a zaměřit se na jiné prospěšné potraviny.

Foto: Nungning20, Shutterstock.com

Jeden stroužek denně, pokud vám to vaše trávení dovolí, a budete zdraví jako řípaFoto: Nungning20, Shutterstock.com

4. Posilující bylinky

Účinky bylinek na zdraví jsou prověřené stovkami let. Už naše praprababičky se nejen na podzim a zimu vybavovaly sušenými bylinkami, ze kterých připravovaly horké elixíry pro léčbu nemocí i jako prevenci. A které bylinky jsou pro imunitu nejlepší? Určitě se zásobte echinaceou, kopřivou, šípky, rakytníkem nebo třeba kozincem. Nejjednodušší je obstarat si bylinky v sušené formě a pít je v podobě čajů.

5. Zázračné houby

Bylinky asi nepřekvapí, ale houby? Co s nimi? Ve skutečnosti mohou mít na posílení vaší imunity dost velký vliv. Předkové v našich končinách sázeli na hlívu ústřičnou, která je jedním z nejlepších lokálních zdrojů betaglukanů (houbám slouží jako obrana před bakteriemi a parazity). Pomáhají snižovat špatný LDL cholesterol, regulují krevní cukry, mají dobrý vliv na střeva a významně posilují imunitu. Dokonce se využívají jako doplňková léčba při chemoterapii. Ale hlíva není jedinou prospěšnou houbou. Zdrojem cenných antioxidantů jsou například i hříbky, klouzky nebo bedly.

Zajímavou alternativou je také živinami přímo nabitá japonská houba shiitake, kterou si můžete vypěstovat na zahrádce i v pokoji. Pro tento účel je vhodné si pořídit domácí houbovou zahrádku, respektive pěstební blok, který může být v pokojové teplotě. Jen je třeba substrát udržovat stále vlhký.

Reklama

Načítám