Hlavní obsah

Pravé české zelí, kimči nebo domácí jogurt: Recepty na posílení imunity

Foto: nadianb, Shutterstock.com

Foto: nadianb, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlepšete svou imunitu před blížícím se podzimem. Známe chutnou a levnou cestu, jak na to. Nemusíte si kupovat drahé doplňky stravy, spolehněte se na tradiční jídla, která nejen podpoří obranyschopnost, ale navíc vás zasytí a ještě potěší vaše chuťové pohárky.

Článek

Ať už na vás něco leze, nebo tomu jen chcete předejít, zdravější strava je spolu s dostatkem odpočinku ten správný krok, jak podpořit imunitu. Mějte vždy po ruce domácí vývar, něco pálivého (česnek, chilli nebo třeba zázvor) i kysanou zeleninu nebo kysané mléčné výrobky. Přidejte extra porci vitaminů a virózy se vám, doufejme, vyhnou obloukem!

Vývar: živiny v tekuté formě

Ať už si dáte vývar masový, nebo zeleninový a ať už ho doplníte zeleninou, domácími nudlemi, nebo noky a knedlíčky, miska horké polévky vás postaví na nohy a působí i preventivně.

Česnečka z vývaru

Ještě o krok víc než vývar samotný vás nakopne vývar s česnekem. Skvělá je portugalská verze s vajíčkem, ale samozřejmě bodne i klasická česká česnečka neboli oukrop. A ještě máte jistotu, že se k vám nikdo (ať už zdravý, nebo nemocný) nebude přibližovat!

Chilli nepálí, ale hřeje!

Pikantní koření chilli je antibakteriální, takže rčení „vypálit červa“ se hodí nejen na slivovici. Dejte ho do základu polévky, vyrobte si domácí chilli omáčku nebo si uvařte pikantní kari plné zeleniny a luštěnin. A když si naložíte česnek do chilli, získáte vynikající „medicínu“…

Zázvorové potěšení: sirup, likér i bonbony

Ti nejotrlejší si mohou dát (malého!) panáčka čerstvé zázvorové šťávy, ti křehčí si raději dopřejí zázvorové bonbony, domácí sirup nebo skvělou zázvorovici (která mimochodem nabízí i perfektní způsob, jak upotřebit tvrdý alkohol, co nepijete). Výborný je i domácí nakládaný zázvor, který se hodí, zvlášť jestli milujete suši. Jen pozor na předávkování!

Kysané zelí a kimči: superpotravina

Kysané zelí je nejen skvělá zásobárna vitaminů a minerálů, ale funguje i jako přirozené probiotikum. To znamená, že příznivě ovlivňuje trávení a posiluje imunitu. Jak českou verzi ze zelí hlávkového, tak tu korejskou ze zelí pekingského si snadno připravíte doma, a budete tak vybaveni na celou sezonu.

Kysané mléčné výrobky

Jestli máte rozhozené trávení například po antibiotikách, pomozte mu konzumací kysaných mléčných výrobků, které zažívání pomohou stabilizovat. Třeba v podobě živého domácího jogurtu či kefíru! Hodí se i pro ty, kdo chtějí zůstat zdraví a antibiotika se jim vyhýbají.

Vitaminy hned poránu

V době zvýšeného rizika si dopřávejte podstatně větší dávky vitaminů než obvykle. Snadno to jde v podobě domácího zdravého smoothie plného ovoce a zeleniny, se kterým do sebe extra dávku zdraví dostanete hned poránu. Pro výživnější verzi přidejte i vločky, sušené ovoce, ořechy a různá semínka. Na zdraví!

Víte, že skvělým jídlem na podpoření obranyschopnosti je také třeba rychlá rybičková pomazánka s tvarohem? Ryby (a v menší míře i tvaroh) pomohou doplnit hladinu vitaminu D, který má pozitivní vliv na posílení imunity a snižuje nemocnost.

Reklama

Načítám