Hlavní obsah

Nejoblíbenější koření: Skořice prospívá trávení i postavě

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málokterá vůně je s adventním časem tak provázaná jako vůně skořice. Line se z horkého svařáku, punče, perníků i cukroví. Skořici se ale vyplatí dopřávat si nejen v předvánočním čase. Co všechno dokáže?

Článek

Její nasládlé, lehce pikantní aroma je tak příznačné, že ho na první čichnutí pozná snad úplně každý. Koření získávané z kůry stálezeleného tropického stromu skořicovníku patří mezi nejpopulárnější druhy na světě. Skořice je oblíbená díky své skvělé chuti, ovšem důvodů, proč ji mít vždy doma v zásobě, je mnohem více. Především se jedná o její účinky na zdraví.

Proč je skořice zdravá

  1. Antibakteriální vlastnosti - Skořice v těle funguje jako přírodní dezinfekce, působí jako prevence a podpora léčby viróz i dalších neduhů.
  2. Silný antioxidant - Kombinace látek zastoupených ve skořici dělá z tohoto koření silný antioxidant, díky tomu pomáhá chránit buňky před poškozením (tedy i před předčasným stárnutím).
  3. Reguluje cukr v krvi - Konzumace skořice pomáhá zpomalit uvolňování glukózy do krve, takže je dobrou pomocnicí nejen pro diabetiky, ale i pro lidi, které často trápí nezvladatelné chutě k jídlu.
  4. Zlepšuje trávení - Oblíbené koření podporuje správné fungování zažívacího traktu a působí proti nadýmání i zácpě.
  5. Pozitivní vliv na metabolismus - Podle některých studií patří skořice mezi koření, která napomáhají zefektivnit fungování metabolismu, což se hodí nejen při hubnutí.
  6. Působí proti špatnému cholesterolu - Jedním z dalších skvělých účinků skořice je podpora udržení zdravé hladiny cholesterolu – pomáhá snížit špatný LDL a naopak zvýšit hladinu hodného HDL cholesterolu.
  7. Pomáhá snížit krevní tlak - Voňavá kůra skořicovníku má dobrý vliv na zdraví srdce nejen kvůli cholesterolu, ale navíc pomáhá snižovat krevní tlak.
Foto: Denis OREA, Shutterstock.com

Sušená kůra skořicovníku – pravá vůně adventu a VánocFoto: Denis OREA, Shutterstock.com

Celá nebo mletá: jak se používá

Skořici pořídíte buď celou, nebo mletou, přičemž v obou případech se jedná o sušenou kůru skořicovníku. Celá skořice bývá aromatičtější a obvykle obsahuje více éterických olejů. Hodí se do svařeného vína, punče, čaje i jiných horkých nápojů. Používá se i při nakládání ovoce, do domácích kompotů nebo do některých omáček – skvělá je tradiční rajská.

Rozdíl mezi těmito dvěma formami je i v rychlosti uvolňování aromatu – z mletého koření se typická vůně uvolní snáz. Na druhé straně, pokud ji máte doma dlouho, je pravděpodobné, že trochu vyčichne. Co je ovšem důležitější, mletou skořici můžete použít skoro do všeho. Zpestříte s ní ovesnou kaši, bílý jogurt, pečené i nepečené dezerty, cukroví a vlastně cokoli dalšího vás napadne: skvělá je horká voda se špetkou skořice jako ranní nápoj.

Foto: Yulia Furman, Shutterstock.com

Skořice je k dispozici ve dvou formách: celá a mletáFoto: Yulia Furman, Shutterstock.com

Jak vybrat skořici: cejlonská, nebo čínská?

Největšími světovými producenty skořice jsou Čína, Indonésie a Srí Lanka, přičemž právě skořice ze srílanského ostrova Cejlon bývá považována za tu jedinou pravou. Pokud si koupíte pravou cejlonskou skořici v bio kvalitě, pravděpodobně nešlápnete vedle. Seženete ji spíše ve specializovaných obchodech s kořením nebo zdravými potravinami, případně ve větších supermarketech.

Většina produktů, které v obchodech pořídíte, je skořice čínská. Od cejlonské se liší intenzitou vůně, která je výraznější a hrubší, a také vyšším obsahem kumarinu. Jedná se o vonnou látku, která je toxická pro játra. Cejlonská skořice jí oproti čínské obsahuje minimum. To ovšem rozhodně neznamená, že čínská skořice škodí zdraví. V malém množství kumarin neudělá tělu vůbec nic. Při konzumaci vyšší než zhruba dva gramy denně by ovšem škodit mohla. Pokud jste tedy velcí milovníci skořice a konzumujete ji pravidelně a v nemalém množství, pak bude lepší víc si pohrát s výběrem.

Svařené víno zná každý. Ale co takhle recept na svařené pivo? I v něm užijete skořici.

Načítám