Hlavní obsah
3,1
(123)
Foto: CobraCZ, Shutterstock.com

Foto: CobraCZ, Shutterstock.com

Pampeliška neboli také smetanka lékařská už pomalu odkvétá, a proto je nejvyšší čas na její sběr. Můžete si tak zachovat její léčivé účinky i na další měsíce třeba výrobou lahodného sirupu.

20 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 láhev
Budete potřebovat
  • 200 g pampeliškových květů
  • 1 l vody
  • 50 g cukru krupice
  • 100 ml citronové šťávy
  • 100 ml pomerančové šťávy
Článek

Postup

01.

Pampelišky sbírejte nejlépe ráno a co nejdále od silnice. Rozhodně je neoplachujte, spláchli byste to nejdůležitější! Na výrobu použijte pouze žluté části bez zelených lůžek: lístky otrhejte rukou nebo si pomozte nůžkami.

02.

Okvětní lístky pampelišek zalijte vodou a pod pokličkou hodinu povařte na mírném ohni. Nálev i s květy nechte do druhého dne v chladu odstát.

03.

Druhý den chladnou tekutinu přeceďte přes čistou utěrku, květy přitom pořádně vymačkejte. Do přecezeného výluhu přisypte cukr a zahřívejte, až se cukr rozpustí. Přidejte čerstvě vymačkanou citronovou a pomerančovou šťávu, promíchejte, nalijte do lahvičky a skladujte v chladničce.

04.

Šikovné je sirup rovnou zamrazit: použít můžete tvořítka na nanuky či na led. Zmrzlé kostky pak lze před podáváním rozdrtit tyčovým mixérem a snadno tak vytvořit osvěžující sorbet. Skvělý je také dolitý šumivým vínem!

Tip: Sirup můžete pro delší trvanlivost i sterilovat: lahvičku přidejte do myčky na nádobí puštěné na nejvyšší stupeň, tato teplota stačí, aby se víčko zatáhlo. S květy můžete povařit i mátu, meduňku a další oblíbené bylinky.

Chcete skoncovat s přidaným cukrem? Zkuste zavařování bez cukru!

Načítám