Hlavní obsah

Pampeliškový sirup s pomerančem

Hodnocení:
(104)
Foto: CobraCZ, Shutterstock.com
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
nízká

Ne nadarmo se pampeliška označuje také jako smetanka lékařská – svými léčivými účinky je tato bylinka pověstná. Jak si z ní to dobré uchovat i na další měsíce? Vyrobte si výtečný léčivý sirup.

Ingredience pro:
1 láhev
Budete potřebovat
  • 200 g pampeliškových květů
  • 1 l vody
  • 50 g cukru krupice
  • 100 ml citronové šťávy
  • 100 ml pomerančové šťávy
Článek

Postup

Krok 1: Pampelišky sbírejte nejlépe ráno a co nejdále od silnice. Rozhodně je neoplachujte, spláchli byste to nejdůležitější! Na výrobu použijte pouze žluté části bez zelených lůžek: lístky otrhejte rukou nebo si pomozte nůžkami.

Krok 2: Okvětní lístky pampelišek zalijte vodou a pod pokličkou hodinu povařte na mírném ohni. Nálev i s květy nechte do druhého dne v chladu odstát.

Krok 3: Druhý den chladnou tekutinu přeceďte přes čistou utěrku, květy přitom pořádně vymačkejte. Do přecezeného výluhu přisypte cukr a zahřívejte, až se cukr rozpustí. Přidejte čerstvě vymačkanou citronovou a pomerančovou šťávu, promíchejte, nalijte do lahvičky a skladujte v chladničce.

Krok 4: Šikovné je sirup rovnou zamrazit: použít můžete tvořítka na nanuky či na led. Zmrzlé kostky pak lze před podáváním rozdrtit tyčovým mixérem a snadno tak vytvořit osvěžující sorbet. Skvělý je také dolitý šumivým vínem!

Tip: Sirup můžete pro delší trvanlivost i sterilovat: lahvičku přidejte do myčky na nádobí puštěné na nejvyšší stupeň, tato teplota stačí, aby se víčko zatáhlo. S květy můžete povařit i mátu, meduňku a další oblíbené bylinky.

Chcete skoncovat s přidaným cukrem? Zkuste zavařování bez cukru!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.