Hlavní obsah

Zavařování bez cukru? Jde to!

Foto: beats1, Shutterstock.com

Foto: beats1, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Proč byste měli dávat do marmelády sůl a po zavíčkování ji dát do trouby? Poradíme fígle, jak při zavařování nepoužívat cukr!

Článek

Pokud se rozhodnete, že se pustíte do domácího zavařování a výroby marmelád (tady je hned deset tipů), můžete si je vyladit přesně podle své chuti. A jestliže vám vaše chuťové buňky nebo dietní omezení velí udělat to bez cukru, klidně to vyzkoušejte. Máme pro vás pár tipů.

Proč se dává do ovoce cukr

V receptech na marmelády není výjimkou, že se počítá s kilem cukru na kilogram ovoce. Kromě sladké chuti je cukr brán jako konzervant (bez cukru mohou být i domácí želatinové bonbony). Právě proto někteří varují před tím se cukru vzdát. Jak ho tedy nahradit a jak postupovat, abyste výrazně nekrátili trvanlivost zavařenin a marmelád?

  • Dbejte dvojnásob na hygienu. „Žádné olizování lžiček při ochutnávání a plnění do sklenic, nebo utírání závitů sklenice špinavým hadříkem – ten nahraďte čistým, namočeným v alkoholu – třeba ve vodce,“ říká Lucie Jakubíková ze Sklizeno.
  • Vždy používejte co nejkvalitnější suroviny – vyřaďte nahnilé, pomačkané či poškozené plody.
  • Marmeládu a další džemy, které se do sklenic lijí horké, po zavíčkování ještě převařte. „Zavařit musíte vždy kompoty a marmeládu, které uchováváte ve sklenicích s patentním uzávěrem – říká se jim weckovky,“ radí Lucie Jakubíková.
  • Trvanlivost zavařeného ovoce může prodloužit i trocha soli – konzervuje, a ještě ke všemu vytáhne z plodů sladkost, čili vylepší chuť. Jedna z babských rad doporučuje jako konzervant lněné semínko, které dáte do sklenic a následně zalijete horkým ovocem.
Foto: SvRud, Shutterstock.com

Sladkost z ovoce pomůže vytáhnout trocha soliFoto: SvRud, Shutterstock.com

Nepřítomnost cukru jako konzervantu můžete nahradit i delším vařením ovoce či následnou sterilací. Sladkost výsledné marmelády můžete zvýšit i tím, že omyté, vypeckované a nakrájené ovoce dáte do hrnce se špetkou soli a bez vody vaříte pod pokličkou 30–60 minut. Ve chvíli, kdy ovoce pustí vlastní šťávu, pokličku odkryjete, abyste obsah co nejvíc zredukovali – ovoce varem zesládne. Pokud by vám i po odpaření vody připadalo málo sladké, můžete přidat podle chuti hrozinky (Víte o tom, že jsou vlastně dietní?) a ještě společně povařit.

Zavařujte v troubě marmelády i kompoty

Pokud chcete marmelády ještě následně sterilovat, můžete to udělat v hlubokém plechu v troubě. Nalijte do něj nejméně 2 centimetry vody, naskládejte na plech zavíčkované sklenice, nastavte teplotu na 180 °C a poté, co začne voda bublat, nechte asi 20 minut zavařit. Tyto údaje jsou orientační, upravte je podle toho, jaký typ ohřevu zvolíte a kolik vody a sklenic zavařujete.

Stejným postupem můžete zavařovat i kompoty – místo cukru přidejte do sklenice s ovocem na špičku nože soli, zalijte vroucí vodou, zavíčkujte a dejte do pekáče s vodou. „Při zavařování v troubě naskládejte na plech vždy stejně velké sklenice. Ty se nesmí vzájemně dotýkat, stejně tak se nesmí dotýkat okraje plechu, aby mezi nimi mohl proudit vzduch a ohřívání tím bylo rovnoměrné,“ radí Jan Oplatka, produktový manažer Mora (v troubě můžete ale připravovat třeba i bramborák).

Zkuste i povidla

Lenka Špaček, autorka kuchařky Zdravě jíst, vaří zcela bez cukru i povidla. Tento recept převzala od své babičky. „Povidla se připravují v troubě. Potřebujete skleněný nebo smaltový pekáč, který vyskládáte vypeckovanými a omytými švestkami, které podlijete octem (1 dcl na 3 kg švestek) a přidáte špetku soli. Pak je při 180 °C pečete 5 hodin, aniž je jakkoli mícháte nebo na ně saháte. Pokud se připalují, pak je můžete po hodině pečení lžící zlehka zmáčknout. Pak je necháte v troubě vychladnout, přendáte do hrnce, zahřejete, rozmixujete a plníte horké do sterilovaných sklenic, které pak otočíte dnem vzhůru a necháte vychladnout,“ radí Lenka Špaček.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Pozor na hygienu při výrobě marmelád bez cukru – žádné olizování vařečky nebo sahání dovnitř skleničekFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Máte ještě zásobu prázdných zavařovaček a nevíte, co do nich? Vyzkoušeje i další recepty na zavařování a nakládání.

Reklama

Související témata:

Načítám