Hlavní obsah

Pánové, bez košile na seznamku ani náhodou! Jaké fotky mužů ženy spíše odradí a proč

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

S kým pravděpodobněji vyrazíte na rande? Vyhraje seriózní muž v obleku, nebo naopak nesmírně sexy chlapík, který na svém seznamovacím profilu pózuje bez košile? Volba je prý jasná!

Článek

Netřeba si něco nalhávat. Atraktivita mužů i žen souvisí vždy s tím, zda hledáme známost na jednu noc, nebo trvalé partnerství. Sexuolog Petr Weiss ve svých Sloupcích o sexu (Mladá fronta, 2010) popisuje, že z hlediska každé z těchto sexuálních strategií jsou totiž důležité jiné hodnoty partnera. Pokud žena hledá pouze dobrodružství na jednu noc, hrají roli především takzvané testosteron-dependentní ukazatele.

Když si chcete užít

Jsou to takové vizuální a behaviorální charakteristiky, které mají signalizovat dobré zásobení organismu mužskými pohlavními hormony. „Konkrétně se jedná především o trojúhelníkový tvar horní části těla: široká ramena, úzký pas, malý zadek. U takového muže lze podvědomě předpokládat, že bude i dobře sexuálně výkonný, čímž naplní cíl, pro který si ho žena vyhlédla,“ objasňuje Petr Weiss. Jenže co když nechcete jen sex, ale i lásku a závazky? Mají pak u vás sexy jedinci prezentující svou mužnost nějakou šanci?

Když se chcete vázat

Podle zjištění, které uveřejnil odborný časopis Sex Roles: A Journal of Research, se flirtující pánové, kteří se na seznamovacích aplikacích předvádějí bez košile, nedrží v kurzu. „Zajímalo nás, jak mohou sexualizované obrázky mužů v médiích ovlivnit naše postoje a chování. V rámci této studie bylo fascinující sledovat, jak může sexy profil muže zapůsobit na naše reakce a jakým způsobem posuzujeme jeho pozitivní nebo negativní vlastnosti,“ řekla autorka studie JoAnna Dieker, klinická psycholožka z Coloradské univerzity v americkém Boulderu. A tady jsou detaily.

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Konečně někdo, kdo nemá tygra a odhalenou hruď!Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Ukaž svaly a vypni hruď

Experimentální studie se zúčastnilo 567 vysokoškolských studentů v USA ve věku mezi 18 a 25 lety. (Jednalo se o 57 % žen a 43 % mužů.). Pánům byl vytvořen falešný účet na Tinderu, přičemž jejich profily byly zmanipulovány tak, aby se od sebe lišily na základě tří markerů sexualizace.

Konkrétně se jednalo o tělesnou stavbu (svalnatý vs. nesvalnatý), sexualizovaný vzhled (jedinec bez košile vs. nošení košile) a vztahovou motivaci (zájem o příležitostný sex vs. angažovaný vztah). Po zhlédnutí profilů ženská část odpovídala na různé otázky, které se týkaly prvního dojmu, fyzické přitažlivosti, společenské přitažlivosti a případné vhodnosti jedinců pro partnerský vztah.

Je to jen nádiva, soudí Venuše

Výsledky ukázaly, že ženy posuzovaly muže bez košile jako někoho, kdo sice je atraktivní, ale podle nich se účastní rizikového sexuálního chování (je promiskuitní, přelétavý a nejspíš ani nepoužívá prezervativ), taky se mu nedá věřit a ve společnosti nepatří k oblíbeným. „Muž se sexy prezentací na svém profilu online seznamky tedy nevědomě riskuje, že sympatie žen ztratí,“ uvedla JoAnna Dieker s tím, že dámy na tenhle typ alfa samce – svůdníka skutečně reagují negativně, takže sexy prezentace na seznamovacím profilu nemusí být nejlepší volbou pro ty, kdo chtějí udělat pozitivní dojem. I možná proto online seznamování není tak efektivní, jak se zdá.

Sluší se však uvést, že studie byla omezená, protože zahrnovala pouze jeden cílový profil s bílým mladým dospělým mužem, navíc se jednalo o prostředí vysokých škol. „Nemůžeme předpokládat, že tato zjištění jsou relevantní pro muže jiného rasového či etnického původu a jiné sexuální orientace. Také vyšší věk může ovlivnit postoje k sexy vzhledu, proto by budoucí studie měly prozkoumat i další okolnosti toho, jak seznamovací profily ve skutečnosti fungují,“ uzavřela výše uvedená klinická psycholožka. A jak to máte vy? Co vás na seznamkách odradí?

Reklama

Načítám