Hlavní obsah

Je super, ale chybí chemie. Dá se ve vztahu vybudovat živočišná přitažlivost?

Foto: Impact Photography, Shutterstock.com

Foto: Impact Photography, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konečně jste někoho potkali. Je zábavný, chytrý, milý, ve všem si rozumíte, prostě je to dokonalé. Až na to, že vás fyzicky nepřitahuje. Dá se i bez toho vybudovat fungující vztah?

Článek

Obecný názor je, že když není od počátku mezi dvěma lidmi divoká sexuální touha, nemá vztah žádnou šanci. Ale je to vážně tak? Existuje i názor, že to nemusí být od počátku oheň jako blázen a že jiskru přitažlivosti lze rozžehnout.

„Pravda je, že když vás někdo extrémně sexuálně přitahuje, rozhodně to neznamená, že s ním prožijete šťastný život. Chemie je mocná, ale určitě existují i dobré důvody, proč se na ni tolik neupínat. Obzvlášť pokud opakovaně končíte ve vztazích, kde vám to skvěle funguje v posteli, ale v ostatních oblastech ne,“ říká britská expertka na vztahy a sex Tracey Cox.

Jestliže tedy potkáte někoho, s kým vám je fajn, ale máte strach, že to po fyzické stránce nijak nejiskří, rozhodně se vyplatí zkusit to změnit. A tady je návod, jak na to!

1. Než to odpískáte, mějte aspoň tři rande

Nevzdávejte to hned, dejte tomu šanci nejméně na třech schůzkách. Zkuste netlačit na pilu, nepřemýšlet, zda z toho něco bude, jen si užívejte společnost někoho, s kým si rozumíte.

Udržujte to v nezávazné rovině, prvních pár rande nemusí být hned výkvět romantiky. Pokud tomu situace nahrává, vyrazte si někam s partou přátel, ať to není tak zavazující, bavte se všemi možnými způsoby. Jděte si zasportovat, do kina, na party, ať jeden druhého zažijete v různých situacích. Možná vám v divadle sešněrovaný v obleku a s utaženou kravatou sexy nepřipadá, ale může to být jinak při hraní zábavných deskovek s přáteli, nebo až ho uvidíte bravurně zdolávat těžký terén na kole.

2. Dopřejte si víc adrenalinu

Adrenalin rozhodně pomáhá. Když spolu podniknete něco rozumně nebezpečného, co vás rozproudí a vžene vám adrenalin do těla, posílí se pouto mezi vámi a i vzájemná přitažlivost. Může to být seskok padákem, ale mnohdy postačí jen společné sledování hororu, jízda na horské dráze a podobně.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Adrenalinu nemusí být moc. Pokud běžně neskáčete do propasti na gumě, horor nebo večerní výlet postačíFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

3. Nezapomínejte na pět pilířů vztahu

Síla osobnosti je mocná. Podle psychologů existuje pět pilířů vztahu, které ho dokážou zničit, nebo naopak vybudovat.

  • Fyzická přitažlivost - Líbí, nebo nelíbí?
  • Kompatibilita - Věci, které vás spojují.
  • Společné cíle - Čeho chcete dosáhnout, jak vidíte svět a svou budoucnost.
  • Životní tempo - Zda se životem posouváte společnou rychlostí
  • Načasování - Potkali jste se ve správnou chvíli, jste oba v podobném životním stadiu.

4. Poznávejte se a dejte tomu čas

„Mít odškrtnuto všech pět položek je samozřejmě super, ale i ti, kdo si odfajfkují jen čtyři, nebo dokonce jen tři ze zmíněných věcí, spolu mohou žít spokojeně a šťastně,“ tvrdí Tracey Cox.

Takže zjistěte, co vše máte společné, jak chcete žít vy a jak ten druhý, prostě se poznávejte. Vždyť kolikrát jste to už zažili? Někdo se vám moc nelíbil, nebyl vám sympatický, ale jakmile jste ho víc poznali, zjistili jste, že si máte co říct, že se spolu umíte zasmát... A váš pohled na něj se kompletně změnil!

5. Dotýkejte se

Dotyky, a to i bez sexuálního podtextu, dokážou divy. Posilují vzájemnou intimitu, budují pouto, sbližují. Zavěste se do sebe, když se procházíte, dotkněte se jeho ramene, když mu něco vyprávíte, plácněte ho do ruky, když řekne něco vtipného, obejměte se na rozloučenou, dejte si polibek na přivítanou...

Foto: Nejron Photo, Shutterstock.com

Poznávejte se, netlačte na pilu a sami sebe k ničemu nenuťte. Každá velká láska nemusí začít jako šílená vášeň na první pohledFoto: Nejron Photo, Shutterstock.com

6. Mluvte o sexu

Bavit se o sexu je velmi prospěšné. Zaprvé vám to nastíní, jaký váš protějšek v této oblasti je, jaký asi bude či nebude milenec. A zadruhé, hovory na tohle téma zvyšují pnutí, vyvolávají touhu, jsou prostě sexy. „Klidně si povídejte o sexy historkách vašich známých, proberte nějaké žhavé filmy, články, které jste někde četli a podobně,“ radí Tracey Cox.

Ale nemějte sex! V rané fázi vztahu bývá dobrý, jen když to mezi vámi opravdu jiskří. V tomto případě potřebujete čas. Studie naznačují, že odložit sex alespoň na dobu po šesti až osmi schůzkách touhu posiluje.

Když se to povede a nakonec se jiskra rozhoří, máte skoro vyhráno. I tak bývá první intimní sbližování trochu nervózní. Budou se vám hodit tipy pro první sex s novým partnerem.

Reklama

Související témata:

Načítám