Hlavní obsah

Sobec, nebo váš opak: Typy partnerů, se kterými vám to nikdy klapat nebude

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Reklama

Máte pocit, že konečně randíte s tím pravým. Po pár týdnech vztahu všechno šlape jako švýcarské hodinky a těch pár přešlapů, o kterých mluví vaše kamarádka, neberete vážně. On je přece dokonalý! Otázkou je, jak dlouho takový ve vašich očích zůstane. Víte, kterých 5 vztahových problémů vás časem hodně potrápí?

Článek

Začátky partnerských vztahů jsou vždycky krásné. Vládne v nich pozornost, něha, romantika i sexuální naléhavost. Svět se díky lásce zdá být mnohem lepší místo.

Ale navzdory tomu, že zamilovanost je krásná emoce, dokáže taky ošálit zdravý rozum. Tedy aspoň v té fázi partnerství, kdy člověk ještě nosí růžové brýle a zmaten hormony si solí kávu a sladí polévku. Zde je pět charakterových vad, které se budou časem jen zhoršovat.

1. Sebestředný sobec

Vztahy začínají hladce a snadno, ale postupem času můžete u svých partnerů vypozorovat určité vzorce chování, které by pro vás měly představovat varování. Jedním z nich je, že protějšek o všem rozhoduje výhradně sám a vždy musí být po jeho. „Aspoň převezme zodpovědnost za věci, na které já nestačím,“ pomyslíte si, jenže ouha.

Pokud ve vztahu nefungujete jako tým a vše se točí jen kolem plánů a cílů jednoho z partnerů, který s vámi rozhodně nemíní nic konzultovat, tak z původní zamilovanosti nakonec nic nezůstane. A nečekejte, že se jednoho krásného dne rozrazí dveře a ozve se: „Zlato, konečně ti budu naslouchat, jsem úplně jiný člověk!“ Bohužel, takové zázraky se nedějí. Sobec zůstane sobcem.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Jestli se občas pohádáte ještě neznamená, že se k sobě nehodíteFoto: fizkes, Shutterstock.com

2. Věčný žárlivec

Žárlivost se někdy považuje za projev lásky, ona je ale ve skutečnosti něco jako zhoubný nádor, který postupně bují. Chorobná žárlivost má původ v pocitech méněcennosti, ale i v genech.

Žárlivý partner se chová na první pohled sebevědomě, vztah řídí, ale jakmile si něco vezme do hlavy, nikdo mu to nevymluví. Neskončí, dokud partner nepřizná i to, co neudělal. Žárlivost a nejistota často vyvolávají i další rušivé chování, jako je kontrola telefonu partnera nebo potřeba být informován o každém jeho pohybu. Je to nezdravé a o vzestupné tendenci není pochyb.

3. Úplný opak vás

Protiklady se přitahují, ale ne vždy fungují. Jakmile si nesedíte v zájmech a názorech, neshodnete se v otázkách finančních investic nebo rodičovství (vy děti chcete, on ne), dřív či později začne být jeden z vás (nebo oba) nešťastný.

Problémy s kompatibilitou, tedy s tím, jestli se k sobě hodíte, vás od sebe vzdálí a nakonec ztratíte o vztah zájem. Nedejte tedy na rčení, že vůbec nevadí, když je každý z vás z úplně jiného těsta.

Foto: comzeal images, Shutterstock.com

Na tom, s kým budete mít dítě, hodně záleží. Sobce, žárlivce a děvkaře rovnou škrtněteFoto: comzeal images, Shutterstock.com

4. Nevěrník a hulvát

I když jste v oddaném vztahu, stále musíte mít vytyčené určité hranice. Například jeden o druhém víte, že by nesnesl nevěru nebo třeba veřejné ponížení. Přesto se protějšek dopustí prohřešku. Ztrapní vás před svými kamarády, a pak se zoufale omlouvá. Podvede vás a jedním dechem slíbí, že už to nikdy neudělá. Jenže vy snášíte další a další ponižování a přicházíte mu na nové známosti. Respekt a upřímnost činí vztah silnějším, pohrdání a lži ho ničí.

5. Člověk bez sebereflexe

„Sim tě, špatně sis to vyložila, nedělej z toho drama a uklidni se, hysterko!“ V případě, že partner neustále popírá, že by udělal chybu, nikdy se nepřizná, že ujel, neomlouvá se za situace, kdy vám ublížil, pořád se jen dokola na něco vymlouvá a ukazuje prstem na vás jako věčného viníka, nemá smysl si nalhávat, že do něj kouzelná víla přes noc nasype sebereflexi a úctu k vám. Naopak se i tohle toxické chování časem zhoršuje. Máte zapotřebí v takovém vztahu zůstávat?

Reklama

Načítám