Hlavní obsah

Podzimní superpotraviny: Nevynechejte dýni, houby ani zelí

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzimní menu bývá nejen pro kuchařské nadšence zábavným časem. Příroda nabízí skvělé suroviny, ze kterých se dá vykouzlit kompletní menu plné barev, chutí, ale i zdraví prospěšných látek.

Článek

Zatímco letní jídelníček je typický sladkým ovocem, šťávami, grilovaným masem a lehounkými saláty, na podzim bereme zase z jiného soudku. Na scénu přichází jídla, která zahřejí na těle i na duši, nadopují vás vitaminy a především posílí imunitu. Podívejte se, jak vám potraviny typické pro toto období prospívají.

1. Bílé zelí

V čem je zelí zdraví prospěšné? Takovou dardu vitaminu C nenajdete ani v citronu. Každopádně pokud si pokládáte otázku, jaká forma zelí je nejzdravější, pak je odpověď jasná. Je to zelí kysané. Bakterie kyseliny mléčné spolu s vitaminem B jsou jako balzám pro vaši střevní mikroflóru, kde sídlí většina imunitního systému.

2. Vlašské ořechy

S podzimními měsíci se v našich končinách nejčastěji pojí vlašské ořechy. Už tvar vlašáků napovídá, jakému orgánu mimořádně prospívají. Díky obsahu jodu, selenu, omega-3 mastných kyselin i vitaminů skupiny B jsou velmi prospěšné pro mozek. Zároveň pomáhají snižovat hladinu „zlého“ LDL cholesterolu a krevní tlak, tedy působí jako prevence nemocí srdce. A co se v tomto období hodí – účinkují také proti splínu a depresím!

Foto: itor, Shutterstock.com

Vlašské ořechy mají tvar mozku a tomu také úžasně prospívajíFoto: itor, Shutterstock.com

3. Dýně

Není snad typičtější podzimní potraviny! Z dýně nemusíte jen připravovat dekorace, i když to určitě také stojí za to, ale vyplatí se jí dát prostor také na talíři. Podobně jako další oranžové potraviny je bohatá zejména na silný antioxidant betakaroten, který se částečně přeměňuje na vitamin A. Dýně obsahuje ale i dost béčka a céčka a dalších cenných látek. Pomáhá čistit organismus, regulovat hladinu krevního cukru a některé studie jí připisují i protirakovinné účinky.

4. Houby

Rádi je sbíráte nebo jíte? Pokud obojí, můžete si zatleskat. Na podzim máte jednak největší šanci na pořádnou nadílku, jednak se hodí do spousty hřejivých pokrmů. Houby jsou bohaté na vitaminy A, B a D, jehož primárním zdrojem je sluneční záření, kterého na podzim rapidně ubývá. Obsahují také hodně minerálů, třeba železo, zinek, vápník nebo hořčík. Mají výborný vliv na zdraví srdce a cév, podporují imunitu, představují prevenci rakoviny střev, čistí organismus a mají jen minimum kalorií.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Houby nemají skoro žádné kalorieFoto: New Africa, Shutterstock.com

5. Růžičková kapusta

Doporučená denní dávka vitaminu C je 80 miligramů a přesně tolik najdete v pouhých 100 gramech růžičkové kapusty. Právě tahle výjimečná zelenina je totiž jedním z nejlepších zdrojů céčka vůbec. Obsahuje ale také spoustu cenných látek s výborným antioxidačním účinkem, například celou řadu vitaminů B, vitamin E nebo betakaroten. Růžičková kapusta má také spoustu vlákniny a na to, že jde pořád jen o zeleninu, tak i solidně bílkovin, přičemž její energetická hodnota je minimální. Z toho důvodu je super pomocníkem také při dietě.

6. Hroznové víno

Samozřejmě se k podzimu hodí i jeho tekutá forma – vždyť o burčáku se léta traduje, že ho máte před zimou vypít aspoň tolik, kolik máte v těle krve! Každopádně zdravému všednímu jídelníčku možná budou víc svědčit celé plody hroznového vína. Obsahují například draslík, železo, vitamin C, E nebo vitaminy skupiny B. Jeho slupky jsou zdrojem cenného resveratrolu, kterému jsou připisovány omlazující a také protirakovinné účinky. Hroznové víno má dobrý vliv na trávení, pomáhá snižovat krevní tlak a podporuje psychickou pohodu. Pokud však máte problémy se střevy, dejte si na něj pozor, slupky mohou být pro jedince hůře stravitelné.

Reklama

Načítám