Hlavní obsah
2,9
(56)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Také se už nemůžete dočkat, až se naplno rozběhne houbařská sezona? Zkuste zatím v kuchyni houby shitake. Přidejte je třeba do nádivky a upečte společně s vykostěnými kuřecími stehny. Pár kloboučků pak opečte jenom tak na másle a podávejte bokem. Strhne se o ně bitva.

15 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 ks horních kuřecích stehen
  • 4 ks rohlíku
  • 180 ml mléka
  • 4 ks vejce
  • 3 ks hub shitake
  • 80 g anglické slaniny
  • 2 lžíce listové petržele
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 špetka čerstvého tymiánu
  • 1 špetka paprik
  • 4 plátky másla
  • 2 lžíce oleje
Na houby na másle
  • 6 ks hub shitake
  • 1 lžíce másla
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Rohlíky nakrájejte na kostičky, zalijte mlékem a nechte chvíli nasáknout. Mezitím rozpalte troubu na 200 °C a menší pekáček vymažte trochou oleje.

02.

Z hub odstraňte tvrdé nohy a kloboučky nakrájejte na kostičky. Na kostky nakrájejte také slaninu a všechno vsypejte do mísy k rohlíkům. Přidejte vejce, najemno nasekanou petrželovou nať, sůl a pepř. Směs lžící promíchejte tak, aby se kostičky pečiva úplně nerozpadly, a volně ji rozprostřete do vymazaného pekáčku.

Tip: Houby shitake běžně koupíte, v houbové sezoně můžete použít i jiný pevný druh.

03.

Kuřecí stehna vykostěte a z obou stran osolte a opepřete. Maso rozložte na nádivku a kůži posypejte špetkou tymiánu a červené papriky. Na každý kus masa ještě položte slabší plátek másla.

Tip: Nevíte, jak na to? Podívejte se na video, jak vykostit kuře. Vykostěná stehna budou upečená zároveň s nádivkou a konzumace bude snadnější. Kosti si odložte do vývaru.

04.

Pekáček vložte do trouby a pečte 15 minut, poté stáhněte teplotu na 180 °C a pečte dalších asi 30 až 35 minut dozlatova. Vyndejte, nechte chvíli zchladnout, poté jídlo nakrájejte na porce, posypejte zelenými natěmi a podávejte s houbami podušenými na másle.

05.

Zatímco se peče maso s nádivkou, připravte houby na másle. Odstraňte nohy a kloboučky ozdobně nařízněte do hvězdičky: ostrým nožem udělejte proti sobě vždy dva mělké zářezy do tvaru V, klobouček ještě dvakrát pootočte a řezy zopakujte.

06.

V pánvi rozehřejte máslo a olivový olej na vyšší teplotu, přidejte houby, špetku soli a pepře a z obou stran je opečte dohněda, potrvá to asi čtyři až pět minut. Před koncem smažení můžete na pár sekund přidat prolisovaný stroužek česneku a úplně nakonec jednu dvě lžíce jemně nasekané petrželky, není to ale nutné. Chuť opečených hub je výrazná a lahodná sama o sobě.

Houby shitake určitě zkuste! Nejenže jsou mimořádně chutné, navíc ale výrazně posilují imunitu. A do doby, než na ně narazíte, připravte z dostupnějších žampionů rychlou vepřovou panenku s krémovou žampionovou omáčkou nebo rychlé žampionové rizoto.

Reklama

Související témata:

Načítám