Hlavní obsah
3,7
(30)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Díky kombinaci šetrného vaření a krátkého opečení masa v troubě jsou tahle plněná kuřecí stehna krásně šťavnatá uvnitř a křupavá na povrchu. Nádivka z dobré italské klobásy je překvapivá a pistácie vytvoří na řezu krásnou mozaiku – skvělé jídlo k slavnostnímu obědu.

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 2 ks kuřecích stehen
  • 100 g italské klobásy salsiccia
  • 1 lžíce listové petržele
  • 1 hrstička pistácií
  • 8 plátků anglické slaniny
  • 200 ml drůbežího vývaru
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
Článek

Na přípravu receptu potřebujete celá vykostěná kuřecí stehna. Můžete si je vykostit sami doma a odřezky a kosti použít do vývaru, který se vám bude hodit při podlévání. Jak na to? Nejdřív ostrým nožem prořízněte kůži a šlachy až na kost kolem celého vnějšího kloubu na paličce. Z vnitřní strany pak prořízněte maso podél obou kostí a ty pak opatrně vyřízněte. Seřízněte maso v místech, kde je ho vyšší vrstva, a přeložte tam, kde je slabší. Zda na mase ponecháte kůži nebo ji také přidáte do vývaru, je jen na vás.

Postup

01.

Nejprve udělejte nádivku: do mísy vytlačte ze střívka masovou hmotu z klobásek, přidejte pořádnou lžíci nasekané petrželky, hrst nesolených pistácií a špetku pepře. Směs pořádně propracujte a nechte chvíli stranou. Dejte vařit vodu do velkého hrnce.

Tip: K nádivce můžete přidat i špetku drceného fenyklu, chuť bude ještě zajímavější.

02.

Připravte si kus alobalu dlouhý asi 40 cm a jemně ho potřete olejem. Otočte ho kratší stranou k sobě a vyskládejte na něj tři čtyři plátky slaniny tak, aby se částečně překrývaly – kratší strany slaniny budou směrovat k vám. Plátky masa osolte a opepřete z obou stran a rozložte na plátky slaniny kůží dolů. Přidejte váleček náplně a pomocí alobalu vytvořte kuřecí rolku obalenou ve slanině. Dobře ji utáhněte a zabalte do alobalu, volné konce zatočte jako bonbon. Alobal utahujte pevně, ale opatrně, aby se neroztrhal. Stejně připravte i zbylé rolky.

03.

Rolky zabalené v alobalu vložte do vařící vody tak, aby byly všechny potopené, zmírněte var, přiklopte pokličkou a zvolna táhněte 30 minut. Poté je vyjměte z vody a na tácu nechte trochu vychladnout.

Tip: Takhle připravené rolky můžete nechat přes noc v lednici, na druhý den vám bude na přípravu pokrmu stačit jenom chvíle.

04.

Rozpalte troubu na 200 °C. Pekáček lehce vymažte olejem, kuřecí rolky rozbalte a dejte do pekáčku. Povrch potřete trochou oleje, podlijte malým množstvím vývaru a vložte do rozpálené trouby. Pečte asi 10 minut, až povrch zezlátne. Po upečení nechte chvíli odpočinout, pak opatrně nakrájejte, aby na talíři vynikla mozaika, a podávejte s jemnou bramborovou kaší.

Tip: Zkušení kuchaři můžou povařené kuřecí rolky opéct na pánvi na troše oleje a z výpeku připravit omáčku. Pozor ovšem na to, aby byla pánev dostatečně rozpálená! Budete-li netrpěliví, slaninový kabátek se k pánvi přichytí a potrhá, což při pečení v pekáčku nehrozí. V troubě připravené kuřecí rolky jsou ale dostatečně šťavnaté a na jejich přelití postačí šťáva, která v pekáčku vznikne z vývaru.

Jestli vám klobása salsiccia zachutnala, můžete si udělat rychlé italské těstoviny s klobáskou anebo italskou grilovanou klobásu s paprikovou omáčkou a fazolemi.

Reklama

Načítám