Hlavní obsah

Pěšinka ve vlasech na stranu je OUT. Nebo ne?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poté, co generace Z vyhlásila válku skinny džínám, které si podle nich zaslouží jen vyhodit, zapálit nebo rozstříhat, rozbíhá se další kauza: pěšinka! Na stranu je za zenitem! Jestli vás to také nadzvedlo ze židle, je vám asi víc než 25 let. Ale my si ji vzít nenecháme. Jak vypadají celebrity v obou variantách účesu? A proč pěšinku uprostřed (ne)nosit?

Článek

Generace Z jsou děti a mladí lidé, kteří se narodili nejdříve v polovině 90. let, ale spíše až po přelomu milénia, zhruba tak do roku 2010. Teď se mocně začínají hlásit o slovo ve společnosti, především na své oblíbené sociální síti TikTok. Zatím se nejvíce vymezují vůči takzvaným mileniálům, generaci před nimi, a dávají najevo, jak jsou odlišní a co budou dělat jinak. Tahle „válka“ trvá už něco přes rok a vyprodukovala více než 8,5 milionu videí.

Poté, co všem oznámili, že skinny džíny, Harry Potter a brečící smajlík už jsou out, přicházejí s další revoluční myšlenkou: když pěšinka, tak jedině uprostřed hlavy. No nepobuřuje vás to?

Kam s pěšinkou?

Trendy se mění a trendy se také opakují. V devadesátých letech se nosily spíš pěšinky uprostřed. Pak, okolo roku 2010, letěly ty na stranu a teď, protože se to zdá nové a jiné, zase vedou ty uprostřed. Podle generace Z s tímto účesem každý vypadá lépe. Možná je to aktuálně víc trendy, třeba k drdolům nebo copům, vlasy na patku ale rozhodně nejsou za zenitem.

Každý den jinak

Pěšinka na stranu se hodí pro hranatý a srdcovitý tvar obličeje, jejichž rysy zjemní. Pěšinka uprostřed sedne každému tvaru obličeje, jen pozor, může zvýraznit případné nedokonalosti a asymetrii rysů. My bychom tedy nezanevřely ani na jednu z nich. Navíc jejich střídání je varianta, jak rychle změnit účes, aniž byste musely ke kadeřnici.

Co na to kadeřníci?

Kadeřníci dávají pěšince uprostřed rozhodně zelenou. A může si ji dovolit každý? „Podle mého názoru sluší pěšinka na prostředek všem, pokud na to mají délku vlasů, což je alespoň k ramenům. U kratších záleží na typu účesu. Co se tyká pěšinky na stranu, tak ta nikdy nevyjde z módy. Dodá účesu nestárnoucí zajímavý look,“ říká kadeřník Libor Smrž z pražského salonu Hair we Are.

„Nicméně nejde ani tolik o pěšinku, jako o to, kde vám vlasy lemující obličej končí a jak jsou sestříhané,“ vysvětluje kadeřnice Petra Polívková z dobříšského Salónu krásy. Když máte například široké lícní kosti a vlasy končí nad nimi, opticky je ještě rozšíří, pokud sahají prameny pod ně, obličej zužují. Než sledovat trendy, řiďte se spíš tím, jak vám rostou vlasy, jaký střih nosíte a co vám víc sluší. Tím považujeme boj o pěšinky za uzavřený!

Co sluší víc slavným ženám? Uprostřed, nebo na stranu? 

Margot Robbie (30)

Foto: Profimedia.cz

Herečka Margot Robbie si poslední dobou oblíbila delší mikádo a češe ho převážně na stranu. I s pěšinkou uprostřed ale vypadá skvěleFoto: Profimedia.cz

Sophie Turner (25)

Foto: Profimedia.cz

Novopečená maminka a hvězda Hry o trůny Sophie Turner – její glamour styling s hollywoodskými vlnami a patkou na stranu prostě milujemeFoto: Profimedia.cz

Jennifer Aniston (52)

Foto: Profimedia.cz

Jennifer Aniston nepodléhá trendům a vlasy nosí od dob Přátel víceméně stejně. Pěšinka uprostřed je její oblíbená už mnoho, mnoho let a sluší jí nejvícFoto: Profimedia.cz

Rosamund Pike (42)

Foto: Profimedia.cz

U krátkého mikáda, jako nosí herečka Rosamund Pike, která kvůli natáčení teď žije v Praze, je ideálním stylingem pěšinka uprostřed. (2:0 pro generaci Z)Foto: Profimedia.cz

Anya Taylor-Joy (24)

Foto: Profimedia.cz

A nejnovější důkaz, že ani u 24leté herečky není pěšinka na stranu „ostudou“. To bereme jako povolení nosit si na hlavě to, co chceme. Blond loknami oslňovala na online předávání Zlatých glóbů, kde získala cenu za nejlepší ženský herecký výkon v minisérii za roli geniální šachistky v úspěšném seriálu Dámský gambit (2020)Foto: Profimedia.cz

Anketa

Jak se vám líbí pěšinka víc?
Na stranu
24,8 %
Na prostředek
18,4 %
Obě varianty
56,8 %
Celkem hlasovalo 3628 čtenářů.

Máte chuť s nadcházejícím jarem oživit šatník? Zkuste pastelové barvy a naše tipy, jak je kombinovat v každém věku nebo si vyberte mezi květinovými šaty.

Reklama

Související témata:

Načítám