Hlavní obsah
3,1
(28)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Pastýřský koláč, tedy mleté maso zapečené pod čepicí z nadýchané bramborové kaše, je oblíbený recept a asi ho znáte. Coolinářka se tímto slavným receptem inspirovala a vytvořila originálně plněné pečené brambory.

10 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
5 kusů
Na masovou směs
  • 300 g hovězího mletého masa
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1 ks šalotky
  • 50 ml červeného vína
  • 100 g rajčatové passaty
  • 1/2 lžičky provensálského koření
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
  • 50 g mražené zeleninové směsi
  • 2 lžíce oleje
Na brambory
  • 5 ks brambor
  • 2 lžíce másla
  • 100 ml mléka
  • 1/2 lžičky soli
Článek

Postup

01.

Nejprve si připravte masovou směs. Mrkev a petržel nakrájejte na kostičky a šalotku nasekejte. Pokrájenou zeleninu pak ve větší pánvi na oleji osmahněte. Když začne zlátnout, přidejte mleté maso, osolte ho, opepřete a vše zprudka restujte.

02.

Asi po pěti minutách přidejte mraženou zeleninu (nebo pokrájenou čerstvou), provensálské koření a vše zalijte červeným vínem. To nechte během asi desetiminutového varu částečně odpařit. Pak maso zalijte rajčatovou passatou a asi 50 ml vody. Zamíchejte, přiklopte a zvolna duste přibližně 30 minut.

03.

Během dušení masa dejte vařit do vody celé velké brambory – omyté a neoloupané. Když jsou měkké, seřízněte vrchní část a ještě teplé je vydlabejte. Vydlabaný obsah brambor rozšťouchejte s máslem a mlékem v nadýchanou kaši. Dle chuti ji dosolte.

Foto: Svatava Vašková

Jestli vám zbyde trocha náplně, podávejte ji s brambory a přidejte trochu čerstvé zeleninyFoto: Svatava Vašková

04.

Vydlabané brambory naplňte masovou směsí a na ni nandejte bramborovou kaši. Naplněné brambory dejte péct do předehřáté trouby pod gril na 15 až 20 minut, dokud povrch nezezlátne.

Reklama

Související témata:

Načítám