Hlavní obsah
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Začátkem podzimu jsou brambory v nejlepší kondici, zkuste je tentokrát naplnit. Můžete je podávat jako luxusní přílohu, když se chcete vytáhnout před návštěvou, nebo s mísou zeleninového salátu jako lehkou večeři pro rodinu. Věřte tomu, že roztavený sýr a křupavá slanina dokážou odehnat i lehké chmury.

10 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 4 ks brambor
  • 2 lžíce oleje
  • 4 plátky slaniny
  • 3 lžíce zakysané smetany
    7
  • 80 g čedaru
    7
  • 1 stroužek česneku
  • 4 snítky listové petržele
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Předehřejte troubu na 200 stupňů. Brambory (vyberte ty velké) neloupejte, jen je řádně vydrhněte pod tekoucí vodou, osušte a propíchejte parkrát vidličkou. Dejte je na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte olejem a pečte podle velikosti 45–60 minut doměkka.

02.

Mezitím na pánvi opečte dokřupava slaninu nakrájenou na kostičky, opečenou nechte okapat na papírové utěrce a odložte na chvíli stranou.

03.

Upečené brambory podélně rozřízněte a lžičkou opatrně vydlabejte vnitřky tak, aby vám zůstaly „lodičky“, které budete plnit.

04.

Vydlabané vnitřky brambor dejte do mísy, osolte, opepřete, přidejte zakysanou smetanu, petrželku, prolisovaný česnek a kostičky slaniny a dobře promíchejte. Hmotou naplněné bramborové lodičky zasypte strouhaným sýrem a vraťte na 10 minut do trouby, až se všechno prohřeje a sýr se začne tavit. Podávejte horké.

05.

Česnek nahraďte nasekaným rozmarýnem nebo šalvějí.

Všem bramborovým gratulujeme k dobrému vkusu a přidáváme ještě recept na brambory zapečené s mletým masem na způsob musaky a francouzské brambory s mletým masem. 

Související témata:

Načítám