Hlavní obsah

Chorvatské hity kuchyně aneb Co ochutnat a co si přivézt: Maraština, pašticada i paprenjaci

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní dovolená u moře není jen o koupání nebo výletech po zajímavých pamětihodnostech a přírodních úkazech. Proniknete do cizí kultury i prostřednictvím její kuchyně. Co rozhodně ochutnat v Čechy tolik milovaném Chorvatsku?

Článek

V chorvatské kuchyni se odráží blízkost moře i balkánské tradice, najdete v ní ale i vlivy kuchyně arabské, italské nebo řecké. Samozřejmě jinak se jí u moře a jinak ve vnitrozemí. Na stole ale rozhodně nebude chybět maso, sladkosti a také něco na zapití pro dobré trávení.

Ryby a mořské plody

V regionech podél pobřeží se kuchyně hodně podobá té středomořské. Pochutnáte si na rybách a mořských plodech – pečených, ale třeba i v salátech, rizotech nebo s těstovinami. Nechybí ani solené sardinky, kalamáry, slávky, ústřice nebo chobotnice. Z ryb tu ale můžete okusit i guláš nebo polévku.

Istrijsou specialitou jsou místní lanýže, podávají je právě k masitým pokrmům a rybám. Pokud se na dovolenou chystáte až v září, zjistěte si, zda se ve vašem okolí nekonají Dani tartufa neboli Dny lanýžů, kde můžete tuto luxusní plodinu ochutnat na mnoho způsobů.

Foto: minestra, Shutterstock.com

Chorvaté milují slávky na víně, ochutnat je můžete třeba i v rizotu, nebojte se ani toho černého, sépiového Foto: minestra, Shutterstock.com

Mleté maso

Maso se v Chorvatsku většinou griluje nebo dusí, například oblíbená pašticada, hovězí ve sladkokyselé omáčce z vína a vinného octa. Zejména jehněčí se pak peče se směsí zeleniny pod speciální poklicí pekou, připomínající zvon.

Chorvaté ale milují i pokrmy z mletého masa, které dochucují česnekem a bylinkami. Zkuste například dalmátské čufty, kuličky v rajčatové omáčce nebo maso balené v zelném či vinném listu zvané sarma. Jako přílohu tu můžete dostat pita chleba, kukuřičný chléb nebo polentu, k masu se podávají i zelné nebo fazolové saláty, ajvar, na ostrovech pak často dušená zelenina podobná italskému minestrone.

K vínu i na malý hlad

Nemáte-li v horku chuť na nic velkého, zkuste tradiční polévky. Restaurace často nabízejí polévky rybí nebo fazolové, zajímavou specialitou je kyselá jehněčí polévka nebo maneštra – vývar z kosti sušené šunky. Oblíbené jsou tu i zeleninové polévky, například z cukety, fenyklu nebo hrášku. K pivu nebo vínu ochutnejte místní uzené i sušené sýry, sušenou šunku nebo krvavou klobásu, na stole by neměly chybět ani olivy nebo fíkové čatní.

Foto: Gordana Sermek, Shutterstock.com

Chorvatský pršut je pracná pochoutka. Vepřová kýta se suší mořským vzduchem nebo studeným kouřem, a to až dva rokyFoto: Gordana Sermek, Shutterstock.com

Jako dezert nejen zmrzlina

V parném létě by bylo škoda neochutnat místní zmrzliny, ale i čerstvé ovoce včetně různých druhů melounů, fíků nebo višní.

Chorvaté si potrpí na sladké pečivo, kterému dominují různé štrúdly a dýňové koláče. Pečou i buchty a koláče podobné těm našim, jen v ingrediencích převládají ořechy, fíky, rozinky, pudink, mák a med. Chcete-li si odvézt sladký suvenýr, zapátrejte po sušenkách paprenjaci, do kterých se vedle skořice přidává i pepř a kardamom.

Lehké pivo a vinný střik

Chcete-li se v horku zchladit pivem, počítejte s tím, že chorvatská piva jsou méně chmelená než ta česká, mají jemnější chuť a světlejší barvu. Zajímavější je rozhodně nabídka vín. K mořským plodům, rizotům nebo těstovinám si dopřejte bílá vína, zkuste například místní odrůdy Malvasia, Vrbnička Žlahtin či Maraština. V nabídce červených vín nechybí obvykle Merlot, ale i exotičtěji znějící Bogdanuša, Faros, Postup, Plavac nebo Teran. Dáváte-li si rádi střik, tady na vás nikdo skrz prsty koukat nebude. Střiku z bílého se říká gemišt, z červeného bevanda.

Můžete narazit i na nápoj prošek, to je sladké dezertní víno, které se pije jako aperitiv nebo ředěné vodou k osvěžení. Víno ale nechybí ani jako ingredience do jídla. Připravuje se na něm maso i mořské plody, vaří se z něj polévky nebo se do něj nakládá tradiční pašticada – tenké hovězí plátky, které mají své místo na stole především při slavnostních událostech.

Pálenky jsou ideální suvenýr

Chorvaté jsou milovníci ovocných pálenek. Obvykle narazíte na destilát ze švestek (šljivovica), vinné révy (loza), hrušek nebo ořechů, často se také míchají s medem (medova rakija). Potrpí si ale i na bylinné likéry, jako je anýzovka (mastika) nebo travarica s pelyňkem a různými travinami. Dobrou chuť a na zdraví!

Reklama

Související témata:

Načítám