Hlavní obsah

Po čpavku, nebo po rybách? Jaké nemoci poznáte z dechu

Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za nepříjemným zápachem z úst nemusí být nutně nedostatečná hygiena: může za to třeba únava, hormonální změny nebo zánět. Dech dokáže odhalit širokou škálu zdravotních problémů, a to včetně vážných nemocí. Cítíte z pusy čpavek, rybinu nebo nasládlou pachuť? Pak zbystřete!

Článek

Analýza dechu je dnes vědní disciplínou. Dech lékařům napovídá spoustu důležitých informací o stavu pacienta, a dokáže tak pomoct s určením diagnózy. Z dechu se dá poznat cukrovka, zánět trávicího ústrojí, ale také selhání jater nebo ledvin. Zjistěte, jaké zápachy jsou pro která onemocnění typická.

Problém s dutinami nebo trávicím ústrojím

Jestliže si pravidelně čistíte zuby, navštěvujete zubaře a minimálně jednou ročně si zajdete na dentální hygienu, a přesto máte pocit, že je vám nepříjemně cítit z pusy, nechte se raději vyšetřit. Důvodem může být chronická rýma, zvětšené mandle nebo třeba zánět dutin. Problém ale může být ukrytý i hlouběji: „Trápí-li vás špatný dech, může jít o žaludeční problém, konkrétně o jícnový reflux. Dalšími typickými příznaky jsou pálení žáhy, pocit plnosti po jídle či noční kašel,“ říká MUDr. Irena Sobotková, praktická lékařka z Lékařského domu Praha 7.

„Halitóza (odborný název pro zápach z úst, pozn. red.) je často způsobena zánětem žaludku, ale důvodem může být i karcinom jícnu či žaludku,“ doplňuje MUDr. Petra Šrámková, primářka pražské OB kliniky.

Foto: Tharakorn, Shutterstock.com

Pálení žáhy a noční kašel jsou kromě špatného dechu dalšími přiznaky onemocnění jícnuFoto: Tharakorn, Shutterstock.com

Únava, léky i diety

Problém však může být způsobený i extrémním vyčerpáním a únavou, hormonálními změnami nebo třeba držením redukčních diet – při hladovění se totiž na zubech i jazyku usazuje více bakterií. Příčinou může být také porucha imunitního systému a různé léky.

„Zápach z úst mohou způsobit například léky na krevní tlak, antihistaminika nebo antidepresiva, kvůli kterým vzniká sucho v ústech. O suchu v ústech, které je spojeno s nižší produkcí slin, je známo, že k zápachu z úst značně přispívá. Některé léky mohou pro změnu uvolňovat do těla chemikálie, jež mají svůj vlastní zápach. Užívání antibiotik nebo inhalačních kortikoidů může zase způsobit změnu mikroflóry v ústech – i to se pak odrazí na dechu,“ vysvětluje Irena Sobotková.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Zápach z úst může být způsobený i užíváním některých lékůFoto: fizkes, Shutterstock.com

Každá nemoc je cítit jinak

Vážnější choroby lze rozeznat mimo jiné i podle specifického pachu – u metabolických onemocnění bývá zapáchající dech jedním ze symptomů. „Nasládlý dech se může vyskytnout u dekompenzované cukrovky a alkoholismu, dech po čpavku či moči je typický u selhání ledvin. Naopak dech po rybách je obvykle u jaterního selhání,“ doplňuje Petra Šrámková.

Nezapomínejte na zuby

Zápach z úst ale může být způsoben i neléčeným zubním kazem, zánětem dásní, parodontózou nebo třeba rostoucími osmičkami. U zubů moudrosti je typické, že se prořezávají pomalu a fázovitě. Mezi zubem a dásní se pak kumulují zbytky jídla, což může způsobit nepříjemný zánět a zahnisání, které zrovna dvakrát nevoní.

Váš problém s dechem ale nemusí nutně znamenat vážnou chorobu. Záleží také na tom, co jíte. Pokud jste třeba vyřadili cukr, pak organismus spaluje tuky, přičemž se uvolňuje keton, který způsobuje silný zápach z úst. Pomoci by měla větší konzumace vlákniny. Častou příčinou jsou i silně aromatické pokrmy nebo nápoje: vyhněte se cibuli, česneku a kávě a dostatečně pijte vodu! Pravidelný pitný režim a časté proplachování úst vám od nepříjemného pocitu také ulehčí.

Co děláte pro svěží dech vy?

Reklama

Načítám