Hlavní obsah

Co o vašem zdraví řekne barva rtů a kdy jít k lékaři?

Foto: Master1305, Shutterstock.com

Foto: Master1305, Shutterstock.com

Reklama

Rty dokážou člověku ukázat, že s jeho tělem není něco v pořádku. Může se jednat o nedostatek nějakého vitaminu či minerálu, změna barvy může signalizovat i závažnější onemocnění. Čeho si všímat a kdy vyrazit k lékaři?

Článek

V tkáni rtů se skrývá více než milion nervových receptorů, proto jsou velmi citlivé. Za jejich barvu nesou odpovědnost jak krevní cévy probíhající pod jejich povrchem, tak i množství pigmentu melaninu. Za zdravé jsou považovány odstíny pohybující se mezi světle růžovou až nahnědlou, neočekávaná změna může naznačovat, že se v těle něco děje. Jaké barvy jsou nežádoucí a co mohou znamenat?

1. Bílá

Bývá způsobena dehydratací či anémií, k níž u většiny lidí dochází z nedostatku některých živin. „Nejčastěji to bývá z nedostatku železa, hlavně u vegetariánů. Vzácněji je anémie spojena s onemocněním žaludku, při kterém dochází k horšímu vstřebávání vitaminu B12,“ vysvětluje praktický lékař a spoluautor virtuální sestry Emmy, Ondřej Sobotka. „Viníkem mohou být i vzácná krevní onemocnění, jako je leukémie, talasémie nebo hemofilie,“ říká profesorka Hana Matějovská Kubešová, přednostka Kliniky interní, geriatrie a praktického lékařství na LF MU v Brně.

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Zdravé odstíny se pohybují od světle růžové až po nahnědlouFoto: puhhha, Shutterstock.com

2. Modrá

Červená barva krve je výsledkem koncentrace hemoglobinu v krvi. Při nízké hladině kyslíku krev tmavne až fialoví, což se projeví na rtech, kůži (prsty, ruce, nohy) a sliznicích. „Často se to děje u jedinců s respiračními potížemi jako je chronická obstrukční plicní choroba, astma a další, nebo se srdečně-cévními onemocněními,“ vysvětluje Ondřej Sobotka. Důvodem může být i srdeční selhání, šok, sepse (otrava krve), nízké teploty nebo otrava pesticidy.

3. Purpurová až černá

Příčinou bývají léze ústní sliznice nebo procesy, které podporují produkci melaninu, dále modřiny či popáleniny, nepřirozeně tmavé rty má na svědomí i kouření. Načernalé zbarvení rtů se objevuje také u Addisonovy choroby, při níž dochází ke snížené produkcí hormonů kůry nadledvin. Léčba probíhá nejčastěji užíváním kortikosteroidů, které uměle nahrazují tělu chybějící hormony.

4. Tmavé skvrny

Obvykle vznikají vlivem nadměrného vystavování se sluníčku a jeho ultrafialovým paprskům. Příčinou ale mohou být i nemoci, jako je hemochromatóza (porucha způsobená nadměrným ukládáním železa do tkání) nebo Peutz-Jeghersova nemoc (dědičné onemocnění trávicí soustavy zvyšující riziko vzniku některých zhoubných nádorů), novotvary v ústní dutině nebo antipsychotické léky jako chlorpromazin.

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Vedle únavy se dehydratace může projevit i zbělením rtů, na vině může být i anémieFoto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Jak vypadá prevence

Pokožka rtů je jemná a vyžaduje intenzivní pravidelnou péči. Je třeba ji promazávat a chránit před sluncem. Snížit riziko anémie pomůže vyvážený jídelníček s dostatkem klíčových mikroživin, dehydrataci vyloučí dodržování pitného režimu. Pokud kouříte a trápí vás tmavé skvrny na rtech, určitě pomůže, když přestanete kouřit.

Kdy zajít k lékaři

Ačkoliv se většinou jedná jen o symptom, u každé nemoci je dobré, když se zaléčí v samotných počátcích. A s tím může pomoci včasná identifikace příčiny změny barvy rtů. Určitě nemusíte hned letět k doktorovi, když přijdete vymrzlí z procházky a máte namodralé rty. Pokud se ale barva rtů změnila výrazně a nechce se vrátit do normálu ani po pár hodinách, raději stav konzultujte.

Jak probíhá diagnóza a léčba

Změna barvy rtů bývá symptomem, nutné je tedy řešit základní příčinu. „K tomu může specialista využít podávání krevních převodů či kyslíku, doplnění chybějících živin nebo hydrataci,“ říká profesorka Matějovská Kubešová. S pigmentovými skvrnami může pomoci terapie intenzivním pulsním laserovým světlem, kryoterapie nebo fototerapie, případně se předepisují různé lokální léky. Před stanovením diagnózy musí samozřejmě lékař pacienta vyšetřit a přeptat se na jeho anamnézu.

Reklama

Načítám