Hlavní obsah

Pobřežní hlídka slaví 30 let. Miloval to celý svět. I vy?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Seriál Pobřežní hlídka měl před třiceti lety premiéru a stal se kultovním. Nádherní štíhlí lidé v rudých plavkách, kteří přes den chránili kalifornské pobřeží. S plovákem v ruce odehnali i žraloka a ve svém volnu řešili milostné trable.

Článek

První epizoda byla odvysílána před 30 lety a nejdříve to na velký úspěch nevypadalo. Po první sérii televize dokonce zastavila natáčení. Co se stalo, že Pobřežní hlídka nakonec skončila v Guinessově knize rekordů jako nejsledovanější televizní show všech dob? Vysílala se ve více než 140 zemích a každý týdne to sledovala více než miliarda diváků.

Tým plavčíků v čele s Davidem Hasselhoffem (67) a Pamelou Anderson (52) se stal fenoménem. Byli krásní, opálení, jejich úsměvy byly dokonale běloskvoucí. Chránili obyvatelstvo Los Angeles před kdečím: utonutím v moři, útoky žraloků a dalších příšer pod hladinou, ale i před zemětřesením nebo pašeráky drog. To všechno jsou známé věci. Věděli jste ale o seriálu i následující?

Zachránila je Evropa

I přestože televize seriál odpískala, tvůrci a David Hasselhoff věřili, že má potenciál. Získali zahraniční partnery, herec se dobrovolně rozhodl snížit svůj plat (ale získal podíl na zisku) a seriál v roce 1991 vzkřísili. Jedním z důvodů, proč Pobřežní hlídka získala druhou šanci, byla popularita v zámoří. Představitel Mitche Buchannona měl každopádně na úspěch čich, ze seriálu se stal fenomén. Svoji slávu za oceánem pak zúročil a stal se v Evropě i oblíbeným zpěvákem.

Foto: Profimedia.cz

David Hasselhoff dal do seriálu srdce i peníze a vrátilo se mu to stonásobněFoto: Profimedia.cz

Psali to plážoví profíci

Tak jako na scénářích seriálů z nemocnic a policejních stanic spolupracují odborníci z oboru, na Pobřežní hlídku technicky dohlíželi plavčíci. I proto působily jednotlivé záchranářské scény autenticky. Pamatujete Newmieho? Plavčík Michael Newman (62) se v roce 1989 připojil ke svému příteli a kolegovi Gregovi Bonannovi (67) jako technický poradce. Několik seriálových scén bylo inspirováno skutečnými akcemi. Nakonec v seriálu i sám hrál (pod svým jménem) a byl jediným skutečným záchranářem v show.

Foto: Profimedia.cz

Michael Newman se nejdříve podílel na scénáři a nakonec se začal objevovat i před kamerou a jeho postava byla velmi oblíbenáFoto: Profimedia.cz

Hit od třetí série. Kdo přišel?

Zlom a poprask kolem Pobřežní hlídky nastal s třetí řadou. Do seriálu nastoupila sexbomba Pamela Anderson, v té době již známá ze seriálu Kutil Tim (1991–1999), kde si ji i koproducent David Hasselhoff vyhlédl. Urostlý hlavní plavčík s mužnou hrudí a srdcem na pravém místě spolu s prsatou blondýnkou byli hlavními hvězdami. Díky svůdným křivkám Pamely Anderson se stala „uniforma“ plavčíků ikonickou. Veselo bylo i na place - herečka se provdala za bouřlivého bubeníka Tommyho Lee (56). Ten měl velké problémy s milostnými scénami své ženy, rušil natáčení, rozbíjel na place okna a křičel, dokud jej ochranka nevyvedla.

Foto: Profimedia.cz

Nejdřív se řešilo její upravené poprsí, pak se propíral divoký milostný život a v posledních letech se o ní mluví v souvislosti s bojem za práva zvířatFoto: Profimedia.cz

Vzhled až na prvním místě

Nebudeme si nic nalhávat, seriál byl populární mimo jiné proto, že se na herce hezky koukalo. Žertuje se o tom, že základní podmínkou pro přijetí do týmu plavčíků bylo u žen bujné poprsí a nohy až ke krku, u mužů vypracovaná hruď a schopnost běhat zpomaleně. Pravdou je, že stoprocentní vzhled byl opravdu jednou z podmínek pracovní smlouvy. Červené plavky by odhalily každý gram navíc.

Foto: Profimedia.cz

S přehledem by mohli fotit módní kampaně a chodit přehlídky, oni ale raději udržovali pobřeží v bezpečíFoto: Profimedia.cz

Pobřežní hlídka pokračuje

Seriál skončil v roce 2001 a zatím jediný jakž takž úspěšný pokus o oživení příběhu proběhl v roce 2017, kdy měl premiéru stejnojmenný film. Známé postavy si zahráli noví herci. Svalnatý Dwayne Johnson (47) ztvárnil Mitche Buchannona, Kelly Rohrbach (29) se stala sexy C. J. Parker a krasavec Zac Efron (31) hrál frajírka Matta Brodyho. O čem film je? Sexy lidé i jasní outsideři bok po boku zachraňují tonoucí, sem tam vyřeší vraždu nebo původ tajemného balíčku plného drog, který vyplavilo moře. Prostě jako za starých časů.

Foto: Profimedia.cz

Ač si Mitche Buchannona ve filmu zahrál jeden z nejvíc sexy mužů světa, a ani jeho tým nebyl k zahození, film úspěchu seriálu nedosáhlFoto: Profimedia.cz

Jaký nekonečný seriál jste sledovali vy? Otestujte si, jak znáte populární seriály.

Reklama