Hlavní obsah

Pobyt v lázních? Víme, kdy vám ho zaplatí pojišťovna

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Jste po nějakém zákroku a k dokonalému zotavení by vám pomohly lázně? Nebo máte chronické pohybové či srdeční problémy a chcete jet na udržovací léčbu? Lázeňská péče nepatří zrovna k levným záležitostem. Poradíme, kdy na ně máte nárok, aby vám je zaplatila zdravotní pojišťovna.

Článek

Lázně mohou pomoct při léčbě chronických chorob, bolestí zad a kloubů, ale také mohou být rehabilitací po operaci nebo těžším úrazu. Jak si o ně říct a kolik to bude stát?

Potřebujete lázně?

Prvním krokem je návrh na lázeňskou péči. „Lázeňská péče je indikována v případech, kdy je nezbytnou součástí léčebného procesu a předpokládá se, že povede ke zlepšení zdravotního stavu. Posouzení a doporučení je plně v kompetenci ošetřujícího lékaře,“ říká Hana Kadečková, tisková mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR.

Lékař navrhne typ lázeňské péče, tedy komplexní, nebo příspěvkovou. Lázně si můžete vybrat. Samozřejmě to musí být ty, kde se léčí „vaše“ zdravotní obtíže a se kterou má vaše zdravotní pojišťovna smlouvu.

„Jako pacient máte možnost spolurozhodovat o tom, jaké lázně to budou – proto je v tiskopise kolonka preferované lázně. Dohlédněte také na to, ať do něj lékař zapíše vaše telefonní číslo. Pro lázně je pak snazší se s vámi operativně spojit a domluvit termín,“ říká Pavlína Filipi, ředitelka Lázní Darkov. A co za ně zaplatíte a kolik přispěje pojišťovna?

Při komplexní péči máte neschopenku

Komplexní lázeňská péče znamená, že zdravotní pojišťovna plně hradí náklady na léčení, ubytování a stravování ve standardní úrovni. Vy si platíte jen lázeňský poplatek asi 15 Kč na den (osvobozeni jsou držitelé průkazu ZTP-P a jejich průvodci, osoby mladší 18 let a starší 70 let a studenti). Můžete si doplatit za nadstandard – třeba lepší stravu nebo ubytování. Během tohoto pobytu jste ve zdravotní neschopnosti podobně, jako kdybyste byli v nemocnici.

Další variantou komplexní péče je doporučení do odborného léčebného ústavu. Jde o lázeňskou péči pro pacienty s těžším zdravotním stavem nebo pacienty bezprostředně po hospitalizaci. Pojišťovna jim hradí léčbu, ubytování a standardní stravu. U vážnějších stavů může být pojišťovnou schválena také úhrada ubytování a stravy pro doprovod pacienta.

Foto: jesterpop, Shutterstock.com

Pobyt v lázních si můžete koupit stejně jako dovolenou. V rámci léčby vám ho může zaplatit i vaše zdravotní pojišťovnaFoto: jesterpop, Shutterstock.com

Na příspěvkovou péči padne dovolená

Příspěvková péče znamená, že pojišťovna hradí lékařské vyšetření a standardní léčení, stravu a ubytování v lázních si platíte sami. „Není však možné čerpat léčebné procedury a ubytovat se mimo zdravotnické zařízení,“ vysvětluje Mudr. Eduard Bláha, prezidenta Svazu léčebných lázní ČR. V případě příspěvkové péče si musíte vzít dovolenou a termín si domluvíte s lázněmi sami poté, co vám to povolí zaměstnavatel. Ten totiž není povinen vám dát dovolenou v konkrétním termínu.

Ambulantní využití

Pokud bydlíte v dosahu některých lázní, můžete využít i ambulantní rehabilitační péči – poukaz vystavuje praktický lékař nebo lékař specialista a v takovém případě je hrazena pojišťovnou.

Na vlastní pěst

Do lázní můžete vyrazit i na vlastní náklady jako samoplátce. V takovém případě jednáte jen s lázněmi. Je to podobné, jako kdybyste si zařizovali dovolenou – a počítejte s tím, že stojí jako opravdu hezká dovolená. Odhadem zaplatíte mezi 1200–3000 Kč na den.

Co když lázně nedostanete?

Vyplněný návrh dostane od vašeho lékaře zdravotní pojišťovna a její revizní lékař. Ten posoudí, zda návrh plně schválí, schválí se změnami nebo neschválí. Pokud navrhne změny, nebo vám lázně zamítne, nevzdávejte to!

Oslovte pojišťovnu a zjistěte, proč to tak je. Někdy za to může nedostatečně nebo chybně vyplněný tiskopis nebo chybějící podklady, například od specialisty. Vždy máte nárok se proti rozhodnutí revizního lékaře odvolat – a to do 15 dnů od doručení jeho verdiktu.

Pro vaše tělo i ducha může být skvělou relaxací i pobyt v termálech. Koupání v přírodě i v zimě: 4 krásné evropské termály

Reklama

Související témata:

Načítám