Hlavní obsah

Zas máte rýmu? Platí na ni šípek a teplé ponožky!

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rýmu už měl asi každý, takže můžete mít pocit, že o ní víte všechno. Ale je to pravda? Máme pro vás zajímavá fakta, která vám o ní leccos prozradí. Jaké jsou její druhy, jak se léčí a kdy jít k lékaři?

Článek

Většina lidí si rýmu „užije“ v rámci nachlazení nebo chřipky a týká se to jak dospělých, tak dětí. Ale proč vlastně rýmu dostanete a co vám ulehčí, když vás trápí?

Jaké jsou druhy rýmy

To, že vám teče z nosu, kýcháte, máte ucpané dutiny a z toho vás bolí hlava, může mít několik příčin. A podle toho se mimo jiné odvíjí i léčba.

1. Virová rýma: způsobují ji rhinoviry (je jich asi 200 druhů), které využívají snížené imunity, častěji v chladných měsících, aby se uchytily na nosní sliznici, kde se množí a způsobují otok a zánět. Dýchání se zhorší a začne se tvořit hlen, který z řídkého kapalného postupně přechází do hustšího vazkého. Může se přidat i bolest hlavy.

2. Bakteriální rýma: bakterie většinou využijí oslabení sliznice viry a napadnou ji také. Bakteriální infekci prozradí změna zabarvení hlenu – z víceméně bezbarvého se změní na žlutý až zelený.

3. Alergická rýma: není nakažlivá, je reakcí těla na nějaký alergen. Vyvolává pocit zacpaného nosu a vylučování vodnatého hlenu, který nemění barvu ani konzistenci. Někdy ji provází slzení, svědění, zarudnutí očí, teplota a časté kýchání. Platí na ni antihistaminika.

4. Vazomotorická rýma: je podobná alergické rýmě, tělo jí reaguje na náhlou změnu teploty, fyzickou námahu, ale i silné světlo nebo rychlou změnu polohy (třeba když z lehu rychle vstanete a naopak). Většinou brzy pomine a není třeba ji nijak řešit.

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Alergická rýma přichází většinou ke slovu na jaře a v době pylové sezonyFoto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Co pomáhá na rýmu?

Tradiční hláška, že léčená rýma trvá týden a neléčená sedm dní, je pravdivá – pokud se jedná o typickou rýmu z nachlazení. Lék ani vakcína na ni neexistují, všechny přípravky jen potlačují příznaky. Co vybrat na...?

1. Na vodovou rýmu – se hodí se přípravky pro snížení otoku nosní sliznice. „Jde o kapky nebo spreje s účinnými látkami xylometazolinem, oxymetazolinem, naphazolinem nebo tramazolinem. Při neustávajícím proudu vodnatého sekretu použijte nosní sprej s kombinací xylometazolinu a ipratropia ideálně v kombinaci s přípravky obsahujícími mořskou vodu,“ radí lékárnice Michaela Bažantová, tisková mluvčí České lékárnické komory.

2. Na ucpaný nos – když se nemůžete vysmrkat, zvolte produkty s mořskou solí a dutiny proplachujte. „Na rozpouštění hlenů se hodí léčivé přípravky s účinnou látkou acetylcystein nebo erdocystein. Zvyšte také příjem tekutin,“ říká lékárnice.

3. Na zánět vedlejších nosních dutin – pokud hrozí komplikace (roste vám teplota, bolí hlava, někdy se rýma „zarazí“ či páchne po hnisu), provádějte průplachy a přidejte protizánětlivé a hlen rozpouštějící léky. Když samoléčba nepomáhá, jděte k lékaři, který zváží nasazení antibiotik.

Babské rady na rýmu

Držte se v teple, dopřejte si teplý čaj, vsaďte na zahřívací polévky a dodávejte tělu dostatek vitaminů, hlavně céčko. Ale nemusí to být jen z obligátních citrusů, daleko víc ho obsahují šípky, růžičková kapusta nebo černý rybíz. Inhalujte třeba vývar z cibulových slupek nebo eukalyptový olej.

Jak správně kapat kapky do nosu

U přípravků, které si aplikujete do nosu, dejte pozor nejen na správné dávkování a dobu, po kterou je lze užívat, ale i doporučenou aplikaci. „U kapek to je vleže a u sprejů vsedě nebo vestoje. Tím zajistíte správné působení v nosní dutině,“ vysvětluje viceprezident České lékárnické komory Aleš Krebs. Všechny přípravky na rýmu je možné kombinovat s bylinnými prostředky v podobě sirupů, kapek nebo čichacích tyčinek, na přírodní produkty závislost nevzniká.

Foto: EugeneEdge, Shutterstock.com

Kapky používejte podle návodu: způsob aplikace, dávkování i dobu používáníFoto: EugeneEdge, Shutterstock.com

Komplikace: kdy jít s rýmou k lékaři

Jestliže se k rýmě přidá horečka, bolest ucha, bolest hlavy a obličeje či úporný kašel a stav se zhoršuje dva tři dny, raději navštivte ORL či praktického lékaře. Může se jednat o zánět středního ucha, zánět průdušek či zánět dutin.

Zrovna tak je vhodné zajít za odborníkem, pokud vás častěji přepadají záchvaty kýchání a silná vodová rýma, někdy provázená i svěděním nosu a očí. Asi se jedná o alergickou rýmu a i tu je nutné řešit, protože může způsobit astma!

Rýma

  • Popis - Chronický či akutní zánět nosní sliznice
  • Příznaky - Výtok z nosu, ucpání nosu, svědění, pálení, bolest hlavy, tlak v obličeji, podrážděné oči
  • Léčba - Záleží na tom, co potíže způsobilo. Může se jednat o virovou (nachlazení) či bakteriální infekci, ale také o projevy alergie atd. Virovou rýmu vyléčí čas, na bakteriální platí antibiotika a na alergickou antihistaminika.
  • Prevence - Neprochladnout zvláště od nohou, vyhýbat se alergenům.

Rýma je často prvním příznakem virózy. Přečtěte si 6 tipů, jak co nejrychleji zvládnout nachlazení.

Reklama

Načítám