Hlavní obsah

Tokijská jízda aneb Móda z olympiády: Kdo zazářil nejvíc?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jména všech olympijských vítězů si sice počkáte až do osmého sprna, ale nahlédnout do jejich šatníku můžete už teď. Ostatně nástupové kolekce jsou pod nekompromisním dohledem veřejnosti stejně jako samotné výkony sportovců. Které země mají módu v malíčku a kdo šlápnul vedle?

Článek

Letošní olympiáda je jiná než obvykle. Kvůli celosvětové pandemii ji museli pořadatelé o rok odložit, a protože v Tokiu trvá nouzový stav, zůstávají poprvé v historii prázdné i tribuny. Své favority mohou diváci podpořit hlasitým fanděním maximálně u televizních obrazovek. Předmětem diskuzí jsou kromě pozitivně testovaných sportovců a nevšedních výkonů samozřejmě i outfity, v kterých se sportovci předvedli na zahájení. Pojďte se s námi podívat na ty nejzajímavější!

Japonsko 

Japonský tým oblékal módní řetězec a sponzor celé akce Aoki, který je v zemi vycházejícího slunce jedním z největších na trhu. Inspiroval se rokem 1964. Právě tehdy se totiž olympijské hry konaly poprvé v Tokiu. Nová kolekce se nápadně podobá té minulé a je určená nejen pro tým olympijský, ale rovnou i pro paralympijský, což je pro Japonsko další poprvé. Červené kalhoty a sukně působí v kombinaci s bílým svrškem elegantně a rozhodně se není za co stydět.

Foto: Profimedia.cz

Podobnou uniformu oblékli Japonci na olympiádě v roce 1964, tenkrát ale měli bílé sukně a kalhoty a červená byla saka. Letos je tomu naopakFoto: Profimedia.cz

Česká republika 

Šatník českých reprezentantů si vzala na starosti značka Alpine Pro, která ke spolupráci oslovila Zuzanu Osako (39). Návrhářka vsadila na tradiční techniku modrotisku, oblečení ladila do barev české trikolory, a aby uctila rovněž japonskou kulturu, přidala sportovcům do výbavy také vějíře. Ačkoliv kolekci řadila zahraniční média mezi ty nejstylovější z olympiády, reakce naší společnosti nebyla zrovna nejpozitivnější.

Slovensko 

A co by to bylo za módní výčet, kdybychom neohodnotili naše slovenské sousedy? Za jejich uniformami stojí návrhářka Ema Klein, s níž se spojila značka sportovního oblečení 4F. Designérka využila v kolekci čatajskou výšivku, která je symbolem lidové tvorby. Celkový dojem bohužel příliš neuchvátil. Dámské dlouhé vesty evokovaly zdálky spíše obyčejné zástěry než slavnostní úbor a pánské modely nebyly pro změnu ničím výjimečné. Možná proto se o nástupové řadě Slovenska vlastně vůbec nemluví.

Foto: Profimedia.cz

Slovenská kolekce na olympiádě příliš nezaujala a mezi ostatními státy spíš zaniklaFoto: Profimedia.cz

Itálie

Mekka módy na letošním zahájení s módou vůbec nezabodovala. Pohled na italskou výpravu nápadně připomínal sjezd poslíčků s pizzou, co na tom, že v oblečkách od Giorgia Armaniho, dlouholetého návrháře olympijského týmu. Plusové body dáváme Itálii za použití ekologických materiálů a promyšlený detail v podobě úvodního textu státní hymny, který zdobil vnitřek každé bundy.

Foto: Profimedia.cz

Dav italských sportovců připomíná demonstraci poslíčků. Nakonec pizza je jejich národní pokrm, tak vlastně proč ne?Foto: Profimedia.cz

USA

Uniformy amerických sportovců vycházejí z oblíbeného preppy stylu, který sluší snad opravdu každému. Komplet se skládal z klasických džínů, modrého blejzru i pruhovaného trička a nesměl chybět ani pásek z recyklovaných PET lahví. Za povedenou kolekci tleskáme značce Ralph Lauren. Víc se ovšem šušká o tom, co měli olympionici pod ní. Spodní prádlo jim totiž navrhla a dodala influencerka a podnikatelka Kim Kardashian!

Keňa

Originálními oděvy uchvátil na zahajovacím ceremoniálu tým Keni. Návrhářka Wanja Ngare se inspirovala kmenem Masajů, protože chtěla u sportovců podpořit bojovného ducha. Pánové se ukázali v kostkovaných košilích a otevřených botách zvaných akala, dámy oblékly válečné šaty s kápí. Také se vám kolekce líbí?

Foto: Profimedia.cz

Kostkované outfity oblékli reprezentanti Keni. Mají v nich probudit vnitřního bojovníka Foto: Profimedia.cz

Tonga 

Největší rozruch vzbudil opět vlajkonoš Pita Nikolas Taufatofua (37) z Království Tonga, který svou zemi reprezentuje v taekwondu. V průvodu se objevil bos a svlečený do půlky těla těsně poté, co se „vykoupal“ v oleji. Místo kalhot měl pak na sobě tradiční sukni taʻovala, která se nosí při formálních příležitostech. Stejnou image už zvolil v roce 2016 na olympiádě v Riu de Janeiru a díky ní se stal hitem internetu.

Foto: Profimedia.cz

Na tenhle pohled fanoušci čekali. Kromě taekwonda se Pita Nikolas Taufatofua věnuje také lyžování, kanoistice a v neposlední řadě i modelingu a charitěFoto: Profimedia.cz

Související témata:

Načítám