Hlavní obsah

Pomozte sluníčku s úrodou: Jednoduchý fóliovník na balkon!

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahrádkářská sezona začala, a tak můžete sázet a sít, co vás napadne. Jen se budete muset pro urychlení růstu některých rostlinek spolehnout na sluníčko. Co ale dělat, když nemáte zahradu a skleník nebo fóliovník, a navíc moc nesvítí?

Článek

I svůj balkon můžete proměnit v malou pěstitelskou kolonii. A nepotřebujete k tomu žádné speciální zařízení. Improvizovaný, ale přitom stejně účinný fóliovník na semínka nebo sazeničky si totiž snadno vyrobíte i z toho, co už máte doma!

Fóliovník 1: Z plastových pokládek na vajíčka

Semínka nepotřebují mnoho prostoru – aby vyklíčila, stačí jim vlhká zemina a teplo. A tak je můžete nasít i do pokládky z průsvitného plastu s víčkem (běžně se v nich prodávají vajíčka v obchodech, nejčastěji 6 nebo 10 kusů vajec). Během několika dní se pokládka promění v malý záhonek se sazeničkami připravenými k přesunu do květináčů či truhlíků.

Foto: panattar, Shutterstock.com

Takhle šikovně lze využít obal na vajíčkaFoto: panattar, Shutterstock.com

Fóliovník 2: Z PET lahví

Pokud potřebujete trochu popohnat sazeničky v květináčích či v truhlíku, dopřejte jim poklop z PET lahve, kterou jste rozřízli na 2 poloviny. Protože některé rostlinky by nemusely přemíru vlhka a tepla snášet, pokud by byly zcela a neprodyšně utěsněné, můžete k jejich zakrytí použít tu polovinu lahve, kde je uzávěr (a ten samozřejmě odšroubovat) – zajistíte sazeničce přiměřené teplo ze slunečních paprsků i dlouho vlhkou zeminu, ale přitom nehrozí, že by se uvařila či uhnila kvůli přílišné zálivce. Naopak rostliny, jež si ve vlhku a teplu libují, budou mít radost, když je v květináči zakryjete tou polovinou PET lahve, kde je dno.

Fóliovník 3: Ze zavařovacích sklenic

Podobně jako zmíněné PET lahve můžete využít i zavařovačky – prostě jimi sazeničky v květináči přiklopte. Jen dejte pozor, abyste zajistili rostlině vždy dostatek čerstvého vzduchu a lahev vždy na část dne odklopte (nejlépe kolem poledne, když je teplo). Jinak hrozí, že sazeničku uvaříte. Můžete rovněž sklenici do květináče umístit například na oblázky, tak aby nepřiléhala těsně k zemině – přívod vzduchu je zajištěn.

Fóliovník 4: Z mikrotenového sáčku

Poslední řešení je sice nejméně elegantní, ale zato nejsnazší. Semínka i sazeničky urychlíte v růstu, pokud je v květináči překryjete obyčejným mikrotenovým sáčkem. Zatímco semínka můžete prostě jen tak zakrýt, u sazeniček nejprve v květináči nebo truhlíku vytvořte jakousi konstrukci ze špejlí, která bude sáček držet a zajistí, aby neležel přímo na rostlince.

Reklama

Načítám