Hlavní obsah

Poprvé u rodičů: Co dělat a čemu se naopak vyhnout?

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Reklama

První setkání s jeho či jejími rodiči bývá plné nervozity, nejistoty, vlastně je to stres. Jak seznámení s rodiči toho, kterého milujete, nepokazit? Stačí dodržet pár základních pravidel, o zbytek se postará vaše láska.

Článek

První nedělní oběd u potenciální tchyně a tchána, jednoduše první okamžik, kdy se seznámíte s rodiči svého partnera, je velká zkouška. Chcete udělat dojem, chcete dokázat, že jste ta pravá (ten pravý), prostě to nepokazit.

Jak na to? Držte se následujících pravidel!

Za dochvilnost jsou plusové body

Starší generace si většinou potrpí na přesnost, tak ne abyste na setkání dorazili se zpožděním. Tady se žádná akademická čtvrthodinka nerespektuje! Přijít včas není jen slušnost, je to vlastně i projev určitého respektu. Dáte najevo, že si pozvání vážíte, stojíte o něj, záleží vám na něm. Navíc nedochvilnost je prostě out.

Pokud víte, že máte s dochvilností obecně problémy, udělejte vše proto, abyste to tentokrát stihli včas. Vše si raději připravte den předem, žehlit si na rychlo blůzku tři minuty před odchodem je zbytečný risk. Stejně tak nespoléhejte, že o víkendu bývá mírný provoz, vyrazte s dostatečnou časovou rezervou. Náhoda je blbec, může vám vynechat spoj a nepozorní řidiči, kteří bouračkou ucpou dálnici, nemají volno nikdy. Rozhodně je lepší se dvacet minut procházet v okolí místa setkání, než přijít o čtvrt hodiny později.

Umírněný outfit

Záleží samozřejmě i na tom, co si vezmete na sebe. Upřímně, je to nejspíš to první, čeho si na vás rodiče všimnou. Takže raději zapomeňte na ultra krátké minisukně, výstřihy až k pupíku, v případě pánů na trička s divokými potisky, roztrhané džíny a podobně.

Rodiče ocení spíše jednoduchost a střídmost. Samozřejmě ze sebe nedělejte něco, co nejste, ale zkuste se trochu umírnit. Navíc chcete, aby poznali, jak prima jste, tak je upoutejte svou osobností, nikoli extravagantním outfitem, z něhož nebudou moci spustit zrak.

Foto: borevina, Shutterstock.com

Na tom, co máte na sobě, hodně záleží. Jde o první dojem a ten je nejdůležitějšíFoto: borevina, Shutterstock.com

V dobré kondici

Kocovina (tipy na nejlepší vyprošťováky), únava, protože jste toho v noci moc nenaspali, nachlazení, tělo namožené ze včerejší návštěvy posilovny. Nic z toho vám setkání s potenciální tchyní a tchánem neulehčí, spíš naopak.

Pokud se nebudete cítit dobře, těžko uděláte dobrý dojem. Dejte si záležet na tom, abyste den předtím zbytečně nevyčerpali (mejdan odložte na jindy, stejně tak náročný trénink či hraní počítačových her do brzkých ranních hodin). A pokud na vás leze chřipka, raději schůzku odložte. O chrchlající návštěvu nikde moc nestojí a tuhle omluvenku jistě každý pochopí.

Více poslouchejte, méně mluvte

Nervozita některé lidi nutí k tomu, aby nezavřeli pusu. V tomto případě ale rozhodně platí, že méně je více. Vyplatí se více poslouchat, co jeho či její rodiče říkají, než je nepustit ke slovu. Když je něco o vás bude zajímat, jistě se zeptají, nebo to přirozeně vyplyne z vaší konverzace.

Navíc umět poslouchat se vyplácí hned z několika důvodů. Za prvé budete působit klidným vyrovnaným dojmem, za druhé tím projevíte zájem, a za třetí snižujete riziko, že v zápalu nervozity plácnete něco nevhodného.

Foto: bbernard, Shutterstock.com

Pokuste se o nekonfliktní konverzaci – o počasí, cestování nebo jídle, to je sázka na jistotuFoto: bbernard, Shutterstock.com

Žádná konfliktní témata

S předešlým bodem souvisí i výběr témat, o nichž se budete s rodiči bavit. Rozhodně byste se měli vyhnout všemu, co zavání případným konfliktem. Takže žádná politika, žádné názory na uprchlickou krizi, možná i to, jakému fotbalovému týmu fandíte, byste zpočátku neměli vytahovat (co když je tchán zarytý Sparťan, kdežto vy fandíte Slavii?!).

Pro první setkání si určitě vystačíte s neutrálními tématy, jako je počasí, cestování, historky z dětství vašeho partnera, oblíbeného jídla a podobně. A pozor na řeč těla, ta na vás také leccos prozradí.

Chválit, nepodlézat

Pochválit tchyni bábovku nebo tchánovi jeho nové auto, je v pořádku. Naopak se to sluší. Ale pozor, nepleťte si chválu s podlézáním.

Hodinu básnit o tom, jak úžasná byla ta polévka, a jak neuvěřitelně krásný je ten vyšívaný ubrus, nebude působit přirozeně. Zasejete tím spíš semínko nedůvěry, než cokoli jiného.

Nespěchejte

I na tom, kdy a jak návštěvu ukončíte, záleží. Sníst oběd a vypadnout jako cukrář je neslušné. Po obědě se sluší trochu konverzovat, tak nějak jídlo strávit. Pokud se jednalo o odpolední setkání u kávy, rozhodně by nemělo skončit poté, co vypijete svůj šálek a sníte jeden koláček. Striktní pravidla neexistují, žádné časové limity nikdo nestanovil, ale zkuste vycítit, kdy je ten pravý čas. Alespoň dvě hodinky byste rodičům věnovat měli.

Stejné je to i s tím, zda se hodí, či nehodí přinést na setkání nějaký dárek. Rozhodně to není povinnost, ale pánové jistě menší květinou pro hostitelku chybu neudělají, dámy určitě neurazí třeba dobrou čokoládou.

Seznámení už máte dávno za sebou, ale s tchyní prostě moc dobře nevycházíte? Tady je manuál, jak vyjít s úplně každou!

Reklama

Související témata:

Načítám