Hlavní obsah
3,4
(31)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

V březnu se ještě často vaří z uskladněných zimních surovin, a tak pro vás máme recept na to, jak z obyčejné a dostupné ingredience vykouzlit neobyčejné jídlo. O co se jedná? Přece o cibuli a pórek!

30 min.
Příprava
30 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
27 cm průměr formy
Na koláč
  • 500 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 2 ks vejce
  • 50 ml vody
  • sůl
  • 400 g suchými luštěninami na pečení
Na náplň
  • 150 g cibule
  • rostlinný olej
  • 150 g pórku
  • 250 ml smetany
  • 250 ml mléka
  • 5 ks vejce
  • 1 ks camembertu
  • tymián
  • sůl
  • pepř
Článek

Postup

01.

Z mouky, másla, vajec, vody a špetky soli vypracujte hladké těsto a nechte alespoň 2 hodiny v chladu odležet.

02.

Na pomoučeném válu ho rozválejte, vložte do vymazané formy a dno několikrát propíchněte vidličkou.

03.

Překryjte ho alobalem, vyplňte luštěninami (aby si korpus zachoval tvar) a pečte asi 25 minut při 180 stupních.

04.

Mezitím si připravte náplň: na proužky nakrájenou cibuli orestujte na rozpáleném oleji dozlatova, pórek nakrájejte na kolečka a 2 minuty povařte v osolené vodě. Pórek sceďte a smíchejte s cibulí, tymiánem, solí a pepřem.

05.

Naneste na vychladlý korpus, poklaďte plátky sýru a přelejte směsí vajec, smetany, mléka, soli a pepře.

06.

Pečte asi 25 minut při 180 stupních a s podáváním zkuste vydržet, než koláč trochu vychladne.

Milujete slané koláče?

Reklama

Související témata: