Hlavní obsah
3,1
(95)
Foto: Jan Přibylský

Foto: Jan Přibylský

Z cukety připravíte tolik dobrot. Vyzkoušejte lehký letní koláč, který přijde vhod jako oběd i svačina na výlet. V kombinaci s ricottou a šunkou chutná dokonale!

40 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
Těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička soli
K dokončení
  • 250 g ricotty
  • 500 g cukety
  • 150 g šunky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

Do mísy nasypte mouku, sůl a promíchejte. Přidejte na kousky nakrájené máslo, vejce a vše důkladně propracujte, až vznikne koule těsta bez hrudek. Tu pak vyválejte na velikost formy (25 cm) tak, aby vznikly i okraje. Přebytečné okraje těsta seřízněte a formu dejte do chladu.

02.

Ricottu promíchejte s prolisovaným česnekem a rozšlehaným vejcem. Podle chuti ještě směs osolte a opepřete. Hotovou náplň nechte stranou. Cuketu pomocí škrabky nakrájejte na tenké plátky. Použijte spíš menší cukety, aby byly plátky široké maximálně 4 cm. Na stejně široké plátky nakrájejte i šunku.

03.

Těsto připravené ve formě na dně propíchněte na několika místech vidličkou. Pak na něj naneste ricottu a uhlaďte ji. Poté od kraje přikládejte plátky cukety spolu se šunkou do tvaru spirály. Hotový koláč osolte, opepřete a pokapejte olejem. Vložte ho do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi půl hodinky. Koláč chutná za tepla i za studena. 

Reklama

Související témata:

Načítám