Hlavní obsah

Porozchodové myšlenky, které byste si měla zakázat

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Jako byste ztratily pevnou půdu pod nohama. Váš doposud bezpečný svět se zhroutil. Opustil vás partner a vy jste zůstaly samy. Není divu, že se cítíte zničeně. Tohle je pět vyloženě toxických myšlenek, které vám nijak nepomohou. Vyžeňte si je z hlavy!

Článek

Rozchod, obzvlášť když má podobu kopaček, opravdu hodně bolí. Je přirozené, že si projdete nejrůznějšími porozchodovými fázemi od šoku přes vztek a beznaděj až po vnitřní smíření. Jestli chcete dobu rehabilitace co nejvíc zkrátit, nedopřávejte prostor následujícím toxickým větám. Které myšlenky si musíte zakázat?

1. Nikdo už nebude jako on

Ale to si pište, že bude! A navíc se určitě najde někdo o hodně lepší, protože zas takové terno váš ex nebyl, když vám to nevyšlo. Jen to zatím nevidíte. Vztah si idealizujete, ještě nedokážete s nadhledem posoudit, že je to možná to nejlepší, co vás mohlo v životě potkat. Pro jedno kvítí slunce nesvítí neboli pro jednoho vola jste nevyrostla. Tohle pořekadlo si rozhodně vezměte k srdci, je totiž pravdivé. A idealizací někoho, kdo s vámi nechce být, si rozhodně nijak nepomůžete.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Rozchod je vždy bolestivý, ale některé myšlenky vše jen zhoršujíFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

2. On byl moje životní láska, je po všem

Možná jste spolu prožili desítky let, máte děti, tunu hezkých (i nehezkých) vzpomínek. V takovém případě je to rozhodně zásadní muž vašeho života a minimálně kvůli potomkům bude jeho součástí navždy. Ale neznamená to, že je konec všemu. Neexistuje žádný zákon, který by určoval, kolikrát se smí člověk zamilovat. Tohle byl jeden příběh, možná velmi silný a důležitý, ale z nějakého důvodu skončil. Už nebavil vašeho partnera a možná ani vás, už vám nedával to, co jste potřebovali. A teď je jen na vás, kdy začnete „točit“ další příběh svého života. Na lásku není nikdy pozdě, na to nezapomínejte!

3. Dochází mi čas

Tahle myšlenka často přepadá ženy mezi třicítkou a čtyřicítkou. Pomýšlejí na usazení, založení rodiny a najednou bum: ten, jehož viděly jako otce svých dětí, je pryč! Většinu zachvátí panika, jako by sledovaly ujíždějící vlak, který je měl odvézt na vysněné místo. Klid. Co má být, to bude. Rozhodně je lepší mít potomka později s někým, kdo o vás stojí, než s partnerem, který by vás pravděpodobně stejně opustil, jenže to už by tím trpělo i dítě. Neexistuje pravidlo, které předepisuje, jak dlouho je potřeba znát muže, s nímž se rozhodnete založit rodinu. Někdo se k tomu dopracuje po deseti letech randění, jinému stačí rok. A délka „přípravné“ fáze nemá nic společného s kvalitou následného vztahu.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Láska není závod, proto úvahy o tom, kolik času vám na ni zbývá, jsou zbytečnéFoto: fizkes, Shutterstock.com

4. Sama to nezvládnu

Obzvlášť pokud se jedná o rozpad dlouholetého vztahu, může ve vás nenadálá osamělost vyvolat bezradnost. Ve vztahu jste se staraly o spoustu věcí vy a řada toho byla i na partnerovi. Může jít o obavy z financí, z provozních záležitostí... Je to ale jen počáteční nejistota, kterou musíte překonat. Zvyk je železná košile a jakákoli změna může vyvolat strach. Když budete roky jezdit jen autem, ale najednou se vám rozbije a vy budete odkázány na tramvaje, nejspíš budete zpočátku také nejisté. Která linka kam jede, jaké jsou intervaly, kde přestoupit. Ale brzy si zvyknete, zaběhnete se v nové situaci a síť MHD budete mít v malíku. A stejné je to se vším ostatním. Jen musíte sebrat odvahu!

5. Nic už nemá smysl

Poslední, ale možná nejnebezpečnější myšlenka, která vám může přijít na mysl. Cítíte-li delší dobu, že bez partnera váš život ztrácí význam, v ničem nenacházíte potěšení, nic vás nebaví a nenaplňuje optimismem, vyhledejte pomoc odborníka. Tohle jsou opravdu nebezpečné myšlenky, které mohou vyústit v těžké psychické problémy (například deprese). Nezůstávejte na ně samy.

Reklama

Související témata:

Načítám