Hlavní obsah

Posledních 5 kilo se hubne nejhůř! 4 tipy, s nimiž to dáte

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ještě tři kila a je to. Dopnete džíny a konečně budete mít postavu snů. Ale ouha. Místo velkého finále se hubnutí zastaví a poslední faldíky ani za nic nebudou chtít pryč. Co s tím?

Článek

Posledních tři až pět kilo. Výživoví odborníci a fitness trenéři právě o nich slyší dnes a denně. Jsou to totiž ta kila, která dělí hubnoucí od jejich vysněného cíle. Když už jste jich zvládli zhubnout 20, proč těch zatracených pět nechce dolů?! Má to své důvody. A naštěstí i řešení.

Proč nejdou kila dolů?

Za začátku stačilo pár změn a kila letěla dolů jako po másle. Postupně to přestalo být tak snadné, ale stále jste pomalu splaskávali. Jenže ve chvíli, kdy vám k dokonalosti chyběla poslední kila, jste obdrželi stopku. Vaše tělo se jednoduše adaptovalo na nový režim a naučilo se s pravidelným cvičením a dietnější stravou pracovat. A poslední zásoby tuku si schraňuje jako rezervu na horší časy.

1. Zaveďte nový druh pohybu

Ať jste doposud praktikovali jakýkoli trénink, teď je čas vměstnat do něj něco nového. Případně můžete zařadit zcela nový sport. Například návštěvu posilovny proložte hodinou spinningu, aquaaerobicu, ale třeba i tenisem nebo lezeckou stěnou. Co vaše tělo nebude mít natrénované, to ho překvapí a přiměje víc spalovat tuky.

Foto: slonme, Shutterstock.com

Překvapte tělo novým druhem pohybu, bude lépe spalovatFoto: slonme, Shutterstock.com

2. Na vyrýsování posilujte

Dosud jste praktikovali kardio cvičení doplněné posilovacím tréninkem jen s minimem zátěže? Tak si běžte pořádně naložit do posilovny a vůbec se nešetřete (Total Barre: cvičení, které milují topmodelky). Zvedání těžkých činek je jedním z nejlepších způsobů, jak tělo „vysekat“, tedy minimalizovat tuk a naopak nechat svaly, ať se rýsují. Jak těžkou zátěž zvolit, to je pochopitelně individuální. Můžeme jen poradit, abyste začali cvičit v malém množství opakování, což může být méně než deset, ale zato s tím nejtěžším závažím, které unesete.

3. Co pít při hubnutí

Pokud vám dosud prošla nějaká ta sklenice piva, panák tvrdého alkoholu, ale i capuccino nebo třeba ovocný fresh, teď jim musíte učinit přítrž. Všechny rizikové nápoje a zejména alkohol musíte, alespoň na období cílové rovinky, z jídelníčku odstranit. Pijte hodně, ale pouze neslazené čaje a vodu (umíte správně pít?).

Foto: Chz_mhOng, Shutterstock.com

V cílové rovince si musíte odepřít i kávu a pít jen vodu a čajeFoto: Chz_mhOng, Shutterstock.com

4. Jak dlouho můžete držet dietu

Pokud předchozí opatření nezabírají, možná to jednoduše bude chtít pauzu. Po takových třech měsících oddechu budete mít na cílovou rovinku více energie. Stejně by se redukční dieta měla držet maximálně čtyři měsíce. Pak již nejenže ztrácí na efektivitě, ale tělo příliš přizpůsobuje nízkému příjmu energie, v důsledku čehož by mohlo dojít ke zpomalování metabolismu a jojo efektu.

Pauza neznamená, že následující tři měsíce máte jíst, jak se vám zachce. Spíš jenom trochu uvolněte režim, o trochu zvětšete porce a nebuďte na sebe tak přísní.

Reklama

Načítám