Hlavní obsah

Potraviny pro zdravé plíce: Co jíst a čemu se vyhnout?

Foto: Minerva Studio, Shutterstock.com

Foto: Minerva Studio, Shutterstock.com

Reklama

Dýcháme. Jak samozřejmé. A bez plic nemyslitelné. Právě ony jsou ale nemocí COVID-19, kterou způsobuje koronavirus, ohroženy nejvíce. Víte, jak jejich odolnost podpořit?

Článek

Dýcháme automaticky, mnohdy dech ani nevnímáme. Že se něco děje, zjistíte, až když začnete kašlat, nebo když dech musíte zadržet, třeba pod vodou. Dýchání umožňují plíce. Právě ty ale zasahuje i koronavirus SARS-CoV-2. Proto je nebezpečný zejména pro jedince s respiračními problémy a oslabenou imunitou. U nich se může rozvinout v zápal plic, který v ojedinělých případech, kdy se přidá další zdravotní komplikace, může skončit smrtí. Zdraví plic byste tak (nejen) nyní měli chránit více než kdykoliv jindy.

Podle doktora Davida Freje z pražského Centra funkční a holistické medicíny s tím podle posledních studií pomohou rostlinné oleje s antivirovým účinkem, jako je lněný, pupalkový nebo brutnákový. Zaměřit byste se měli i na potraviny s omega-3 mastnými kyselinami, antioxidanty, vitaminem C a E. „Ty obsahuje listová a košťálová zelenina, bobulovité ovoce a zejména koření, jedno z nejsilnějších antioxidantů,“ radí lékař.

Foto: Krasula, Shutterstock.com

Vlašské ořechy obsahují cenné omega-3 mastné kyseliny, zobat můžete i u televizeFoto: Krasula, Shutterstock.com

Jaké potraviny zařadit do jídelníčku?

1. Jablka

Vědci spojují vitalitu plic s vysokým příjmem vitaminů C, E a beta-karotenu. Všechny tyto látky najdete v jablkách. Jako bonus i vysoký obsah antioxidantů. A stačí jedno denně.

2. Vlašské ořechy

Hrst vlašáků denně dodá optimální množství omega-3 mastných kyselin, které tělo chrání před záněty a dechovými obtížemi. Tyto zdravé tuky podle odborníků mohou při propuknutí nemoci pomoci zmírňovat průběh.

3. Borůvky

Pro plíce jsou borůvky nejcennější ze všech bobulovin. Jsou bohaté na antioxidanty a vitamin C, které posilují buňky v boji proti volným radikálům. Dopřejte si hrst borůvek, dodáte tělu všechny tyto cenné látky a ještě si skvěle pochutnáte!

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Mlsejte zdravě. Borůvky jsou cenné nejen pro plíce, ale prospívají i zažíváníFoto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

4. Brokolice

Jste milovníci brokolice? Máme dobrou zprávu. Vyniká vysokým obsahem vitaminu C, karotenoidů a fytochemikálií, které čistí plíce od škodlivých prvků. Jednou z nich je i cenný sulforafan, který působí jako antioxidant a stimuluje přirozené enzymy detoxikující organismus, včetně plic.

5. Chilli

Kapsaicin v chilli papričkách stimuluje produkci hlenu. Tím chrání sliznice horních a dolních cest dýchacích před vysycháním. Suché prostředí totiž vytváří živnou půdu pro bakterie a viry, jež potom mohou snáze proniknout do plic.

Foto: Gorodisskij, Shutterstock.com

Kapsaicin v chilli papričkách stimuluje produkci hlenu, který plíce chrání před vniknutím virů a bakteriíFoto: Gorodisskij, Shutterstock.com

6. Zázvor

Zázvor je nejen protizánětlivý, kromě toho podporuje vylučování toxinů z plic (přečtěte si, co všechno mohou toxiny způsobit). Jeho štiplavost navíc uvolňuje dýchací cesty a zlepšuje cirkulaci vzduchu do plic, což posiluje jejich zdraví. Malý kousek zázvoru můžete i rozžvýkat, jinak si jej vychutnejte v čaji nebo salátu.

7. Česnek

„Česnek patří k tradičním českým plodinám a díky obsahu specifických flavonoidních látek má silné antivirové a antibiotické účinky,“ říká Michaela Bebová, doktorka biochemie z Prahy. Tím zbavuje tělo škodlivin a umožňuje plicím fungovat efektivněji. (Víte, jaké jsou výhody česneku, když jej budete jíst denně?)

8. Kurkuma

Výrazně žluté koření je prověřené staletími. „Kurkumin má silné protizánětlivé účinky a dokáže tedy při dlouhodobém užívání výrazně zmírnit zánět,“ vysvětluje biochemička Michaela Bebová. Lžičku kurkumy přidávejte všude tam, kde byste běžně užili kari.

Těmto pochutinám se raději vyhněte

Když už víte, na které potraviny byste se měli v rámci ochrany plic zaměřit, je ještě dobré zmínit, kterým byste se velkým obloukem měli vyhnout. V první řadě jsou to všechny smažené a průmyslově zpracované potraviny, včetně uzenin. Obsahují škodlivé trans-tuky, které v těle podporují vznik zánětu, jenž může napadnout a oslabit plíce.

Vyvarovat byste se měli také zvýšené konzumace sodíku, který na sebe váže vodu, může způsobovat otoky a zvedat krevní tlak, což plíce zatěžuje. Maximální doporučená denní dávka soli je 5 gramů (někdy se ale udává i pouhé 3 gramy), to je množství odpovídající zhruba jedné zarovnané kávové lžičce.

Mikrobiom plic ovlivňuje i mikroflóra střev. Proto jim svědčí fermentované a probiotické potraviny. A věděli jste, že před koronavirem se můžete bránit i přes střeva?

Reklama

Načítám