Hlavní obsah

Solit, nebo nesolit? Odborníci se neshodnou

Foto: Nejron Photo, Shutterstock.com

Foto: Nejron Photo, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sůl získala nálepku veřejného nepřítele, jenže vědecké studie a pozorování si protiřečí. Sůl je hlavním zdrojem sodíku, velice důležitého stopového prvku. Jeho nadbytek ale zatěžuje zdraví. Jak se v tom tedy zorientovat?

Článek

Sodík zpřístupňuje vodu tkáním, napomáhá funkci nervové soustavy a svalů, podílí se na zásobování buněk živinami a na rovnováze pH. Bez něj to sice nejde, ale nesmí se to s ním ani přehnat. A protože hlavním zdrojem sodíku je sůl, odborníci už léta diskutují, kolik této látky je pro organismus nejlepší. Doporučená denní dávka soli je pět gramů (= 2 300 mg sodíku), tedy kávová lžička. Některé studie jsou odvážnější a dovolují příjem kolem osmi gramů. Jak jsou na tom Češi?

Kdo je citlivý na sodík

Nadměrný příjem sodíku se dává do souvislosti především se zvýšením krevního tlaku. Zda vůbec a jak rychle organismus na nadbytek prvku zareaguje hypertenzí, souvisí s citlivostí na sodík. Ta je u každého jiná: je dána částečně geneticky a může se rozvinout i konzumací přemíry soli. Jak jste na tom, poznáte snadno: po omezení soli vám klesne krevní tlak. V takovém případě si příjem sodíku hlídejte!

Jak moc snížit příjem soli

Je však otázka, jak moc by to měli dělat i lidé, kteří na sodík citliví nejsou. Dnes se vede velké tažení proti soli a snížit její příjem se doporučuje celé populaci. Četné studie však tvrdí něco jiného: nebylo prokázáno, že by nižší příjem soli, než je doporučené množství, vedl k vymizení zdravotních problémů či snížení úmrtnosti. Kupříkladu studie amerického Národního centra pro biotechnologické informace z roku 1995 zaměřená na pacienty s vysokým tlakem zaznamenala čtyřikrát častější výskyt infarktu u těch, kteří omezili sůl, oproti pacientům, kteří ji konzumovali v běžném množství. K podobným závěrům došlo v pozdějších letech ještě několik studií.

Zátěž pro ledviny i kosti

Znamená to, že můžete solit v libovolném množství? To jistě ne. Když odhlédneme od vysokého tlaku a individuální citlivosti na sodík, nadbytek soli vede k zadržování tekutin, což přetěžuje ledviny. Někteří odborníci spojují nadbytečné solení s vyšším vylučováním vápníku, tedy s oslabováním kostí, kloubů i zubů.

Omezit sůl? Především v polotovarech

Studie ukazují, že doporučená denní dávka soli nepředstavuje ideální množství pro všechny, může však sloužit jako bod, podle něhož se lze orientovat vzhledem k svému životnímu stylu. Když se mluví o omezení soli, nepředstavujte si, že se jí už nesmíte ani dotknout. Problém představují zejména uzeniny, polotovary, kupované kořenicí směsi, bujony a pokrmy z fastfoodů – kvůli přesolování i kvůli obsahu nezdravých tuků. Hodně soli obsahuje i běžné pečivo. Výsledkem je, že Češi snědí denně průměrně 12 gramů soli, což je překročení i těch odvážnějších doporučení!

Foto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Dosolování na talíři neprospívá sliznicím žaludku a střev, protože je krystalky soli naleptávajíFoto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Když je soli málo

Žádný extrém zdraví neprospívá. Po důsledném vynechání soli a slaných potravin byste se teoreticky mohli potýkat s nedostatkem sodíku, zvláště pokud aktivně sportujete nebo máte fyzicky náročné povolání – pocením tělo vylučuje minerály. Jejich dostatečný příjem by si měli hlídat i kafaři, kteří si dopřávají tři a více šálků kávy denně. Oblíbený nápoj působí ve větším množství močopudně a vyplavuje minerály. Deficit sodíku se projevuje bolestmi hlavy, únavou, nervozitou, svalovými křečemi, nevolnostmi a průjmy, dlouhodobě pak vyšším rizikem infarktu či mrtvice.

Zkoušejte bylinky a koření

Na sůl v jídelníčku se dívejte komplexně. Jedna věc je dochucování domácích jídel mořskou nebo kamennou solí a druhá věc jsou kupované pokrmy s vysokým obsahem sodíku. Na etiketách proto zbystřete u názvů hydrogenuhličitan sodný, siřičitan sodný, glutamát sodný a dalších sloučenin s přívlastkem „sodný“ – lépe tak zjistíte, kolik sodíku denně přijímáte. Zjistili jste, že výrazně překračujete doporučený příjem sodíku? Zkuste vynechat vysoce průmyslově zpracované potraviny a domácí jídla dochucujte bylinkami a další kořením, které část soli chutně vynahradí.

Reklama

Načítám