Hlavní obsah

Povolené lži aneb Kdy je lepší partnerovi neříkat pravdu?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lhát se nemá. Základem fungujícího vztahu je upřímnost a vzájemná důvěra. Obojí platí, ale přesto jsou situace, kdy se vyplatí svému protějšku neříkat pravdu. Kdy drobná lež vašemu vztahu prospěje víc než pravda?

Článek

Ve vztahu je upřímnost samozřejmě velmi důležitá. Abyste spolu mohli žít, musíte si věřit, vědět, že se na sebe můžete spolehnout. Vztah postavený na lžích nemůže nikdy vydržet. „Přesto ale není upřímnost vždy tou nejlepší vztahovou politikou. Pravda je totiž taková, že většinou nepotřebujete žádnou zbraň, abyste své nejbližší smrtelně zranili, mnohdy totiž stačí slova, která ubližují stejně jako nůž,“ tvrdí vztahová terapeutka z magazínu „Psychology Today“, Jamie Turndorf.

Pravda může zranit

V každém vztahu jsou zásadní oblasti, které mají na jeho kvalitu vliv. Jsou to finance, bývalé milostné vztahy, výchova dětí, nevěra a podobně. Ne vždy je upřímnost na místě. „Jako terapeutka nemůžu lhaní ve vztahu samozřejmě doporučit, přesto si myslím, že jsou situace, kdy je vhodné neříkat tak úplně pravdu, nebo alespoň zamlčet určité detaily,“ tvrdí Julie de Azevedo Hanks, terapeutka, která téma lhaní rozebírala v magazínu „Women´s Health“. Kdy o těchto věcech tedy mluvit pravdivě, a kdy je lepší spíš trochu zalhat?

  • Finance - Tady je to vlastně tak půl na půl. „Vždycky se ptejte, jak velký vliv má daná informace na váš vztah a na život vašeho partnera. Pokud velký, je na místě mluvit čistou pravdu,“ radí Julie de Azevedo Hanks. Je přece rozdíl, zda jste udělali na kreditce dluh v řádu desítek tisíc (a váš společný život tahle chyba zásadně ovlivní a je potřeba ji vyřešit, tedy říci pravdu a přiznat se), nebo jste jen mírně přečerpaly svůj účet, protože jste si koupily šaty, ale víte, že za týden vám přijdou odměny a „dluh“ bude srovnaný (tedy tohle partner vědět nemusí).
  • Bývalí partneři - Jací byli tví ex? Byl sex s nimi lepší než se mnou? Tady pravda (ať už je jakákoli) ničemu nepomůže, spíš naopak. Takže klidně lžete, zobecňujte, říkejte to, co máte pocit, že vašemu současnému vztahu prospěje. Protože co bylo, bylo, a na to, co je teď, to nemá žádný vliv.
  • Výchova dětí - Tady musíte táhnout za jeden provaz, být jednotní. Ale i zde jsou možné drobné odchylky. Váš partner dbá striktně na zdravou výživu, ale vy jste dala dítěti sušenku, i když nedojedlo k večeři zeleninu? Váš muž to nemusí vědět, jen byste nikdy neměla podlomit partnerovu autoritu, znevážit ho. Takže žádné „tatínek dneska není doma, tak můžeš sníst sušenek, kolik chceš“, ale spíš „dej si jednu sušenku, ale víš, že to tak neděláme, je to výjimka jen pro dnešek.“
  • Provalená nevěra - Jakkoli je v Česku oblíbená již zlidovělá rada „zatloukat, zatloukat, zatloukat“, odborníci z ní moc nadšení nejsou. Tedy alespoň v případech, kdy je nevěrník v podstatě přistižen, případně jsou proti němu „nezvratné důkazy“. V takovém případě lhát, znamená dělat z partnera ještě většího hlupáka. A to, i když se to stalo jen jednou a nic to neznamenalo, i když je to dávno pryč. Nevěra je totiž velkým narušením vztahové důvěry sama o sobě, pokud k tomu ale navíc budete svému protějšku lhát přímo do očí, je to dvojnásob zlé. Ale pozor, i tuhle pravdu je rozumné trochu okleštit. Žádné výraznější detaily nevěry, jen holá fakta. A možná můžete trochu přehnat, jak bezvýznamná záležitost to byla.
Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Přiznání, že sex s bývalým vás bavil víc, ničemu nepomůže. Jestliže jste ale byli nevěrní a provalí se to, lhát byste neměliFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Věty, které pomáhají

Někdy jde ale spíš o takové drobné lži, jednoduché věty, které sice nejsou úplně pravdivé, ale pomohou víc než upřímnost. Nejčastěji to jsou podle expertek tyhle:

  • Máš pravdu - Hádáte se, oba máte horké hlavy, jste plní negativních emocí. A navíc se hašteříte o malichernost, která vlastně není vůbec důležitá. V takové situaci je možná lepší čas od času ustoupit a říct „ok, máš pravdu“, i když o tom tak úplně přesvědčení nejste. Pro vztah je v tu chvíli prospěšnější nehádat se a mít doma pohodu, než skutečně přijít na to, kdo před pěti lety vyhrál scrable.
  • Sluší ti to - Ideální odpověď na všechny otázky typu „nemám v těch džínách velký zadek?“ nebo „nepřibral jsem moc?“. Pravdou jen partnerovi zhoršíte náladu, ale jeho zadek nezmenšíte. Upřímní buďte jen tehdy, může-li pravda nějak pomoci. Je váš protějšek skutečně obézní a vy se bojíte o jeho zdraví, řekněte mu to! Něžně, s důrazem na váš strach o něj, nikoli na to, jak vypadá.
  • Jsem v pohodě - Je to odpověď na partnerovu otázku, zda s vámi je něco v nepořádku. A hodí se ve chvíli, kdy vás trápí něco, s čím vám váš protějšek nemůže nijak pomoci. Je to váš způsob, jak ho ochránit, jak ho ochránit před zbytečným stresem, s nímž by nic nenadělal. Je to váš důkaz lásky. Ale pozor, někdy je lepší trable sdílet, být na problémy dva. Můžete si být vzájemnou oporou (byť „jen“ psychickou) a také platí, že víc hlav, víc ví.
  • Rozumím ti - Empatie je ve vztahu velmi důležitá. Ale někdy se skutečně může stát, že pocitům svého protějšku nerozumíte, nechápete, o co přesně mu jde a podobně. Jenže on se potřebuje vypovídat, nic víc nechce. Chce se cítit pochopený. Tak proč mu jeho pocity rozmlouvat, když nejvíc mu v tu chvíli pomůže právě věta „chápu tě“.

Lžete někdy partnerovi? V čem?

Reklama

Související témata:

Načítám