Hlavní obsah

Dva typy sexuální touhy. Která je ta vaše?

Foto: dekazigzag, Shutterstock.com

Foto: dekazigzag, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Že touha je jen jedna? Co vás nemá! Jsou hned dvě, což se někdy jeví jako problém. Nemusíte totiž mít tu samou, kterou má váš milenec. Můžete si ji od něj vypůjčit? A jak to chodí, když se potřebujete sladit?

Článek

O tom, jestli máme nebo nemáme chuť na sex, rozhoduje psychické rozpoložení, strava, fáze menstruačního cyklu, hormony (které vás donutí se při sexu červenat), nemoci, únava či některé léky, především antidepresiva.

Získat kontrolu nad vlastním libidem tak nemusí být jednoduché, nicméně pokud pochopíte, že se dělí na dva typy, můžete ho lépe ovládat. Tak to aspoň tvrdí odborníci, kteří se vyjádřili v článku pro americký magazín Shape.

Spontánní versus responsivní touha

„Ve filmech jsou erotické scény nejčastěji zobrazovány jako situace, kdy dvojice znenadání zatouží po sexu a chová se spontánně. Něco jako blesk z čistého nebe,“ říká sexuoložka Jill McDevitt ze San Diega. To pak lidi mate, netuší, že touha taky může vypadat úplně jinak.

„Ano, spontánní touhou je sex na kuchyňském pultu, ale dalším typem touhy je ta citlivá, pozvolná a responsivní, tedy přicházející v reakci na nějaký podnět. Tu poznáte tak, že třeba s partnerem společně sledujete film, přičemž začnete cítit příjemné chvění. Zaujala vás totiž nějaká lechtivá scéna. Když se milenec dychtivě zadívá na obrys vašich šortek, vycítíte, že je ta správná chvíle na mazlení,“ popisuje Jill McDevitt. Ovšem pozor, k milování může dojít až za dlouhé minuty.

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Rychlý sex preferují častěji mužiFoto: 4 PM production, Shutterstock.com

Jak funguje sex

Dobrou zprávou je, že už si nemusíte dělat starosti s tím, jestli vás libido zahlcuje pomalým tempem, nebo jste naopak člověk činu. Oba styly sexuální touhy jsou normální a zdravé.

„Párů, které si v tomhle nerozumí, je dokonce většina. Jeden z dvojice si představuje, že z milence strhá šaty, zatímco ten druhý potřebuje víc času a ten správný impuls. Pak vznikají konflikty, protože největší překážkou, které většina párů čelí, je očekávání ohledně toho, jak by sex  měl fungovat. Mnoho lidí se zabývá představou, že na sex musí dojít pouze tehdy, když jsou oba partneři spontánně nadržení, a to ve stejnou dobu,“ objasňuje sexuální výzkumnice  Zhana Vrangalova z New Yorku ve stejném článku. Jenže to je špatně, rozdíly byly, jsou a budou!

Sex a city

Podle průzkumu Emily Nagoski, americké odbornice na vztahy, přibližně 75 % mužů a 15 % žen primárně zažívá spontánní touhu, zatímco 5 procent mužů a 30 procent žen pociťuje touhu citovou a pozvolnou. Ti ostatní to mají zhruba půl na půl. Není divu, že co se týče předehry, nepanuje mezi mužem a ženou tak úplně shoda. Takže co dělat, když máte jiné chutě a styl než váš partner?

Jak se sladit v sexu 

Dejme tomu, že vás charakterizuje touha responsivní, zatímco váš milenec je typ spontánní. Jak se sladit? Začněte si milování plánovat. Použijte k tomu třeba magnetky na lednici. Pokud totiž jedinec s citlivým libidem ví, že k sexu dojde, může použít vhodné nástroje pro navození nálady. Mezi ty patří uvolňující koupel, lechtivý film nebo třeba masturbace.

Takhle se můžete potkat na půli cesty. Skočíte spolu pod sprchu až bude vaše libido připravené, kdežto pro partnera to bude spontánní. Pokud pro vás není plánování sexu s dostatečným předstihem vhodné, záměrně se střídejte a v předem dohodnutém čase (kupříkladu jednou týdně po celý měsíc) zahajujte sex. Nejdřív vy, pak on.

Všímejte si podnětů, času, který potřebujete a druhů stimulace, jež vám jsou nejbližší. Používejte erotické pomůcky, zastavujte se na erotogenních zónách, pečujte o sebe, ale také partnera upozorněte, že v tomto testovacím čase se hýčkání nutně nemusí proměnit v sex.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Máte každý jiný typ touhy? Začněte si sex plánovatFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

Každý sex, dobrý sex

To, že jednou začnete vy a podruhé on, vám umožní vcítit se do kůže toho druhého a snadněji ho pochopit. Třeba pak zjistíte, co ve skutečnosti blokuje vaši spontánnost, nebo že vám stávající postupy vlastně vyhovují. Nezapomeňte, že jakýkoli druh sexuální touhy je optimální, cílem je pouze sladit vaše přání s protistranou.

Reklama

Načítám