Hlavní obsah

Přesolili jste jídlo? Víme, jak to napravit!

Foto: Solomiya Malovana, Shutterstock.com

Foto: Solomiya Malovana, Shutterstock.com

Reklama

Nikdo není dokonalý a i mistr tesař se někdy utne. Možná si i vy občas tyhle známé věty vybavíte, když zjistíte, že jste přesolili jídlo. Nevzdávejte to, dost možná se tahle chyba dá ještě napravit (téměř) bez ztráty hvězdičky.

Článek

Polévky, omáčky, zeleninové směsi – u nich dochází k přesolení nejčastěji. Ať už vám do hrnce upadla lžička, nebo jste množství prostě jen neodhadli, nezoufejte a pojďte se podívat, jak přesolenost trochu stáhnout nebo ji aspoň zakamuflovat.

1. Udělejte toho víc

Jestliže jste přesolili například polévku, není nic jednoduššího než ji prostě trochu naředit vodou a sůl tak rozložit do většího objemu. Stejně se dá postupovat i u dalších jídel – k pečenému masu přidejte všechnu vhodnou zeleninu, kterou doma najdete, z jednoho hrnce bramborové polévky udělejte hrnce dva.

Foto: Koldunova Anna, Shutterstock.com

Sůl... Přidat můžete vždy, ale odebrat už to nejde. Pak oceníte naše tipyFoto: Koldunova Anna, Shutterstock.com

2. Zřeďte to, ale neztraťte chuť

Není-li vhodné ředit jídlo tímto způsobem, protože nechcete rozředit všechny pracně získané chutě, nepoužívejte vodu, ale zkuste to jinak. Je několik kouzelných ingrediencí, které slanou chuť jako zázrakem stáhnou. Smetana ke šlehání polévku kromě „odsolení“ krásně zjemní, a kam se nehodí smetana, přidejte plechovku sterilovaných rajčat. Do základu omáčky dobře funguje víno, cider nebo nesolený vývar z mrazáku. Někdy pomůže i lžíce třtinového cukru, nebo naopak vinného octa. Pamatujte, že musíte přidat nějakou další chuť, ne jen ředit!

3. Povařte v tom brambor nebo kuskus

Poničila vám sůl vývar nebo podobná jídla? Oškrábejte bramboru, nakrájejte ji na kusy a v polévce, omáčce nebo ragú ji chvíli povařte – má úžasnou vlastnost, že do sebe dokáže opravdu hodně soli natáhnout. Pak bramboru vyndejte a prostě vyhoďte. Vývar se tak sice trochu zakalí, ale pořád lepší polévka lehce kalná než přesolená. Tento trik mám osobně vyzkoušený i třeba s gulášem a funguje perfektně.

Kromě brambory můžete do různých typů jídel přidat také rýži, kuskus, quinou nebo jinou obilovinu či těstoviny. Tyto potraviny jsou stejně jako brambory bohaté na sacharidy a soli dokážou absorbovat opravdu hodně. A jako bonus máte na stole nový recept! Co takhle rajská polévka se zavařeným kuskusem?

Foto: Yunava1, Shutterstock.com

Přesoleno? Povařte v jídle na kusy pokrájený brambor a pak ho odstraňteFoto: Yunava1, Shutterstock.com

4. Zahustěte to luštěninami

Jestliže se vám do jídla brambory ani obiloviny nehodí, zahustěte pokrm rozmixovanými sterilovanými bílými fazolemi nebo ještě lépe cizrnou. Slanost perfektně stáhnou, chuť jídla změní jen minimálně a použít je můžete i místo zahušťování jíškou, jako třeba v receptu na fazolačku bez zahušťování.

5. Přidejte do toho koření

Už jste množství soli trochu stáhli přidáním nejrůznějších doporučených surovin? Pak nezapomeňte doplnit koření, které se do jídla dává, ať jeho chuť zůstane plná. Bylinky prostě jen přidejte, problém nastává u koření, které chuť, barvu i vůni pouští až tepelnou úpravou. Pomoc je jednoduchá: v malé pánvi či kastrolku rozehřejte trochu oleje nebo másla a do horkého tuku vkládejte koření: nejdřív to v celku (např. skořici, pepř, nové koření, bobkový list) a teprve pak až mleté či drcené druhy. Celá procedura trvá maximálně minutu – jakmile se koření rozvoní, je hotovo. Koření i s tukem poté přidejte do jídla.

Foto: DenisProduction.com, Shutterstock.com

Trocha dobrého horkého tuku a koření – tak získáte koncentrát chutí, kterým doplníte nastavované či všelijak zachraňované přesolené jídloFoto: DenisProduction.com, Shutterstock.com

6. Podávejte to se sýrem

Přesolili jste zeleninový pokrm? Podávejte ho s jemnými sýry, jako je ricotta, cream cheese nebo mozzarella – lehká chuť sýra slanost „obalí“ a částečně schová.

7. Nic nepomáhá? Zachrání vás bublinky

Pokud ani jedna rada nepomohla, máte ještě jeden poslední pokus, jak vše zachránit: podávejte jídlo s perlivými a šumivými nápoji. Ať už je to víno jako prosecco a lambrusco, cider, anebo prostě minerálka, bubliny neutralizují chutě, takže i přesolenost se při párování s perlivými nápoji trochu vytratí.

Znáte ještě nějakou další vychytávku?

Reklama

Související témata:

Načítám