Článek
Hrnkové recepty nejsou v našich kuchařkách žádná novinka a jejich jednoduchost hospodyňky oceňují nejen ve chvíli, kdy nemají k dispozici váhu. Jenže čas od času chce někdo zjistit, kolik gramů mouky se do takového hrnku vejde a kolik másla jsou tři lžíce. Ať už se chcete dozvědět, kolik gramů je hrnek mouky, nebo máte recept uváděný v gramech a potřebujete jej přepočítat na hrnky a lžíce, následující řádky vám v tom udělají jasno.
Záleží na hrubosti mletí i hustotě tekutiny
Je třeba si uvědomit, že hrnek hladké nebo hrubé mouky nebude obsahovat jejich stejné množství v gramech. Čím hrubší strukturu (krupice, hrubá mouka, cukr krystal atp.) sypká ingredience má, tím více bude v daném objemu vážit. Jemně mletých potravin (např. škrob, kakao) se do hrnku vejde hmotnostně méně – mají větší objem. A někde mezi uvedenými surovinami je třeba hladká mouka nebo moučkový cukr.
Podobný příměr platí i pro tekutiny: stejné objemové množství (hrnek, mililitr) tekutiny s nižší hustotou než voda (drží se na její hladině) bude lehčí než stejný hrnek tekutiny s větší hustotou (např. med).
1 hrnek
Hrnkem se, pokud není uvedeno jinak, myslí hrnek o objemu 250 ml, tedy klasický hrnek na pořádnou dávku čaje. A kolik gramů jednotlivých surovin se do něj vejde?
Sypké potraviny
- hladká mouka - 170 g
- polohrubá mouka - 190 g
- hrubá mouka - 200 g
- cukr krupice - 220 g
- cukr moučka - 210 g
- ovesné vločky - 100 g
- mletý mák - 155 g
- strouhanka - 120 g
- škrob kukuřičný nebo bramborový - 120 g
- kakao - 125 g
- mleté ořechy - 120–160 g, záleží na obsahu tuku (mezi nejtěžší patří vlašské nebo para ořechy, mezi lehké lískové oříšky)
Tekutiny
- voda, mléko - 250 g (= ml)
- olej - 230 g
- rozpuštěné máslo - 240 g
- med, melasa - 330 g
1 lžíce
Polévková lžíce je ošemetný pojem, protože každá lžíce je jinak velká. Při odměřování se počítá se lžící o objemu 15 ml, u sypkých surovin se pak rozlišuje lžíce „normální“ (zarovnaná, maximálně lehce do kopečku) a vrchovatá. V tabulce najdete jako první údaj pro lžíci rovnou (RL) a v druhém pro vrchovatou (VL).
Sypké suroviny
- hladká mouka - RL 10 g / VL 20 g
- polohrubá mouka - RL 10 g / VL 18 g
- hrubá mouka - RL 12 g / VL 17 g
- cukr krupice - RL 10 g / VL 15 g
- cukr moučka - RL 10 g / VL 20 g
- ovesné vločky - RL 5 g / VL 7 g
- strouhanka - RL 10 g / VL 15 g
- škrob - RL 11 g / VL 16 g
- kakao - RL 11 g / VL 16 g
- sůl a mleté koření - RL 20 g / VL 25–30 g
Tekutiny
- voda, mléko, citronová šťáva - 15 g (= ml)
- olej - 11 g
- rozpuštěné máslo - 15 g
- med, melasa - 35 g
Kávová lžička…
U kávové lžičky je opět potřeba rozlišovat rovnou a vrchovatou. Do seznamu přidáváme i další ingredience, které se na lžičku obvykle měří, jiné zase ubíráme, protože na ně v receptech narazíte jen zřídka. Kávovou lžičkou se míní lžička o objemu 5 ml.
Sypké suroviny
- hladká mouka - RL 6 g / VL 8 g
- polohrubá mouka - RL 6 g / VL 7 g
- hrubá mouka - RL 6 g / VL 7 g
- cukr krupice - RL 5 g / VL 9 g
- cukr moučka - RL 4 g / VL 8 g
- škrob - RL 7 g / VL 10 g
- kakao - RL 7 g / VL 10 g
- prášek do pečiva - RL 5 g / VL 9 g
- mletá káva - RL 4 g / VL 7 g
- sůl a mleté koření - RL 5 g / VL 8–10 g
Tekutiny
- voda, mléko, citronová šťáva - 5 g (= ml)
- olej - 5 g
- rozpuštěné máslo - 5 g
- tuhé máslo - 8 g