Hlavní obsah

Příběh z rozvodové kanceláře

Foto: Freeograph, Shutterstock.com

Foto: Freeograph, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebylo to šťastné manželství. Anna (41) se svého muže roky bála, byla jím psychicky týraná a ponižovaná, ale rozhodla se to snášet. Kvůli dětem. Po dvanácti letech ale řekla dost – motivací jí byla nová láska. Rozvod se ale změnil v peklo, které trvalo čtyři roky.

Článek

Roky poslouchala, jak by bez něj nic neznamenala, že je nula, to on je ten, kdo má konexe a vliv a může si dělat, co chce, může ji zničit a připravit o vše. Její manžel Martin (45) s ní roky úspěšně manipuloval.

Po letech nešťastného manželství bylo Annino sebevědomí na bodu mrazu, vše snášela jen kvůli dětem. Když však bylo synovi devět let a dcerce pět, rozhodla se s tímhle životem skoncovat. V práci se seznámila s velmi sympatickým kolegou. Nic s ním neměla, k sblížení došlo až po jejím rozvodu, ale pochopila, že se muži mohou k ženám chovat i jinak. Čekala ji opravdu těžká rozvodová bitva.

Zkusila si promluvit

První krok chtěla Anna učinit v klidu. Vysvětlila manželovi, že takhle už dál žít nechce, a chtěla se dohodnout. Jenže Martina se její náhlá odvaha a síla opravdu dotkly – nečekal, že by ho mohla někdy opustit. Reagoval popuzeně, odmítal jakékoli dohody a kompromisy, naopak se rozhodl silou prosazovat své. Bylo jasné, že bez právníků to nepůjde. „Rozvod se obvykle rozpadá do tří samostatných částí, jako první se řeší péče o nezletilé děti, druhou je samotný rozvod a třetí vypořádání společného majetku,“ vysvětluje rozvodový právník Jiří Kalous.

A právě děti byly Anniným slabým místem. Manžel zásadně trval na tom, že chce potomky do střídavé péče, ačkoli doposud se o ně nijak nezajímal a veškerá péče byla vždy na Anně. A neštítil se ani ženě vyhrožovat, že pokud na to nepřistoupí, dostane ji díky svým konexím do vězení a ona děti už neuvidí. Dělal také všechno pro to, aby s nimi Anna v podstatě neměla kde být a jak se o ně postarat. „Chtěl, aby se odstěhovala z jejich společného rodinného domu, za což jí nabízel v podstatě symbolické finanční vyrovnání,“ popisuje Jiří Kalous.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Někdy se rozvádějící manželé jednoduše nejsou schopni na čemkoli domluvitFoto: fizkes, Shutterstock.com

Vzepřela se

Zpočátku si Anna s celou situací nevěděla rady, ale s pomocí právníků v sobě znovu našla sílu. Doposud manželovým výhrůžkám bezmezně věřila, ale nakonec se bát přestala a pomalu, ale jistě získávala zpět své ztracené sebevědomí.

Proběhlo mnoho jednání, odvolání již slíbených věcí a podobně a do věci musel vstoupit soud, který nařídil asistovaná terapeutická sezení. S jejich pomocí se nakonec rozvádějící se manželé na střídavé péči dohodli, ukázalo se totiž, že vyhovuje především dětem. A i Anně to umožnilo lépe se postavit na vlastní nohy, našla si novou práci a měla alespoň nějaký čas pro sebe a svou psychickou rekonvalescenci.

Foto: Freedomz, Shutterstock.com

Čtyři roky, tak dlouho trval rozvodFoto: Freedomz, Shutterstock.com

Bitva pokračovala

Čekal ji totiž další boj, a to bitva o majetek. „Šlo především o společný dům, několik vozidel a finanční vypořádání. Ani tady ale manželé nebyli schopni se dohodnout a musela být podána žaloba o vypořádání společného jmění manželů,“ dodává Jiří Kalous.

Martin se opět ničeho nezdráhal a zkoušel všemožné triky. „Najednou se začaly objevovat údajné hodnotné dary od rodičů, aby se tyto věci eliminovaly ze společného jmění manželů,“ popisuje Jiří Kalous. U soudu zaznívaly i skutečné kuriozity. Martin se například dokladem o koupi z listopadu snažil dokázat, že danou věc dostal od svých rodičů k narozeninám, které má ale v květnu.

Moudřejší ustoupí

Soudní řízení trvalo přes dva roky. „Odehrála se řada celodenních soudních jednání, soud byl zavalen stovkami listin a důkazy, až manželka dospěla k závěru, že to vše je pod její úroveň,“ vzpomíná Jiří Kalous. Za dobu soudní pře se dokázala postavit na vlastní nohy, byla schopná se uživit a rozhodla se, že se většiny nároků vzdá, protože už má té špíny a podlostí dost.

Po celkem čtyřech letech nakonec získala to, o co jí šlo především: klid a život bez manžela, který ji uzurpuje.

Ošklivé rozvody plné zášti, podlostí a podpásovek se nevyhýbají ani slavným. Důkazem jsou třeba tyhle hvězdné rozvody: Kteří slavní trapně prali špinavé prádlo na veřejnosti? 

Reklama

Načítám