Hlavní obsah

Příručka zralé ženy: 7 rad, jak snadněji zvládnout přechod

Foto: Wellnhofer Designs, Shutterstock.com

Foto: Wellnhofer Designs, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žena si v životě projde různými etapami, přičemž každá přináší radosti i strasti. Jednou z nejnáročnějších může být doba klimakteria. Když jste však připravené a víte, jak na to, i tenhle čas můžete zvládnout skvěle.

Článek

Žena si v určitém věku chtě nechtě musí projít přechodem. Výjimku nemá žádná celebrita, smetánka ani jakákoli jiná významná osobnost. Je to přirozená součást života, která s sebou nese jisté obtíže a nežádoucí projevy. Správnou životosprávou a pomocí dalších zásad se však s nimi dokážete s hrdostí poprat.

Menopauza není přechod

Slovo menopauza může znít v uších zralé ženy protivněji než cokoli jiného. Tímto termínem se označuje doba po poslední menstruaci či přímo zástava menstruačního cyklu. Klimakterium neboli přechod je období, které menopauzu zpravidla ještě o pár let předchází. Po zhruba 45. až 50. roku života nastává někdy vleklé období hormonálních změn, kdy postupně dochází k útlumu funkce vaječníků, a tedy ztrátě plodnosti.

Projevy, se kterými se musíte poprat

Klimakterium je sice přirozený stav v životě ženy, ale přináší ne zrovna žádoucí projevy. „Patří sem návaly horka, pocení, nespavost, psychické potíže jako úzkost, vznětlivost, poruchy paměti, dále ztráta libida, bolesti hlavy či bušení srdce,“ popisuje Radka Gregorová, gynekoložka z Lékařského domu v Praze 7.

Jakoby toho nebylo dost, s tímto obdobím se pojít také estetické změny. Ubývající estrogeny mají vliv na metabolismus, který se zpomaluje. Důsledkem je větší náchylnost k přibývání na váze a tuk má tendenci se ukládat zejména v oblasti břicha. Dochází také ke zhoršování kvality pleti a jejímu rychlejšímu stárnutí. Všechny tyto negativní projevy můžete mírnit. Co udělat?

Sedmero zásad pro lepší přechod

  1. Vyvažte jídelníček - Stravujte se střídmě a pravidelně. Zařaďte co nejvíce ovoce, zeleniny, zdrojů vlákniny, a naopak uberte cukry, polotovary, uzeniny a omezte slaná a tučná jídla. Také bude potřeba zmenšit porce, tedy celkový příjem. Metabolismus už holt nepracuje tak rychle.
  2. Sportujte a posilujte - V období přechodu dochází k úbytku svalové tkáně a nárůstu tukové. Pomůže pravidelný pohyb. Vsaďte na kardio v podobě kola, dlouhých procházek, běhu, ale také posilujte. Nemusíte hned nastoupit do fitka, mezi vhodné pohybové aktivity patří například pilates či jóga.
  3. Pečujte o pleť - Ze všeho nejdůležitější je hydratace pleti. „Kvalita pleti je z velké části dána geneticky. To ale neznamená, že s ní nemůžete nic dělat. Kožní symptomy spojené s menopauzou lze do velké míry zmírnit pomocí vhodné rutiny péče o pleť,“ říká MUDr. Tomáš Fait, předseda České menopauzální a andropauzální společnosti. Vhodné jsou například přípravky s kyselinou hyaluronovou.
  4. Omezte alkohol a kořeněná jídla - Určitě vám neprospěje, když se ze dne na den vzdáte všech svých libůstek. V rámci prevence častých návalů je ovšem omezení pikantních jídel a alkoholu velmi vhodné. Sklenička kvalitního vína ale umí také divy, jen je nutné k tomu přistupovat s důkladnější mírou.
  5. Doplňujte fytoestrogeny - Jde o látky, které jsou svým složením velice podobné hormonům, jichž v období klimakteria ubývá. Najdete je v mnoha potravinách, navíc v takových, které zapadnou do vašeho jídelníčku tak, abyste po nich zbytečně nepřibíraly. Nejbohatší na fytoestrogeny je sója a výrobky z ní. dále je najdete v lněných semínkách, pohance, jahodách, brusinkách, ale i bramborách, česneku či mrkvi.
  6. Zaměřte se na bylinky - Jedna z nejlepších bylinek pro ženy každého věku je kontryhel. Čaje, kapky a další produkty z této bylinky jsou dobrou volbou. Mírnit příznaky pomáhá i šalvěj, andělice nebo řebříček.
  7. Spěte a relaxujte - Stejně důležitá jako vůle k pohybu je ochota najít si čas na pohodu a relax. Dostatečně spěte a dopřávejte si wellness, masáže, saunu.

Tipy pro lepší pleť i náladu

Foto: Archiv firem

Zleva: Vichy, relipidační noční balzám Neovadiol Magistral je nabitý vysokou koncentrací výživných omega-3, 6 a 9 mastných kyselin pro restrukturalizaci a vyplnění pleti, cena 850 za 75 ml. Alcina, pleťový krém s 3D anti-aging efektem doplňuje zásoby vlhkosti v pleti díky obsahu kyseliny hyaluronové, cena 550 Kč za 50 ml Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Zase dobře!, směs s kontryhelem a komonicí je správnou volbou pro všechny ženy v přechodovém období, cena 89 Kč za 18 sáčků. Sarapis Soja obsahuje červený jetel, včelí mateří kašičku, včelí pyl, vitamin C, vitamin D3, železo a vitamin B6, cena 309 Kč za 30 kapslíFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Zdravý den, Maca BIO je 100% prášek z kořene maca, který pomáhá mírnit návaly horka, pocení nebo podrážděnost, cena 189 Kč za 200 g. Dr. Müller, Klimakterin obsahuje jako hlavní složku květ jetele lučního, který je bohatým zdrojem fytoestrogenů, cena 54 Kč za 20 sáčkůFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Gynex, bylinný koncentrát má díky své estrogenní aktivitě dobrý vliv na imunitu, zmírňuje i psychické projevy, cena 419 Kč za 30 ml. Menoxin, komplexní doplněk stravy obsahuje přírodní extrakty jetele lučního, sóji luštinaté, lnu setého, šalvěje lékařské, včelí mateří kašičky, vitaminu B6 a kyseliny pantothenové, cena 319 Kč za 60 kapslíFoto: Archiv firem

Načítám