Hlavní obsah

Zázračná bylina, kterou by měla užívat každá žena a proč

Foto: FotoHelin, Shutterstock.com

Foto: FotoHelin, Shutterstock.com

Reklama

Byliny jsou nesmírně silné. Můžou hodně pomoct, ale i ublížit. Kontryhel patří mezi ty, co rostou v českých lesích a mají neuvěřitelné zdravotní přínosy. Zvlášť pro ženy!

Článek

Kontryhel je bylinka, kterou by měla znát každá žena. Dovede pomoct mladým dívkám i ženám pokročilého věku. Je často spojován s gynekologickými problémy, ale dovede zakročit i proti zánětům v těle, tlumí křeče, zastavuje krvácení a také zlepšuje produkci a kvalitu mateřského mléka. Navíc zrychluje hojení ran a ekzémů.

Zázrak z českých luhů

Kontryhel obecný roste na území Česka i po celé Evropě v bohaté míře. A to od nížin až po hory. Najdete ho zejména na málo kosených či spásaných loukách, trávnících, ale i na pasekách listnatých lesů. Je mu dobře ve vlhku, proto obvykle roste nedaleko vodních toků. Můžete ho ale pěstovat na zahradě, a zrovna tak jako pokojovou rostlinu. A s čím vším vám dovede pomoct?

1. Proti zánětům

Kontryhel obsahuje třísloviny  a další látky, které mají protizánětlivé a dezinfekční účinky. Navíc obsahuje silný antioxidant – vitamin C. Díky tomu se dokáže skvěle vypořádat se záněty a infekcemi v těle. Je skvělý jako kloktadlo při angíně nebo zánětech v krku, paradentóze  a vůbec potížích v dutině ústní. Protože ale čistí i střeva, je skvělý proti nadýmání a nejrůznějším trávicím problémům.

2. Na gynekologické potíže

Kontryhel obsahuje hořčiny, organické kyseliny, minerální látky a kyselinu salicylovou. Díky tomu působí příznivě na hormonální procesy v ženském těle. Například učiní období během PMS mnohem snesitelnější. Kontryhel dovede upravit nadměrné krvácení a tlumí menstruační bolesti. Je ale skvělý i v opačném případě, tedy při menstruačních poruchách, jako je oslabená, nepravidelná nebo slabá menstruace. Pomáhá také při léčbě gynekologických zánětů, působí proti výtoku a svědění.

Foto: sasimoto, Shutterstock.com

Kontryhel najdete na loukách a v lesích, nejčastěji v okolí řek. Můžete si ho ale snadno vypěstovat i na zahrádceFoto: sasimoto, Shutterstock.com

3. Zpevňuje svaly

Kromě dezinfekčních účinků je třeba u kontryhele vyzdvihnout také jeho stahující účinky, díky kterým pomáhá dobře zacelovat jakékoli rány. Podporuje funkce svalů a je proto doporučován při svalové atrofii nebo jako prevence či léčba břišní kýly. A ještě jeden bonus tento stahující efekt má – čím více aktivních svalů budete mít, tím štíhlejší budete! Díky užívání téhle bylinky proto i snáz zhubnete.

Kontryhel ale působí pozitivně na veškerou svalovinu, tedy i na tu srdeční. Je dobrý pro pacienty po infarktu – díky této bylině se jejich srdce dostane snáz zpátky do formy.

4. Pomáhá v těhotenství

Kontryhel se doporučuje všem ženám, které si přejí otěhotnět nebo už těhotné jsou. Tahle bylina totiž posiluje ženské pohlavní orgány, zvlášť dělohu a podbřišek. Tím se zvyšuje pravděpodobnost početí a snižuje riziko samovolného potratu. Tím to však nekončí – kontryhel neopouštějte ani pokud jste čerstvě po porodu. Tahle rostlina totiž přispívá k lepšímu hojení poporodních jizev, ke zpevnění děložního svalstva a také podporuje tvorbu mateřského mléka.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Kontryhel posiluje ženské pohlavní orgány a tím přispívá k početíFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

5. Pro klidný přechod

Kontryhel využijí také ženy v období klimakteria, které se nechtějí cpát výživovými doplňky. Tato bylina totiž zmírňuje všechny nepříjemné průvodní jevy přechodu, jako je pocení, úzkost, nespavost  či nervozita.

Bylinku můžete užívat různými způsoby – ve formě čaje, v kapkách či kapslích. Odvar se dá použít také k vaginálním výplachům či sedacím koupelím.

Bylinky mají přímo zázračné účinky! Víte, které slouží k rozehnání sporu a kterými si přivoláte lásku?

Reklama

Načítám