Hlavní obsah

Proč lidé ztrácejí čich?

Foto: Motortion Films, Shutterstock.com

Foto: Motortion Films, Shutterstock.com

Reklama

Obyčejná rýma, alergie, některé léky anebo třeba zranění hlavy. To vše může způsobit hyposmii – částečnou ztrátu čichu. Většinou se stav upraví sám, ale někdy je třeba zajít k lékaři. Komu hyposmie hrozí?

Článek

Částečnou, či dokonce úplnou ztrátu čichu zažil každý, kdo měl někdy rýmu. Většinou se stav zlepší sám, i když to může být hodně nepříjemné. Špatný čich zhoršuje orientaci v prostoru a zvyšuje riziko úrazu, nebo dokonce smrti – nemusíte si všimnout varovných signálů, jako je zápach plynu, ohně nebo zkaženého jídla. V jakých dalších situacích hrozí potíže s čichem?

Příčiny a léčba ztráty čichu

Částečná ztráta čichu neboli hyposmie má mnoho různých důvodů – může se jednat o vedlejší efekt alergie, nastydnutí či třeba o důsledek zranění hlavy. Příčinou mohou být i malé výrůstky v nose či dutinách zvané polypy, vybočení nosní přepážky, kouření, hormonální nerovnováha, potíže se zuby nebo některé léky (určité druhy antibiotik, antidepresiv nebo antihistaminik).

Ke ztrátě čichu může přispět i práce v chemickém provozu anebo užívání drog (kokain) a lze si ji způsobit i některými nosními kapkami. „Při dlouhém používání dojde k zhrubnutí nosní sliznice až k neprůchodnosti. Kapky proto vždy užívejte dle instrukcí v příbalovém letáku a neprodlužujte dobu užívání,“ radí MUDr. Marie Skalská, zakladatelka Pro Fit Institutu.

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Poruchu čichu může způsobit nevhodné užívání některých nosních kapekFoto: puhhha, Shutterstock.com

Ztrátu čichu nenechávejte bez povšimnutí 

Problémy s čichem však mohou signalizovat i některá závažnější onemocnění, jako je Parkinsonova či Alzheimerova choroba nebo roztroušená skleróza – v těchto případech není porucha „v nose“, ale v oblasti čichových drah a center. Od závažnosti spouštěče se odvíjí i způsob léčby.

Je-li zhoršení čichu způsobeno alergií nebo nachlazením, obvykle časem samo odezní. Pokud však přestanete cítit po zranění hlavy nebo při nemoci postihující nervy, nemusí být úplné uzdravení možné. Příčinu odhalí jedině lékař. Jestliže zaznamenáte, že bez zjevného důvodu ztrácíte čich, obraťte se na něj – a to zejména v případě, že je změna náhlá a závažná.

Od ORL až k neurologovi

Na ORL (ušní, nosní, krční) vás lékař pořádně vyšetří, a bude-li to potřeba, provede nepříjemnou, ale nutnou rinoendoskopii: do nosu strčí tenkou dlouhou trubičku s kamerou a bude hledat známky otoku, krvácení, hnisu, výrůstků, nádorů či jiných blokád. Není-li příčina odhalena ani touto cestou, pravděpodobně vás pošle za neurologem, který doporučí vyšetření magnetickou rezonancí, aby se zjistilo, zda jsou v pořádku oblasti mozku detekující pachy.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Už nikdy neucítit vůni kávy! Způsobit to může zranění hlavy, infekce i polypyFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

Léčba se řídí příčinou potíží

A jak se odhalená hyposmie léčí? V lepším případě léky, jako jsou steroidy a antihistaminika, které zklidňují zánět způsobený alergií nebo infekcí dýchacích cest. Podle MUDr. Davida Freje z pražského Centra funkční a holistické medicíny zde může pomoci i přírodní léčba: „Jedná se o proplachování nosu slanou vodou a také o speciální metodu, kdy se po napaření například s eukalyptem aplikují olejové bylinné kapky do nosu před spaním.“ (Umíte si proplachovat nos slanou vodou?)

Někdy pomůže chirurgický zákrok – srovnání vybočené přepážky, odstranění polypů nebo jiných překážek. Je-li problém neurologické povahy, řešení nemusí být možné vůbec.

Bojíte se ztráty zraku? Správnou výživou můžete snížit riziko šedého zákalu i makulární degenerace: šest nejlepších potravin pro vaše oči.

Reklama

Načítám