Hlavní obsah

Proč schovat konzervu od rybiček? Zabydlíte ji!

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Štve vás, že si na lehátku na trávníku nemáte kam dát pití? Bavilo by vás udělat si minidekoraci? Nebo byste ocenili stolní ohniště, až pojedete pod stan? Pokud máte doma pár prázdných plechovek, můžete si vše vyrobit!

Článek

Plechovky od rybiček, kompotů ale třeba i potravy pro zvířata se vyplatí schovat. Rozhodně je totiž můžete využít na zahradě nebo při kempování jako užitečné pomocníky či dekorace. Máme pro vás pár tipů na jejich využití – a slibujeme, že to zvládne opravdu každý!

1. Zahradní držák na pití

Užíváte si opalování na lehátku v zahradě? Možná přitom řešíte, kam si postavit sklenku s pitím – najít v trávě rovné místo nebývá snadné. Právě pro tyto situace si můžete vyrobit stojánek z plechovky. Stačí provrtat její dno a provléknout závitovou tyč – upevněte ji matičkami a podložkami z obou stran. Délku tyče přizpůsobte tomu, zda to bude držák k lehátku, k židli nebo třeba k roznášení nápojů při zahradní párty.

Foto: Tomáš Rubín

Plechovku můžete samozřejmě nazdobit – stačí ji omotat provázkem, stužkou nebo na ni nalepit kus látkyFoto: Tomáš Rubín

2. Pomačkaná váza

Malá, ale stabilní váza se hodí jistě každému – a z plechovky jde vyrobit během pár minut. Stačí ji jen pomačkat – buď to zvládnete jen prsty, nebo použijte kleště nebo kladívko. Pak už ji jen natřete nebo nastříkejte barvou.

Foto: Tomáš Rubín

Plechovku můžete nechat jen kovovou, ale když jí dáte barevný kabátek, bude rozhodně hezčíFoto: Tomáš Rubín

3. Ohýnek v konzervě

Skvělý pomocník při kempování, jen tak večer na zahradu nebo odpuzovač komárů – to všechno zastane „ohýnek v konzervě“. Na jeho výrobu použijte nižší plechovku, do které stočte pruh klasické hnědé lepenky a zalijte ji voskem. Po zatuhnutí se lepenka nevyklopí a až ji zapálíte, bude díky vosku opravdu dlouho hořet. Tak dlouho, že si na takovém kapesním ohništi můžete ohřát vodu na čaj nebo konzervu s večeří. Pokud použijete také včelí vosk a nakapete do něj citrusový olejíček, změní se i v odpuzovač hmyzu – nečadí, ale vůni kolem sebe šíří spolehlivě.

Foto: Tomáš Rubín

Konzerv s lepenkou a voskem můžete vyrobit víc a zabalit si je s sebou na kempování. Pokud se jednou rozhoří, pak je jen tak nějaký vítr nesfoukneFoto: Tomáš Rubín

4. Organizér na drobnosti

Řešíte, kam dát kancelářské sponky, špendlíky nebo gumičky? Co si z několika nižších konzerv vyrobit otočný organizér? Výroba je velmi snadná – z tenké plastové hadičky nastříhejte kousky, které výškou odpovídají výšce konzervy, a nalepte je na konzervu zbavenou papírové přelepky. Trubičku nalepte pod zpevněný okraj a nechejte klidně dva milimetry přečnívat pod dnem – tato mezera umožní, že se budou jednotlivá patra lépe otáčet.

K lepení je lepší použít dvousložkové lepidlo, tavná pistole na kovu moc nedrží a po zatížení by jednotlivá patra mohla odpadávat.

Konzervy i s nalepenou trubičkou nastříkejte barvou a poskládejte na sebe tak, aby trubičkami šel provléknout třeba dlouhý šroub nebo jiný spojovací článek, na kterém se budou moci otáčet.

Foto: Tomáš Rubín

Pro přehlednost jednotlivá patra popište, na to můžete použít permanentní fixFoto: Tomáš Rubín

5. Dárková krabička

Potřebujete krabičku, která by byla dostatečně pevná, aby ochránila něco křehkého, co chcete darovat? Ideální je využít plechovou krabičku s víčkem – tahle je od obojku proti klíšťatům. Stačí ji polepit (za pomoci tavné pistole) nastříhanými kousky stužky a plastovými perličlami. Stužky můžete provléci do „košíkového“ vzoru. Spodek plechovky zkuste omotat stužkou nebo natřít.

Foto: Tomáš Rubín

Stužku na plechovku nelepte po celé délce, ale zatočte ji přes okraj a přilepte jen její konce. Lepidlo tavné pistole by pod stužkou bylo vidětFoto: Tomáš Rubín

6. Zahrádka v konzervě

Klasický tvar konzervy od olejovek můžete během chvíle proměnit v zahradní minikoutek nebo pokojíček. Potřebujete k tomu jen nějakou miniaturu a podle ní doladit zbytek. Samozřejmě je dobré, pokud použijete suroviny, které vydrží barevně i tvarově i po uschnutí.

Foto: Tomáš Rubín

Zahradní zátiší je prima doplnit snítkami levandule, které dodají barvu, ale i vůniFoto: Tomáš Rubín

7. Hvězdné nebe v plechu

Chystáte zahradní slavnost a nechce se vám kupovat lampičky na stůl nebo kolem chodníků? Není třeba. Udělejte do plechovek pomocí většího hřebíku a kladívka dírky, dejte do nich buď čajovou svíčku, nebo ještě raději solární světlo, a máte hotovo.

Jen malý tip – pokud dáte dovnitř plechovky hořící svíčku, počítejte s tím, že se kov zahřeje, takže ji rozhodně postavte na talířek nebo jiný nehořlavý povrch. Můžete toho ale využít a talířek s vodou a trochou éterického oleje dejte i na ni – změní se v aromalampu, která vám pomůže provonět okolí a třeba i odehnat otravné komáry.

Foto: Tomáš Rubín

Lucerničku z plechovky nemusíte nijak natírat, ale co jí nasadit romantický věneček z břečťanu nebo jiné popínavky?Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Související témata:

Načítám