Hlavní obsah

Hubne se v létě snadněji než v zimě?

Foto: thinkstock

Pozitivní nálada a víc pohybu než v zimě vám v hubnutí pomůžeFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hubne se v létě skutečně lépe než v zimě? Nebo je to naopak? Má vůbec počasí vliv na to, zda se vaše kila rozhodnou letět dolů, či se vydají opačným směrem? Zjišťovali jsme, jak to doopravdy je, a známe odpovědi. Přečtěte si je, ať jste v obraze!

Článek

Jedni, stejně jako moje šéfka, říkají, že se jim hubne lépe v zimě. Druzí zase namítají, že oni naopak snadněji kila shazují v létě. Kde je tedy pravda? Funguje skutečně metabolismus ve dvou odlišných režimech: zimním a letním?

Slunečno, nebo zataženo? V tom to není!

„Podle mého názoru je nesmysl, aby se někomu hubnulo jinak v létě a jinak v zimě,“ říká nutriční specialistka Lada Nosková z DietPlan.cz. „Metabolismus je jen jeden a funguje stále stejně. Může pracovat rychleji – pokud zvýšíte procento svalové hmoty. Ale to opravdu není závislé na ročním období,“ uvádí odbornice. Více o něm se dočtete v článku Hubnutí vs. metabolismus.

Fakt, že někteří lidé mají subjektivní pocit, že se jim hubne lépe v letních měsících, může souviset i s tím, že v zimě snadněji přibírají. To potvrzuje i dietologická terapeutka Nikola Hanyšová. „Obecně je známé, že lidé v zimě přibírají a v létě hubnou. Má to i logické důvody." Jaké? Tady jsou:

Co způsobuje přibírání v zimě podle Nikoly Hanyšové:

  • Chlad. Jedním z obranných mechanismů těla vůči chladu je hlad, který tělo povzbuzuje k doplňování energie, ze které tělo získává energii ve formě tepla. Obvykle proto máte v zimě mnohem větší hlad než v létě, kdy naopak celá řada lidí vlivem horka nemá chuť jíst.
  • Hutná jídla.Tělo má tendence vybírat teplá, kaloricky bohatá jídla.
  • Méně pohybu – méně svalů. V zimě máte méně pohybu, což opět snižuje energetický výdej a může dojít i ke snížení svalové hmoty, což má za následek zpomalení metabolismu.
  • Špatná nálada.Chybí vám sluníčko, což má u mnoha lidí za následek zhoršení nálady, a tím vyšší konzumaci jídla, kterým si kompenzují špatnou náladu. Jídlo dokáže zlepšovat náladu, příkladem je například čokoláda, kakao a jiné…
  • Kratší den. A tedy delší noc: méně příležitostí k pohybu.
  • Zahalení do kabátů. Nejste nuceni nikde vystavovat své tělo a jste zahaleni v zimních kabátech, čímž nejste motivováni udržovat se ve formě.

Je to spíše naopak

Jestli se tedy domníváte, že váš metabolismus v létě šlape jinak než v zimě, jste na omylu. „Není to otázka metabolismu, nýbrž opět pocitu – hlavy,“ dodává Lada Nosková s tím, že jde především o celkový přístup k životnímu stylu, který vzhledem k ročnímu období většina z vás mění. Nebo vy s nástupem léta nemáte potřebu jíst lehčeji, více zeleniny, více pít? Na rozdíl od zimy, kdy je velká vaše chuť na hutná, těžká jídla? Stejně tak se v létě mnohem více pohybujete než v zimě, kdy spěcháte domů do tepla.

A právě tím to je. V létě máte zkrátka mnohem více příležitostí, jak svým kilům dát vale: pohybem, lehčím jídelníčkem, pozitivní náladou a tak dále. Ano a tím, že se budete i více hýbat, zpevníte svaly – a ty vám ve zrychlení metabolismu pomoci mohou. Rozhodně však váš metabolismus nemá letní a zimní režim.

Foto: thinkstock

Sklenka vína ano, ale arašídy nebo pizza už neFoto: thinkstock

Tip redakce: Chcete-li se do toho pustit, máme pro vás tipy na 3x lehké večeřeči cvičení, která jsme pro vás natočili na video, třeba hardcore trénink či nordic walking.

Co vám může hubnutí v létě zkomplikovat? Radí Nikola Hanyšová:

  • Nepravidelná strava.V důsledku mnoha aktivit během letních dnů a také nechuti v horku jíst, se vám může stát, že celý den nic nejíte, a doháníte to pak večer. Na to pozor: Kdykoli jedete na výlet na kole, kolečkových bruslích nebo třeba na dovolenou, berte si s sebou svačiny (ovoce, ovocné saláty, tyčinky, obložený chléb atd.).
  • Alkohol.Snažte se kontrolovat jeho množství, které můžete potkat na různých letních party, grilovačkách, večerních sezeních při vínku a jídle. Pokud již pijete alkohol, vyhněte se „tvrdému“, zvolte raději vinný střik. Zapíjejte hodně vodou.
  • Kombinace. Opatrně při konzumaci jídla v kombinaci s alkoholem. Se zvyšujícím se množství alkoholu v krvi, rostě i chuť, navíc ztrácíte zábrany jíst. Přitom tělo si při této kombinaci přijatou energii víceukládá.
  • Zmrzlina.Pokud jste typ, který nedokáže odolat zmrzlině, pak vybírejte takové druhy, které mají vyšší obsah bílkovin, tedy raději vyberte tvarohovou zmrzlinu nebo tvarohový nanuk než smetanové či polévané čokoládou.
  • Málo vody.Snažte se dodržovat dostatečný pitný režim.

Jestli právě teď přemýšlíte, která zmrzlina je pro vás lepší, či který z drinků má méně kalorií, zkuste náš tip.

Ještě pořád máte pocit, že léto není pro vás stvořené, abyste se po těle cítili lehčeji a příjemněji? Co myslíte?

Reklama

Načítám