Hlavní obsah

Proč se ženy v poslední době přestávají holit?

Foto: Volodymyr TVERDOKHLIB, Shutterstock.com

Foto: Volodymyr TVERDOKHLIB, Shutterstock.com

Reklama

Holit, nebo neholit? To je v dnešní koronavirové době velmi choulostivá otázka. Zdá se totiž, že holek od bobří řeky, kterým skrz spodní prádlo prosvítá pubické ochlupení, neustále přibývá. Proč za to může covid-19?

Článek

Ve filmech starých tak padesát let můžete herečkám běžně zahlédnout chlupy v podpaží. A v devadesátkách, když byla žena ve scéně nahá, rozhodně nebyla v intimních partiích vyholená. Jenže pak přišla západní vlna osobního zušlechťování. Žiletky se staly velmi populární, stejně jako super hladká pokožka bez chloupků. Co se teď změnilo?

Holit, či neholit?

Ti, kdo si udržují pleť hladkou jako dětskou prdelku, se odvolávají na názory odborníků, kteří tvrdí, že v oblasti podpažních jamek a zevního genitálu, na který si zvlášť muži z jistého důvodu neustále sahají, má člověk víc potních žláz než kdekoliv jinde. A když se lidský pot spojí s odumřelými kožními buňkami a mikroby, pro které jsou domovinou právě chlupy, vzniká nepříjemný zápach. Holení tak prý jednoznačně zvyšuje hygienu.

Na druhou stranu zbavuje druhotných pohlavních znaků a zároveň snižuje přirozenou ochranu pleti před vnějšími vlivy, včetně podráždění ze spodního prádla.

Samozřejmě platí, že proti gustu žádný dišputát. Ať si každý dělá, co uzná za vhodné. Ale že se to teď s příchodem koronaviru všechno zamotalo, na to můžete vzít jed! Proč se mnohé ženy žiletek již několik měsíců nedotkly?

Intimní záležitost

Sexuoložka Laura Berman z Chicaga na svém blogu potvrdila, že ještě před covidem-19 bylo hlavně porno vzorem mnoha žen, které si nedokázaly představit, že by se během večerní sprchy nezbavily ochlupení. Odbornice však v rámci své praxe vypozorovala, že v karanténě se většina žen vzdala svých obvyklých zkrášlujících postupů a kosmetických procedur, zejména pokud jde o jejich intimní oblasti. Jednoduše řečeno, dámy zpohodlněly – v očích některých z nich nebyl důvod dělat se hezčí. Jenže leckterým se to zalíbilo natolik, že si svůj přirozený kožíšek začaly hýčkat.

Foto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Během karantény se ženy přestaly holit až si na chloupky zvyklyFoto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Budou ženy zase chlupaté?

Po uvolnění karanténních opatření ženy zjistily, že když se neholí, šetří čas i peníze nejen za žiletky, ale i holicí pěny a gely. Podle Laury Berman tak právě pandemie způsobila, že se prapůvodní obyvatelky Venuše od dob karantény nezaměřují na odstraňování chloupků, ale spíš jejich občasnou estetickou úpravu v podobě zastřižení. Možná se skutečně vrací starý známý trend holek od bobří řeky, ze kterého mají radost některé celebrity v roli propagátorek alternativního bytí.

Zarostlé celebrity

S chloupky v podpaží se ráda ukazuje Madonna (62), rebelka z povolání Miley Cyrus (27) či instagramová hvězdička Kaya Szulczewska z Varšavy (32).

Jestli se podobná vlna dotkla i mužů, není známo, nicméně ti asi jen tak „nevyměknou“. Pánové se totiž v rozkroku holí hlavně proto, že vizáž „dole bez“ dokonale zvýrazní jejich mužnost. Bez porostu se totiž penis zdá být opticky větší, než ve skutečnosti je. Chloupky navíc nahrávají orálnímu styku, pyj je bez chloupků pro dámská ústa přístupnější. Tady tedy covid ani pohodlnost asi nevyhrají. A co u vás?

Reklama

Načítám