Hlavní obsah

Proč si dělat peeling obličeje? Známe 5 důvodů!

Foto: Irina Bg, Shutterstock.com

Foto: Irina Bg, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S podzimem nastává období, kdy dostává pleť hodně zabrat. Opálení pomalu bledne, pokožka se rychleji vysušuje a bývá zanesena nečistotami z ovzduší. Proto nastává čas na peeling!

Článek

Máte pocit, že vaše pleť málo září, trápí ji akné, skvrnky po opalování nebo drobné vrásky? To vše pomůže vyřešit peeling obličeje neboli exfoliace – pokožku hloubkově vyčistí a odstraní odumřelé buňky i přebytečný maz. A to není všechno, co pravidelný peeling dokáže. „Lépe se vstřebává další péče, stimuluje se produkce kolagenu, podpoří se krevní cirkulace, a tudíž dochází k zlepšení celkového vzhledu a redukci vrásek,“ říká farmaceutka Lucia Havlíková za značku Whamisa.

Na výběru produktu si dejte záležet

U peelingu (někdy se používá i název „scrub“) je důležité, jaké produkty i techniku zvolíte, abyste pleti neublížily příliš silným masírováním či moc hrubou strukturou. Pro citlivou pokožku vybírejte co nejjemnější přípravek a na obličej nikdy nepoužívejte produkt určený jen na tělo – většinou obsahuje hrubší brusné částečky. A pozor dejte i na zbytečně častou exfoliaci, mohla by pleť podráždit. Vhodná je aplikace jednou týdně, případně se řiďte pokyny výrobce.

Peeling nejsou jen „rozemleté skořápky“

Mechanické scruby v podobě gelů s abrazivními částečkami jsou velmi účinné a oblíbené, ale existují i další možnosti. Praktické (zvláště na cesty) jsou jednorázové tamponky napuštěné exfoliační látkou a možná je i masáž konjakovou houbičkou či speciálním čisticím kartáčkem – provedou jemný peeling a pokožku zároveň namasírují a vyhladí. Šetrnější je peeling enzymatický – odstraní odumřelé buňky ze svrchní vrstvy kůže pomocí čistě přírodních, většinou ovocných, enzymů. Stejně tak můžete pořídit chemický peeling pro domácí užití s nízkou koncentrací účinných kyselin.

Síla v rukou odborníka

Toužíte razantně zesvětlit výraznější skvrny po slunění, omladit a vyhladit vrásky? Pak lze zvolit i odborný chemický peeling. „Jde o lékařské ošetření za pomocí aplikace nejčastěji ovocných kyselin. Peeling odstraní vrstvy kůže určité hloubky a tím následuje regenerace a sjednocenější barevný odstín pleti. Pro maximální účinnost se provádí v sérii několika sezení, kdy se vhodně kombinuje kyselina glykolová, mandlová, askorbová či citronová pro nejlepší možný efekt,“ uvádí dermatoložka Zuzana Macková z kliniky Perfect Clinic.

Foto: Whamisa

Peelingové tamponky na čištění pleti vypadají jako speciální kapsička na prstyFoto: Whamisa

5 dobrých důvodů pro pravidelný peeling

Vždy vyberte produkt podle svého typu pleti a také podle toho, co od něj očekáváváte – jiný výrobek prospěje mladé aknózní pokožce a jiný křehké stárnoucí kůži. A aby byly výsledky co nejlepší, nikdy nezapomeňte před aplikací pleť navlhčit a poté ji ošetřit vhodným krémem.

1. Pomůže při akné

Potřebujete pleť zbavit nečistot, mastnoty i akné? Zkuste produkty třeba s jojobou, dřevěným uhlím či olejem z tea tree. U mastné pleti lze aplikovat častěji, pro méně zasaženou pokožku stačí aplikace jednou za 14 dní – v každém případě dodržujte návod k použití a v případě silného akné se poraďte s kožním lékařem.

Foto: Archiv firem

Zleva: Dermacol, s jojobou a tea tree, 150 ml za 129 Kč. Nobilis Tilia, s jojobou, 50 ml za 259 KčFoto: Archiv firem

2. Odstraní černé tečky

Černé tečky nedoprovázejí jen akné, v menší míře jsou obvyklé i u jinak čisté pleti v T-zóně – zvlášť na nose. Jemné peelingy uvolní zanesené póry a obličej bude rázem hladší a jemnější.

Foto: Archiv firem

Zleva: Eucerin, s kyselinou mléčnou, 100 ml od 225 Kč. Mark, přírodní cukrový peeling, 50 ml za 229 KčFoto: Archiv firem

3. Hydratuje a vyživí

Scruby mohou mít i hydratační a pečující účinky, zejména když v jejich složení najdete zvláčňující přísady, jako je léčivý jíl, vitaminy, bambucké máslo nebo kokosový olej.

Foto: Archiv firem

Zleva: Die Nikolai (prodává e-shop Biodynamicka kosmetika), s léčivým jílem, 50 g za 500 Kč. Vivaco, s kávou a kokosovým olejem, 100 g za 169 KčFoto: Archiv firem

4. Zmírní tvorbu vrásek

Pravidelný peeling i jemná masáž mohou redukovat vrásky: odstraní odumřelé buňky, prokrví a stimulují tvorbu kolagenu a kyseliny hyaluronové. A protože pokožka ošetřená scrubem lépe přijímá následující péči, nebojte se ho občas použít večer před aplikací nočních krémů a sér.

Foto: Archiv firem

Zleva: Whamisa (prodává Pure District), peelingové tamponky, 30 ks za 1105 Kč. Yves Rocher, noční vyhlazující peeling, 30 ml za 849 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Tchibo, čisticí kartáček, 399 Kč. Foreo Luna Mini 3, čisticí pulzní kartáček, 4290 KčFoto: Archiv firem

5. Zjemní pigmentové skvrny

Tmavé flíčky vyjasní a odstín pokožky celkově sladí nejen speciální přípravky na hyperpigmentaci, ale také peeling. V tomhle případě dobře fungují přípravky s AHA ovocnými kyselinami.

Foto: Archiv firem

Zleva: NeoStrata, s kyselinou glykolovou, 36 tamponků za 1290 Kč. Douglas, s tea tree a ovocnými kyselinami, 75 ml za 439 KčFoto: Archiv firem

Scrub nesvědčí jen pokožce. Vyzkoušejte i peeling vlasů.

Reklama

Načítám