Hlavní obsah

Proč ženy chrápou? Jednoduché rady, jak přestat

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hlasité chrápání partnera vám krade klidný spánek a může být i důvodem častých hádek. Co když jste ale strůjcem nepříjemných zvuků vy?

Článek

Říká se, že chrápe až čtyřicet procent Čechů, mužů zhruba dvakrát více než žen. Ale s přibývajícím věkem i procento žen narůstá, a kolem sedmdesátky už je to u obou pohlaví vyrovnané. Co chrápání způsobuje, a jak (a proč) mu předcházet?

Samotné chrápání vzniká při dýchání vibracemi měkkých tkání hltanu. Dochází k němu proto, že během spánku je sníženo napětí svalů, které tvoří svalovou trubici, skrze kterou dýcháme. Na chrápání se ale může spolupodílet i nos, zejména při větším vybočení nosní přepážky nebo při chronické či dlouhodobé alergické rýmě.

Tloustnete, chrápete 

Muži chrápou většinou proto, že k tomu mají vrozené anatomické dispozice, jako masivnější měkké patro, objemnější kořen jazyka, větší hrtan. Důvodem, proč chrápou ženy, je nejčastěji nadváha. Podle Světové zdravotnické organizace trpí nadbytečnými kily 55 % Češek a 25,4 % trápí dokonce obezita. Tuk v organismu se přitom usazuje nejen na problematických partiích, ale rovnoměrně v celém organismu, tedy i v hltanu.

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Hlavními důvody, proč ženy chrápou, bývá vyšší věk nebo nadváhaFoto: Nina Buday, Shutterstock.com

S menopauzou se problém zhoršuje

Chrápání dostihne řadu lidí po čtyřicítce. Souvisí to s klesající elasticitou vaziva a svalů, které postihuje i zmíněný hltan. Ženy navíc ovlivňují negativně i hormonální změny, což výrazně projevuje s nástupem menopauzy. Během ní dochází často k dalšímu nabývání na váze a vzrůstajícímu objemu tuku v těle, což problém ještě prohlubuje.

Cigarety, alkohol a spánek

Nežádoucí zvukové projevy během spánku prohlubuje i kouření a zvýšená konzumace alkoholu, zejména těsně před spaním. Cigarety dráždí sliznici a alkohol zase vyvolává celkové uvolnění svalů, tedy i těch v krku a hltanu. Podobně jako alkohol mohou působit i některé léky, zejména ty proti úzkostem.

Pozor na večerní cvičení a teplo

Vliv na chrápání má i zvýšená vyčerpanost, třeba v důsledku intenzivního večerního cvičení. Zhoršovat ho může i stres. Dbejte i na to, v jakém stavu je místnost, ve které se ke spánku ukládáte. Ložnice by měla být spíše chladnější, ideální teplota je 18–20 °C. Pozor také na příliš suchý vzduch. „Ten může být pro vaše sliznice dráždivý. Jako prevenci proti chrápání je dobré používat zvlhčovač vzduchu, do kterého lze ještě přidat bylinné extrakty z máty nebo eukalyptu, které dobře působí na uvolňování dýchacích cest,“ radí MUDr. Jan Kastner.

Jak vyzrát na chrápání?

  • Udržujte si váhu v normě, hlídejte si také hodnoty vnitřního tuku.
  • S blížící se menopauzou upravte jídelníček a vsaďte na pravidelný pohyb, nadváha není problematická jen kvůli chrápání, ale v mnoha ohledech komplikuje život.
  • Omezte kouření a alkohol, ten nepijte alespoň dvě hodiny před spaním.
  • Pořiďte si vhodný polštář, který zajistí krku i hlavě neutrální polohu. Můžete ho naplnit směsí bylinek proti chrápání, např. mateřídouškou, lipovým květem či černým bezem.
  • Zkuste změnit polohu ve spánku, radí se zašít míček do zad pyžama, aby vám bránil ve spánku na zádech.
  • Pomoci může obyčejná voda: Pitný režim zajistí hydratované sliznice. Horká sprcha před spaním uvolní ucpaný nos. Zvlhčovač v místnosti vyzraje na suchý vzduch. A pravidelné vytírání a úklid eliminuje prach, který rovněž ztěžuje dýchání.
  • Nechte se vyšetřit u lékaře. Může odhalit vrozené odchýlení nosní přepážky, které lze upravit operativně, snadno léčitelné alergologické příčiny, ale i obávanou spánkovou apnoi, kterou lze řešit vhodným dýchacím přístrojem či operací.
Foto: Microgen, Shutterstock.com

Alkohol uvolňuje svaly v krku a důsledkem je chrápáníFoto: Microgen, Shutterstock.com

Syndrom spánkové apnoe

Ještě horší je ale chrápání, které se projevuje zástavami dechu, takzvanými apnoickými pauzami. „U apnoika je chrápání nepravidelné a často přerušované, dochází k zástavám dechu, které způsobují, že je spánek neosvěží. Důsledkem toho je pak chronicky zvýšená denní únava,“ říká odborník na spánkovou medicínu MUDr. Jan Kastner z Perfect Clinic. „Z pacientů, kteří k nám přicházejí s problémem chrápání, se až v polovině případů jedná právě o syndrom spánkové apnoe,“ k tomu říká MUDr. Miloš Taudy z Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku FN Motol.

Operativně se dnes řeší normální chrápání nejčastěji tzv. laserovou uvuloplastikou, což je bezbolestný ambulantní zákrok asi na 20 minut. Laser ale není vhodným řešením u apnoiků, kde se provádějí komplexnější operace hltanu nebo se nasadí léčba přetlakovým ventilátorem s nosní maskou.

Ať už špatně spíte kvůli chrápání, nebo něčemu jinému, dejte si večer před spaním některou z těchto potravin, zklidňují a uspávají. 

Načítám