Hlavní obsah

Prodloužený víkend aktivně i interaktivně? Víme, kde to žije

Foto: PeterVrabel, Shutterstock.com

Foto: PeterVrabel, Shutterstock.com

Reklama

Máloco udělá při pohledu do kalendáře větší radost než fakt, že státní svátek připadá na pondělí a můžeme se těšit na prodloužený víkend. Ten letošní je, co se počasí týče, naprosto snový. A školáci navíc mají podzimní prázdniny, tak jistě oceníte tipy, kde si volno užít.

Článek

Čeká nás počasí jak z reklamy na krásný podzim. Přestaňte přemýšlet o tom, že byste doma vymalovali, umyli okna nebo řešili jiné resty. Naopak si prostudujte naše tipy na akce, které se v těchto dnech konají a které by neměly uniknout vaší pozornosti. A pokud se přece jen rozhodnete zůstat v klidu doma, máme tip i na prima čtení.

A co říká předpověď počasí? V sobotu i v neděli očekávejte jasno až polojasno, ráno a dopoledne místy mlhy. Nejnižší noční teploty v sobotu 9 až 5 °C, v neděli 11 až 7 °C. Přes den se teploty vyšplhají v sobotu na 16 až 20 °C, v neděli na 17 až 21 °C, při déletrvající nízké oblačnosti kolem 14 °C.

Od pondělí se bude počasí trochu kazit. Bude zataženo až oblačno, místy přeháňky, postupně na horách sněhové. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C, postupně +3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty v pondělí 9 až 13 °C, v dalších dnech 6 až 10 °C.

Malý princ v Holešovicích

Jedna kniha a tolik originálních zpracování! Od 25. října až do konce roku můžete v pražském Vnitroblocku navštívit interaktivní výstavu známé výtvarnice Elišky Podzimkové (27), které dominují obrázky z Malého prince. Magický les ozářený velkým měsícem, všude stromy a světýlka, mlha linoucí se po zemi a vůně šimrající v nose… Výstava vás přenese do kouzelného světa a zapůsobí nejen na oči, ale i další smysly. Obrázky z knížky jsou zároveň animované prostřednictvím AR (augmented reality) aplikace Artivive.

Foto: Eliska Podzimkova/2media.cz

Ilustrace k Malému princi tvořila Eliška Podzimková na IslanduFoto: Eliska Podzimkova/2media.cz

Vepřobraní na Smíchově

Diety se zásadně začínají držet až od prvního, takže poslední říjnová sobota je ideální na pořádné vepřové hody. V Praze na Hořejším nábřeží Smíchovské náplavky budou k ochutnání klasické zabijačkové speciality a dobroty z udíren, na rožni se budou točit selátka a nebude chybět pečené koleno, bůček, žebírka a škvarky. K pití pivo jako křen, horký cider a kořeněný svařák. K mání budou i sladké dobroty jako kynuté buchty, koláče a frgály. Doporučujeme do centra hlavního města vyrazit nalačno!

Foto: Nadiia Loboda, Shutterstock.com

Kdo by myslel na linii, když si může dát takovou dobrotuFoto: Nadiia Loboda, Shutterstock.com

Čokoládová Loučeň

Školáci mají podzimní volno až do středy a zámek Loučeň chystá „čokoprázdniny“, kdy děti neplatí vstupné na čokoládové prohlídky ani do labyrintů. Malí i velcí se dozvědí o této pochoutce spoustu zajímavostí, ale hlavně ji ochutnají přímo v zámeckých pokojích. Víte třeba, jak chutná jednodruhová plantážová čokoláda z Ameriky?

A to není všechno - od soboty do pondělí se v zámecké oranžerii hrají vždy ve 12 a ve 14 hodin dětské pohádky.

Foto: islavicek, Shutterstock.com

Prohlédněte si zámek, ochutnejte čokoládu a projděte si labyrintyFoto: islavicek, Shutterstock.com

Mrazit v zádech vás bude ve Světě techniky

Ostravský Svět techniky představuje hravou formou zajímavosti vědy a techniky. A v sobotu se tu koná Halloween - Velký svět techniky se změní v Dům hrůzy a k životu se probudí děsivá stvoření. Můžete se těšit na ochutnávku nechutností, vyřezávání dýně, strašidelnou bojovku, děsivé dílničky, výrobu slizáka apod. A co v Malém světě techniky? Tam na vás čeká dobře známá a trochu zvláštní Addamsova rodina.

Foto: Profimedia.cz

Možná vás bude trochu mrazit v zádech, ale kdo se bojí, nesmí do Světa technikyFoto: Profimedia.cz

Vysázejte hrad za zámkem Valtice

Věděli jste, že na ploše dnešní zámecké louky stával od 12. století hrad, který postupnými přestavbami navázal na budovu zámku? A co říkáte na rozhodnutí hrad do parku zámku Valtice vrátit? Nebudou se tedy používat cihly, ale krokusy, a hrad tak každé jaro vykvete! O víkendu se můžete připojit k veřejnému sázení - sázecí lopatky, pomocníci a spousta cibulek krokusů budou na místě k dispozici, vy si s sebou přineste jen dobrou náladu.

A aby toho nebylo málo, ve Valticích si můžete i pochutnat na Čokoládovém festivalu nebo si užít podzimní Slané nádvoří.

Foto: cokoladovy-festival.cz

Ve Valticích na zahradě vysázejte hrad a pak doplňte energii na nádvoříFoto: cokoladovy-festival.cz

Co se stalo na Stříbrné cestě?

Chcete využít volno k domácímu odpočinku? Začtěte se do thrilleru mladé švédské autorky Stiny Jackson (36), který se rychle zařadil mezi nejúspěšnější a nejprodávanější tituly. Stříbrná cesta je o hranicích dobra a zla, normality a vyšinutí. O tom, jakými způsoby rodiče ochraňují své děti a jak těžce nesou, když se jim to nepodaří. Zničený Lelle prohledává každou noc okolí silnice, kde před třemi lety beze stopy zmizela jeho sedmnáctiletá dcera Lina. Celou dobu se ji snaží najít, ale všichni ho považují za blázna. Bude platit, že ti mívají štěstí?

Foto: Nakladatelství KALIBR

Jestli někdo umí temné thrillery, jsou to skandinávští autořiFoto: Nakladatelství KALIBR

Nalákala vás čokoláda, Malý princ, nebo zůstanete s knížkou doma? Sledujte určitě počasí.

Reklama

Načítám