Hlavní obsah

Lipno a okolí, ráj pro celou rodinu. 5 zážitků, které si tady nesmíte nechat ujít

Foto: Martina Strihova, Shutterstock.com

Foto: Martina Strihova, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okolí naší největší přehradní nádrže Lipno má co nabídnout malým i velkým. Užijete si tady dosyta zábavy, sportovních aktivit i odpočinek uprostřed nádherné pošumavské přírody. Lipensko je zkrátka ideální volbou pro víkend s dětmi nebo rodinnou dovolenou. Na co všechno se můžete těšit?

Článek

Na Lipně si přijdou na své milovníci cyklistiky, turistiky i vodních sportů, rybáři i vyznavači adrenalinové zábavy. Ať už se pustíte na kole kolem jezera, pěšky do okolních lesů nebo po stezce do korun stromů, otestujete zdejší lanový park, bobovou dráhu, single traily pro cyklisty, aquapark nebo třeba sjezdové koloběžky, odvezete si domů nezapomenutelné zážitky na společně prožité chvíle. Přinášíme inspiraci, stačí si jen vybrat.

Jezerní cyklostezka

Na populární stezku, která vede po břehu lipenské přehrady, se můžete vydat na kole, koloběžce, inline bruslích nebo klidně pěšky. Cesta vede z velké většiny příjemným rovinatým terénem, na kole či odrážedle si ji tedy užijí i malí cyklisté nebo začínající inlinisté. Vyrazit můžete přímo od hráze, z Lipna nad Vltavou, Frymburka nebo také z Horní Plané do Nové Pece. Zkuste příjemný okruh z Lipna nad Vltavou do Frymburka k přístavišti, cesta tam i zpět je dlouhá celkem přibližně 10 kilometrů. Od 20. dubna se můžete nechat z Frymburka převézt přívozem na druhý břeh a pokračovat na kole z Frýdavy, přes Přední Výtoň zpět do Lipna. Tento okruh má zhruba 20 kilometrů.

Království lesa

V rodinném parku nebo spíše dětském ráji zábavy a dobrodružství strávíte bez problémů třeba celý den. A nudit se tady nebudou ani dospěláci. Lesní městečko s obrovským množstvím nejrůznějších herních prvků přibližuje rozmanitost šumavského lesa. Rozsáhlá lanová centra, která připomínají stezky zvířat, veverčí překážkovou dráhu, lesní hřiště s lanovými mosty a balančními překážkami i obří vzduchovou trampolínu, to vše si můžete vyzkoušet se svými ratolestmi a otestovat si vlastní odvahu a mrštnost. Potěší i malá lesní zoo, výběh s kozičkami, které si prckové mohou nakrmit a pohladit, a samozřejmostí je občerstvení. Otevřeno tu mají o víkendech a od 27. dubna denně až do konce října.

Zřícenina Vítkův Kámen

Navštivte nejvýše položený hrad v Česku. Říká se mu Vítkův Kámen nebo také Vítkův Hrádek a objevíte ho v osadě Svatý Tomáš. Můžete sem vyrazit pěšky z vesničky Přední Výtoň, případně nechat auto na parkovišti nad Frýdavou a odsud si udělat asi čtyřkilometrovou procházku k hradu. Hrádek je doslova vrcholem romantiky, ukrývá se v lesích a z ochozu za příznivého počasí dohlédnete až na vrcholky rakouských Alp i ledovec Dachstein. Letos ještě není jasné, zda bude hrad otevřen pro veřejnost, zážitkem je ale každopádně i prohlídka „jen“ zvenčí. Samotný hrad pochází ze 13. století a dlouhou dobu byl v držení rodu Rožmberků, posledním majitelem byl Petr Vok.

Stezka korunami stromů

Lipenská stezka korunami stromů je otevřena celoročně a z jejího vrcholu se pokocháte dechberoucími výhledy na jezero a okolní krajinu z výšky 941 metrů nad mořem. Najdete ji na vrchu Kramolín, přímo u horní stanice sedačkové lanové dráhy. Dostanete se sem tedy buď lanovkou, nebo speciálním ekologickým stezkabusem, určitě ale stojí za trochu námahy vyšlápnout si sem pěšky – buď po pěšině vedoucí lesem, nebo přímo po sjezdovce. Stezka měří téměř 700 metrů a během procházky můžete plnit nejrůznější vědomostní úkoly nebo si zaskotačit s dětmi na lehce adrenalinových zastávkách. Jednou z nich je i přechod po lanové síti, kdy vidíte pod sebou v hlubině zemi. A pokud si budete chtít zpestřit cestu zpět, můžete si zapůjčit sjezdové koloběžky a vychutnat si čtyřkilometrový sjezd po upravených lesních cestách.

Čertova stěna

Unikátní skalní lokalita Čertova stěna rozhodně stojí za vidění. Suťový skalní sráz a kamenné moře nad hlubokým údolím řeky Vltavy jsou ukryté v lesích nedaleko obce Loučovice. Obří žulové balvany jsou tady „rozsypané“ po stráni do údolí, kde protéká ještě divoká Vltava. Ta je v těchto místech po právu nazývána Čertovými proudy a obrovské balvany leží i v korytě řeky. Těmito místy vede značená turistická stezka, po které pohodlně dojdete do Vyššího Brodu. Pokud byste se chtěli vracet do Loučovic, můžete na zastávce „Čertova stěna“ naskočit do motoráčku, a zkrátit si tak zpáteční cestu stylově.

Načítám