Hlavní obsah

Proteinové drinky po tréninku. Které chutě nás oslovily?

Foto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Foto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Reklama

Kdo hodně cvičí nebo někdy držel redukční dietu, určitě zná proteinové koktejly. Pomáhají dodat tělu více bílkovin a také zahnat hlad. Vyzkoušela jsem jich celou řadu, a tak se s vámi ráda podělím, jak jsou na tom jednotlivé výrobky s příchutí a rozpustností.

Článek

Jedna drobnost na úvod – proteinové koktejly by neměly nahrazovat pestrou a čerstvou stravu. Jsou však skvělým pomocníkem, když například nestíháte snídani nebo odpolední svačinu. Pro řadu sportovců jsou způsobem, jak dodat tělu dostatek kvalitních bílkovin, jež přispívají k růstu a udržení svalové hmoty. Proto se konzumují zejména po výkonu. Nesmí se to však s nimi přehánět a vždy je důležité dodržovat doporučení výrobce.

Výhodou proteinových koktejlů je jednoznačně jejich rychlá příprava i delší trvanlivost, takže je můžete mít klidně v zásobě doma i v práci. Ve fitness centrech je mají na každé recepci. Většinou jsou ve formě rozpustného prášku, mají různé příchutě a dávají se do vody či do mléka. Jedna porce se zpravidla skládá z 30 g směsi, kterou smícháte s 300 ml vody, pro jejich přípravu je ideální použít shaker. Pokud se rozhodujete, kterou příchuť si vybrat, mám pro vás pár tipů. Koktejly totiž konzumuji po sportu pravidelně.

A přestože jich na českém trhu existuje nepřeberné množství, snažila jsem se do testu vybrat ty, které mají různá specifika a takové výrobky, které seženete třeba i v drogerii. Sáhla jsem po svých oblíbených produktech, ale i po novinkách. A zde jsou mé postřehy a jedna rada k dobru: přijde-li vám nápoj na chuť sladší, klidně ho více nařeďte vodou či mlékem.

Pro milovníky kávy

Patříte-li k pravidelným konzumentům kávy, pak vás může nadchnout tento výrobek. Obsahuje totiž 4,1 % instantní kávy a já ho konzumuji poměrně často. Beru si ho s sebou hlavně na cesty a na výlety do přírody, kde vím, že mě příjemně nakopne. Navíc k němu nepotřebuji ani shaker, neboť se dobře rozpouští i v samotné láhvi s vodou. A vzhledem k tomu, že kávu nesladím, má pro mě i vyhovující chuť, některé další produkty jsou totiž tak sladké, že je musím vždy více ředit. Má sice větší obsah sacharidů, ale i u nich je potřeba sledovat množství cukrů. Pokud nejste milovník kávy, můžete vyzkoušet příchuť čokolády, banánu či kokosu.

Foto: Archiv firmy

Semix, proteinový koktejl s kávou, 30 g/1 porce (z toho 17 g bílkovin a 7,8 g sacharidů, z toho 2,1 g cukru), 17 KčFoto: Archiv firmy

Pro lepší spalování tuků

Tento proteinový koktejl jsem zkoušela poprvé a musím uznat, že byl velmi lahodný a rozpustil se také bleskovou rychlostí. Jeho chuť je ale ideální pro někoho, komu nevadí, že je trochu sladší, nebo ho honí mlsná. I tak ale obsahuje z testovaných vzorků velmi málo sacharidů, navíc také acetyl L-karnitin, který pomáhá spalovat tuk. Bude tedy vhodnější pro ty, kdo by rádi shodili i pár kilo. Ovšem opět nezapomeňte, že pouhé pití nápoje vám k tomu rozhodně nepomůže, může to jen sloužit jako další z dílků v celkové skládačce vaší cesty za vysněnou postavou, která se skládá z pravidelného cvičení a úpravy jídelníčku. Vybrat si můžete také příchuť vanilky s jahodou nebo vanilky s malinou.

Foto: Archiv firmy

KetoMix, proteinový koktejl s acetyl-L-karnitinem s příchutí čokoláda a banán, 450 g/15 porcí (na jednu porci připadá 16,7 g bílkovin a 1,8 g sacharidů, z toho 1,62 g cukru), 690 KčFoto: Archiv firmy

S vanilkovou příchutí

Tento nápoj s vanilkovou příchutí mě nějak neurazil, ale ani zas tolik nenadchnul. Sice musím uznat, že se také dobře rozpustil, ale v jeho chuti jsem cítila více prášek. Navíc měl ze všech testovaných nejsladší chuť, přestože obsahuje na porci jen 2,8 g cukru. Když se ale více naředí, bude možná těm, co nemusejí čokoládové a jahodové příchutě, vyhovovat. Také bych se jej asi nebála přidat do těsta při pečení zdravých variant muffinů či proteinových palačinek.

Foto: Archiv firmy

KetoDiet, proteinový nápoj s příchutí vanilky, 189 g/7 porcí (na jednu porci připadá 17 g bílkovin a 3 g sacharidů, z toho 2,8 g cukru), 395 KčFoto: Archiv firmy

Svěží mango

Tento protein my doporučila má trenérka, když už měla dost různých čokoládových a vanilkových příchutí a hledala něco svěžejšího. Navíc nápoj obsahuje větší množství bílkovin. Jeho chuť je vážně svěží, ale při doporučeném dávkování na jednu porci mi přijde hodně sladký. Proto jej vždy více ředím vodou. Často s ním ochucuji i vodu už na samotný trénink, i když doporučovaný je až po něm. Zdá se mi ale, že se hůře v shakeru rozpouští.

Foto: Archiv firmy

Myprotein, Cear Whey Isolate, osvěžující a šťavnatý potréninkový proteinový koktejl s příchutí manga, 536 g/20 porcí (na jednu porci připadá 21 g bílkovin a 1,7 g sacharidů, z toho 0,3 g cukru), 769 KčFoto: Archiv firmy

S větším obsahem vlákniny

Přestože to na chuti není vůbec poznat, tento nápoj obsahuje nejvíce gramů cukru ze všech vzorků vybraných pro test. Jeho předností je však vyšší obsah vlákniny, neboť je ve složení také oves, který je jejím přirozeným zdrojem. To je také znát, v rozpuštěném koktejlu jsou totiž cítit drobné kousky, které rozhodně nezmizí ani po delší době.

Foto: Archiv firmy

Emco, ovesno-proteinový nápoj s příchutí jahoda a banán, 45 g/1 porce (z toho 12 g bílkovin a 19 g sacharidů, z toho 9 g cukru), 30 KčFoto: Archiv firmy

Konopný protein

Konopný protein je vlastně přesetá celozrnná mouka, která vzniká semletím konopného semínka bezprostředně po vylisování oleje. Proséváním se odstraní části otrub a zůstane prášek s velmi vysokým obsahem kvalitních bílkovin. I tento drink jsem zkoušela poprvé. Už jen po otevření byla vůně velmi zvláštní a výrazná, ale mému nosu nelichotila. A nepotěšila mne ani chuť, měla jsem pocit, že cítím trochu oříšky. Možná s tím výrobce počítal, neboť na obalu uvádí, že si máte nápoj osladit kakaem a skořicí. Nutno uznat, že pak už byla chuť mnohem lepší.

Foto: Archiv firmy

Sum, bio organic konopný protein, 200 g/7 porcí (na jednu porci připadá 15 g bílkovin a 1,5 g sacharidů, z toho 1,2 g cukru) 199 Kč, prodává dmFoto: Archiv firmy

Reklama

Načítám